Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Keď je také studené, daždivé počasie dajú sa robiť len tri veci... zaliezť pod deku s dobrou knihou..... alebo zaliezť do postele s niekým ..... alebo sa zavrieť do kuchyne a niečo dobré navariť... ale pri troche dobrej vôle sa to dá aj skombinovať :-)

Postup

  1. Ja som na toto ragú použila mäso z diviaka. Vo všeobecnosti panuje predstava, že divina sa musí marinovať, ja si myslím, že to nie je nutné. Keď viem, že je mäso dobre odležané a je z mladého zvieraťa a idem robiť ragú alebo guláš tak nemarinujem. Teraz som len mäso nakrájala na väčšie kocky, okorenila, poliala olejom, pridala trochu čerstvého tymiánu, dobre premiešala a v uzavretej nádobe nechala v chladničke do druhého dňa odležať. Nesolím!!!
  2. Obyčajnú údenú slaninu nakrájame na kocky a na miernom ohni ju necháme trochu zoškvariť, zvýšime teplotu a pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu (veľa) a podusíme. Pridáme mrkvu, paštrnák, zeler nakrájané na väčšie kocky a orestujeme, posypeme lyžicou cukru a necháme mierne skaramelizovať, pridáme nakrájaný cesnak a o chvíľu aj šampiňóny
  3. zeleninu orestujeme a až na záver osolíme a okoreníme mletým čiernym korením... zeleninový základ preložíme do zapekacej misy
  4. Odležané mäso poprášime hladkou múkou
  5. a na oleji (masti) prudko opečieme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením
  6. mäso pridáme k zeleninovému základu, zalejeme čiernym pivom, pridáme bylinky - tymián, oregáno, petrželku - zakryjeme a dáme do rúry na 150°C na 2 hodiny. Potom odokryjeme a necháme na 150°C ďalšie cca 2 hodiny, každú pol hodinu premiešame. Ku koncu kontrolujeme mäso a keď je mäkké zvýšime teplotu a necháme zredukovať šťavu. Možno sa vám to zdá príliš zdĺhavé, ale dusením pri nízkej teplote sa chute krásne prepoja, mäso je mäkké a zelenina nerozvarená :-)
  7. Pokiaľ sa nám mäso dusí zamiesime si na pampúchy. Do vlažného mlieka pridáme kvasnice a štipku cukru a necháme vzísť kvások. Do misky si preosejeme múku, pridáme postrúhané, uvarené zemiaky, olej, soľ, kvások a zamiesime vláčne cesto. Necháme vykysnúť asi 1 hodinu.
  8. Vykysnuté cesto vyvaľkáme a preložíme ako keď sa robia oškvarkové pagáče. Prikryjeme a necháme 30 minút kysnúť. Môžeme, ale nemusíme zopakovať.
  9. Potom cesto vyvaľkáme na hrubšie, cca 1 - 1,5cm, a vykrajujeme kolieska, potrieme ich vajíčkom
  10. keď je ragú hotové, šťava vyredukovaná asi na polovicu, vyberieme ho z rúry a necháme trochu vychladnúť... pampúchy potrieme zo spodku olejom, ja to robím tak, že na plytký tanier si dám trošíčku oleja a do neho pampúchy "namáčam" a ukladáme ich na ragú... vrch ešte posypeme sézamom
  11. a dáme piecť do horúcej rúry na 250°C, po piatich minútach zmiernime na 220°C a pečieme ešte asi 10 minút
  12. ešte horúce dáme na stôl a vďačným stravníkom naberáme ragú aj spolu s pampúchmi
  13. zemiakové pampúchy sú výbornou prílohou, oveľa lepšou ako sú halušky alebo noky a pečené spolu s ragú sú zárukou úspechu
  14. a ešte zostalo aj na pampúchy, alebo ak chcete pagáčky pečené samostatne na plechu....