Čokoládová babka s orechmi
Mr. Sweet, 22. marca 2025

Foto: Pravda - Ivan Majerský
Vynikajúci kysnutý koláč od víťaza štvrtej série cukrárskej šou Pečie celé Slovensko, Pavla Nikova.
porcia
príprava
na 170 °C
Suroviny
| Kysnuté cesto: | |
| 300 g |
|
| 180 g |
|
| 15 g čerstvé |
|
| 50 g |
|
| 50 g |
|
| 2 ks |
|
| 4 g |
|
| Plnka: | |
| 100 g |
|
| 110 g |
|
| 20 g |
|
| 2 g |
|
| 100 g |
|
| Orechová poleva: | |
| 60 g |
|
| 60 g nasekané |
|
| 2 ks |
|
Postup
-
1
Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme aktivovať na teplom mieste. Keď kvások vzíde, pridáme ostatné suroviny, vypracujeme cesto, ktoré necháme asi hodinu vykysnúť na teplom mieste.
- 2
Mäkké maslo vymiešame s cukrom, kakaom a škoricou do hladkej pasty. Uchováme pri izbovej teplote.
- 3
Vykysnuté cesto roztiahneme alebo vyvaľkáme na obdĺžnik, potrieme kakaovou pastou po celej ploche a posypeme nasekanou čokoládou. Zrolujeme ako roládu a po celej dĺžke prekrojíme na polovicu. Takto vzniknuté dva pruhy cesta vzájomne prepletieme.
- 4
Dáme do maslom vymazanej formy a necháme opäť podkysnúť. Na záver pred pečením polejeme vrch orechovou polevou, ktorú sme pripravili zmiešaním všetkých surovín.
- 5
Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C v režime horúci vzduch asi 35 – 40 minút. Prepečenie otestujeme špajdľou.
Tiež Čokoládový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu