Makrónky

Recyklované pistáciovo-malinové makrónky (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Keď máš na ne chuť, tak jednoducho musíš. Tentoraz také jarné (zelené), opäť recyklačné, pretože predposledný pokus nevyšiel, tak mám materiál do zásoby.* Plnku som zvolila pistáciovú v kombinácii s malinami. Na blogu som sa snažila nafotiť postup krok za krokom, nájdete ho v linku nižšie.

17
porcií
20 + sušenie minút
príprava
17 - 18 minút
na 145 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr som rozmixovala vysušené nevydarené škrupinky mixérom a potom ešte pomlela v staršom mlynčeku na kávu a 2x preosiala - výsledná hmotnosť musí byť 87 g. Následne som vyšľahala bielky so štipkou soli - keď bol sneh taký polotuhý, na 3x som zašľahala kryštálový cukor a vyšľahala som tuhý sneh.
  2. Do snehu som ručne stierkou na 3x vmiešala preosiatu rozmixovanú zmes z nepodarených škrupiniek. Miešala som dovtedy, pokiaľ sa zmesou nedala urobiť v ceste osmička. Následne som pridala farbu.
  3. Zmes som preložila do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou (priemer otvoru 1 cm) a nastriekala som makrónky na podložku - používam obyčajnú silikónovú podložku z Tescomy. Plechom som niekoľkokrát pobúchala o stôl, aby som sa zbavila vzduchových bubliniek. Čerstvo nastriekané budúce škrupinky som posypala mletými pistáciami a nechala zaschnúť pri izbovej teplote - mne to trvalo asi hodinu - škrupinky pri dotyku prstom nesmú lepiť.
  4. Piekla som v rúre vyhriatej na 145 °C 18 minút (funkcia spodný a vrchný ohrev alebo funkcia ventilátor- skúšala som obe varianty a zásadný rozdiel som nevidela). Upečené škrupinky som nechala na podložke úplne vychladnúť a až potom som ich opatrne zlúpla.
  5. Na plnku som rozohriala smotanu na šľahanie po bod varu a horúcou som zaliala kúsky čokolády, ku ktorým som pred pridaním horúcej smotany pridala pistáciovú pastu. Zmes som malú chvíľu (2-3 minúty) nechala postáť a rozmiešala som do hladka.
  6. Ak sa čokoláda všetka nerozpustí, vložím misku so zmesou na 10-15 sekúnd do mikrovlnky a následne rozmiešam - záleží to od čokolády, tentoraz to nebolo potrebné. Zmes som v miske vložila do chladničky čiastočne stuhnúť na požadovanú hustotu. Následne som zmes dala do cukrárskeho vrecka, odstrihla som špičku a krém som striekala po obvode polovice upečených škrupiniek. Do stredu som pomocou vrecka striekala malinový gél. Následne som zľahka pritlačila druhú (čistú) škrupinku.
  7. Mne tentoraz malinový gél zostal z iného pečenia, ale ak si ho chcete pripraviť je to jednoduché - mrazené maliny rozvaríme s kvapkou vody (1-2 PL), pridáme cukor podľa chuti, prepasírujeme a zahustíme buď želatínou alebo troškou zemiakového škrobu, ktorý pred použitím rozmiešame v troche vody.