Restovaná ryža
Restovaná ryža

Restovaná ryža Chaufa

ryzasos - fotkaRyža SOS, 11. októbra 2022. Komerčný recept.
Restovaná ryža Chaufa
Foto: ryzasos

Arroz chaufa alebo restovaná ryža chaufa je tradičný peruánsky pokrm. Je to jednouché a chutné jedlo pozostávajúce z praženej ryže so zeleninou, vajcami a Zobraziť celý popisArroz chaufa alebo restovaná ryža chaufa je tradičný peruánsky pokrm. Je to jednouché a chutné jedlo pozostávajúce z praženej ryže so zeleninou, vajcami a kuracím mäsom. Ryža SOS Long tvorí ideálny základ pre tento recept.
Zdroj: Ryža SOS

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

320 g
800 ml
200 g
4 ks
1 ks
4 ks
3 ks
40 g (mrazený alebo konzervovaný)
1 PL strúhaný
1 PL
100 ml




Postup

  1. 1

    Začnite tým, že ryžu osmažíte. Zvýrazní sa tým jej chuť a vy si budete môcť pochutnať na tom najlepšom jedle. Dajte do hrnca pár kvapiek slnečnicového oleja a akonáhle je horúci, pridajte uvedené množstvo ryže a ľahko ju počas niekoľkých sekúnd orestujte.

  2. 2

    Za stáleho miešania vlejte do hrnca vodu a osoľte štipkou soli. Potrebný podiel je dva a pol dielu vody na jeden diel ryže. Varte na strednom ohni 11-13 minút, kým sa voda neodparí. Keď je ryža al dente, stiahnite ju z ohňa a odložte bokom.

  3. 3

    Vajcia rozšľahajte v miske spolu so štipkou soli. Na panvici rozpáľte trochu oleja a pripravte na ňom omeletu. Stiahnite omeletu z ohňa a nakrájajte na ľubovoľne veľké kúsky, odložte bokom.

  4. 4

    Vo woku rozpáľte 2 lyžice slnečnicového oleja, pridajte nastrúhaný zázvor a nakrájané kuracie mäso. Orestujte do zlatista. Akonáhle je hotové, vyberte ho a odložte si ho bokom.

  5. 5

    Potom urobte to isté s klobáskami a nakrájanou zeleninou (s paprikou a jarnou cibuľkou). Akonáhle sú orestované, primiešajte kuracie mäso.

  6. 6

    Prilejte ďalší slnečnicový olej a 1 PL sezamového oleja. Pridajte ryžu, uvarený hrášok a sójovú omáčku. Zmes dobre premiešajte, aby sa všetky chute prepojili.

  7. 7

    Na záver pridajte nakrájanú omeletu a nasekaný koriander.

Diskusia k receptu

hannes
Použiť na jedno jedlo hrniec wok a dve panvice sa mi vidí akosi priveľa. K ryži. Robím ryžu podobne aj ako prílohu. Drobnou zmenou akurát je, že na olej dám napred orestovať na hrubšie posekanú stredne veľkú cibuľu. Keď sa "chytí", pridám ryžu a restujem, kým nie je sklovitá a začne meniť farbu. Zalejem výlučne vriacou vodou a dám jej toľko, aby vrstvu ryže presahovala tak o jeden, jeden a pol cm. Potom stíšim plameň a zakryté dusím dovtedy, kým sa robia na ryži bublinky. Keď to prestane, ryža vodu vypila a je fertig.
chemik
Opravdu je to tradiční peruánské jídlo? Nevzniklo až v devadesátých letech 20.století za vlády presidenta Alberta Fujimori, který byl Japonec nazývaný el Chino? Suroviny i postup mi totiž připadají spíše čínské :-))
Ryža SOS
@chemik (13.10.2022 01:39)

recept bol ovplyvnený čínskou populáciou, ktorá imigrovala do Peru. Základy receptu praženej ryže (fried rice) pochádzajú z Číny. Na to, aby si imigranti mohli tento pokrm v Peru pripraviť, museli ale adaptovať ingrediencie na tie, čo boli dostupné v Peru.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia