Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy fotorecept

evusik - fotkaevusik, 12. mája 2013
Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept)
Foto: evusik

Keď je také studené, daždivé počasie dajú sa robiť len tri veci... zaliezť pod deku s dobrou knihou..... alebo zaliezť do postele s niekým ..... alebo sa zavrieť do kuchyne a niečo dobré navariť... ale pri troche dobrej vôle sa to dá aj skombinovať :-)

Suroviny

1000 g
Ragú:
4-5 ks
1-2 ks
1/4 ks
3-4 ks
5-6 strúčikov
100 g
300 g
500 ml
Zemiakové pampúchy:
500 g
350 g
200 ml
250 ml
1 kocka
2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ja som na toto ragú použila mäso z diviaka. Vo všeobecnosti panuje predstava, že divina sa musí marinovať, ja si myslím, že to nie je nutné. Keď viem, že je mäso dobre odležané a je z mladého zvieraťa a idem robiť ragú alebo guláš tak nemarinujem. Teraz som len mäso nakrájala na väčšie kocky, okorenila, poliala olejom, pridala trochu čerstvého tymiánu, dobre premiešala a v uzavretej nádobe nechala v chladničke do druhého dňa odležať. Nesolím!!!

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obyčajnú údenú slaninu nakrájame na kocky a na miernom ohni ju necháme trochu zoškvariť, zvýšime teplotu a pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu (veľa) a podusíme. Pridáme mrkvu, paštrnák, zeler nakrájané na väčšie kocky a orestujeme, posypeme lyžicou cukru a necháme mierne skaramelizovať, pridáme nakrájaný cesnak a o chvíľu aj šampiňóny

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zeleninu orestujeme a až na záver osolíme a okoreníme mletým čiernym korením... zeleninový základ preložíme do zapekacej misy

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odležané mäso poprášime hladkou múkou

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a na oleji (masti) prudko opečieme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    mäso pridáme k zeleninovému základu, zalejeme čiernym pivom, pridáme bylinky - tymián, oregáno, petrželku - zakryjeme a dáme do rúry na 150°C na 2 hodiny. Potom odokryjeme a necháme na 150°C ďalšie cca 2 hodiny, každú pol hodinu premiešame. Ku koncu kontrolujeme mäso a keď je mäkké zvýšime teplotu a necháme zredukovať šťavu. Možno sa vám to zdá príliš zdĺhavé, ale dusením pri nízkej teplote sa chute krásne prepoja, mäso je mäkké a zelenina nerozvarená :-)

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokiaľ sa nám mäso dusí zamiesime si na pampúchy. Do vlažného mlieka pridáme kvasnice a štipku cukru a necháme vzísť kvások. Do misky si preosejeme múku, pridáme postrúhané, uvarené zemiaky, olej, soľ, kvások a zamiesime vláčne cesto. Necháme vykysnúť asi 1 hodinu.

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vykysnuté cesto vyvaľkáme a preložíme ako keď sa robia oškvarkové pagáče. Prikryjeme a necháme 30 minút kysnúť. Môžeme, ale nemusíme zopakovať.

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom cesto vyvaľkáme na hrubšie, cca 1 - 1,5cm, a vykrajujeme kolieska, potrieme ich vajíčkom

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    keď je ragú hotové, šťava vyredukovaná asi na polovicu, vyberieme ho z rúry a necháme trochu vychladnúť... pampúchy potrieme zo spodku olejom, ja to robím tak, že na plytký tanier si dám trošíčku oleja a do neho pampúchy "namáčam" a ukladáme ich na ragú... vrch ešte posypeme sézamom

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a dáme piecť do horúcej rúry na 250°C, po piatich minútach zmiernime na 220°C a pečieme ešte asi 10 minút

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ešte horúce dáme na stôl a vďačným stravníkom naberáme ragú aj spolu s pampúchmi

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    zemiakové pampúchy sú výbornou prílohou, oveľa lepšou ako sú halušky alebo noky a pečené spolu s ragú sú zárukou úspechu

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    a ešte zostalo aj na pampúchy, alebo ak chcete pagáčky pečené samostatne na plechu....

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu