
Foto: Shutterstock
Smrčok jedlý (Morchella esculenta) je skutočným pokladom najmä pre tých pre hubárov, ktorí sa nevedia dočkať letnej hubárskej sezóny. Hoci vizuálne nepatrí k najkrajším, je to vynikajúca jedlá huba z čeľade smrčkovitých, ktorá rastie zvyčajne od marca do apríla.
Smrčky sú považované vo francúzskej kuchyni za skutočnú delikatesu. Dokonca si ich užívajú aj mnohí, ktorí nemajú radi bežné huby - kvôli ich bohatej, orieškovej chuti a jemnej, mäsitej textúre.
Klobúk smrčka vajcovitého tvaru má hnedú až žltkastú farbu a typickú štruktúru pripomínajúcu včelie plásty či mozog. Hlúbik je svetlý, biely až krémový, spojený priamo s klobúkom.
Ak by ste smrčok jedlý rozrezali, odhalil by sa vám jeho typický znak - dutá štruktúra, ktorá ho odlišuje od podobného avšak jedovatého ušiaka obyčajného (Gyromitra esculenta).

Falošný smrčok - jedovatý ušiak obyčajný
Foto: Shutterstock
Tento falošný smrčok obsahuje nebezpečný gyromitrín, ktorý môže spôsobiť bolesť hlavy, slabosť, vracanie či bolesť žalúdka.
Smrčkom sa darí najmä v lužných lesoch. Obľubujú jelše, brezy, jasene a topole. Tiež sa radi objavia na spáleniskách a miestach, kde bola narušená pôda.
Čo s ním v kuchyni
Nazbierané smrčky treba tepelne upraviť, pretože v surovom stave obsahujú zdraviu škodlivé toxíny. Je však lepšie pripravovať ich krátko, lebo pri dlhej tepelnej úprave strácajú vodu a stávajú sa tuhšími.
Foto: Shutterstock
Smrčkové huby majú výraznú zemitú chuť, ktorá vynikajúco ladí s cestovinami, polievkami, omáčkami aj mäsovými jedlami. Ich chuť sa rozvinie najmä v jednoduchých jedlách - v praženici či podusené len tak na masle, so soľou a korením.
Ak ste sa teda vybrali na medvedí cesnak, otvorte poriadne oči a možno si v košíku prinesiete domov aj smrčky jedlé. A potom z nich môžete pripraviť podľa receptov z Varecha.sk krémovú omáčku k mäsu, cestoviny či polievku:
Diskusia k článku