Čokoládový koláč
Čokoládový koláč

Čokoládová babka s orechmi

Pavel Nikov
Mr. Sweet, včera 13:00
Čokoládová babka s orechmi
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Vynikajúci kysnutý koláč od víťaza štvrtej série cukrárskej šou Pečie celé Slovensko, Pavla Nikova.

1 ks
porcia
30 (+ kysnutie) minút
príprava
35-40 minút
na 170 °C

Suroviny

Kysnuté cesto:
300 g
180 g
15 g čerstvé
50 g
50 g
2 ks
4 g
Plnka:
100 g
110 g
20 g
2 g
100 g
Orechová poleva:
60 g
60 g nasekané
2 ks




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme aktivovať na teplom mieste. Keď kvások vzíde, pridáme ostatné suroviny, vypracujeme cesto, ktoré necháme asi hodinu vykysnúť na teplom mieste.

  2. 2

    Mäkké maslo vymiešame s cukrom, kakaom a škoricou do hladkej pasty. Uchováme pri izbovej teplote.

  3. 3

    Vykysnuté cesto roztiahneme alebo vyvaľkáme na obdĺžnik, potrieme kakaovou pastou po celej ploche a posypeme nasekanou čokoládou. Zrolujeme ako roládu a po celej dĺžke prekrojíme na polovicu. Takto vzniknuté dva pruhy cesta vzájomne prepletieme.

  4. 4

    Dáme do maslom vymazanej formy a necháme opäť podkysnúť. Na záver pred pečením polejeme vrch orechovou polevou, ktorú sme pripravili zmiešaním všetkých surovín.

  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C v režime horúci vzduch asi 35 – 40 minút. Prepečenie otestujeme špajdľou.

Diskusia k receptu

farbuska
Tento koláčik musí byť veru chutný! Tá orechová poleva tomu dá vyššiu úroveň. Snáď niekedy vyskúšam (?)...
alina598
Koláčik vyzerá nádherne a určite tak aj chutí, už je v poradí👍