Recyklované pistáciovo-malinové makrónky fotorecept
Foto: siuuu
Keď máš na ne chuť, tak jednoducho musíš. Tentoraz také jarné (zelené), opäť recyklačné, pretože predposledný pokus nevyšiel, tak mám materiál do zásoby. Zobraziť celý popisKeď máš na ne chuť, tak jednoducho musíš. Tentoraz také jarné (zelené), opäť recyklačné, pretože predposledný pokus nevyšiel, tak mám materiál do zásoby. Plnku som zvolila pistáciovú v kombinácii s malinami. Na blogu som sa snažila nafotiť postup krok za krokom, nájdete ho v linku nižšie.
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2023/05/recyklovane-pistaciovo-malinove.html
porcií
príprava
na 145 °C
Suroviny
87 g (zomleté a preosiate) |
|
40 g |
|
35 g (alebo krupicový) |
|
štipka |
|
1-2 kvapky (nemusí byť) |
|
Plnka: | |
70 g |
|
30 g |
|
10-15 g (100 %) |
|
Malinový gél: | |
50 g mrazené |
|
1 PL |
|
1-2 PL |
|
1 PL |
|
trocha (alebo želatína) |
|
Na posypanie: | |
mleté |
|
Postup
-
1
Najskôr som rozmixovala vysušené nevydarené škrupinky mixérom a potom ešte pomlela v staršom mlynčeku na kávu a 2x preosiala - výsledná hmotnosť musí byť 87 g. Následne som vyšľahala bielky so štipkou soli - keď bol sneh taký polotuhý, na 3x som zašľahala kryštálový cukor a vyšľahala som tuhý sneh.
-
2
Do snehu som ručne stierkou na 3x vmiešala preosiatu rozmixovanú zmes z nepodarených škrupiniek. Miešala som dovtedy, pokiaľ sa zmesou nedala urobiť v ceste osmička. Následne som pridala farbu.
-
3
Zmes som preložila do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou (priemer otvoru 1 cm) a nastriekala som makrónky na podložku - používam obyčajnú silikónovú podložku z Tescomy. Plechom som niekoľkokrát pobúchala o stôl, aby som sa zbavila vzduchových bubliniek. Čerstvo nastriekané budúce škrupinky som posypala mletými pistáciami a nechala zaschnúť pri izbovej teplote - mne to trvalo asi hodinu - škrupinky pri dotyku prstom nesmú lepiť.
-
4
Piekla som v rúre vyhriatej na 145 °C 18 minút (funkcia spodný a vrchný ohrev alebo funkcia ventilátor- skúšala som obe varianty a zásadný rozdiel som nevidela). Upečené škrupinky som nechala na podložke úplne vychladnúť a až potom som ich opatrne zlúpla.
-
5
Na plnku som rozohriala smotanu na šľahanie po bod varu a horúcou som zaliala kúsky čokolády, ku ktorým som pred pridaním horúcej smotany pridala pistáciovú pastu. Zmes som malú chvíľu (2-3 minúty) nechala postáť a rozmiešala som do hladka.
-
6
Ak sa čokoláda všetka nerozpustí, vložím misku so zmesou na 10-15 sekúnd do mikrovlnky a následne rozmiešam - záleží to od čokolády, tentoraz to nebolo potrebné. Zmes som v miske vložila do chladničky čiastočne stuhnúť na požadovanú hustotu. Následne som zmes dala do cukrárskeho vrecka, odstrihla som špičku a krém som striekala po obvode polovice upečených škrupiniek. Do stredu som pomocou vrecka striekala malinový gél. Následne som zľahka pritlačila druhú (čistú) škrupinku.
-
7
Mne tentoraz malinový gél zostal z iného pečenia, ale ak si ho chcete pripraviť je to jednoduché - mrazené maliny rozvaríme s kvapkou vody (1-2 PL), pridáme cukor podľa chuti, prepasírujeme a zahustíme buď želatínou alebo troškou zemiakového škrobu, ktorý pred použitím rozmiešame v troche vody.
Ďakujem ... smelo do toho, nie je to zložitý dezert, len potrebuje mať svoj deň, aby sa podaril ;-)
Ďakujem krásne @olinecka ;-)