Pstruh dúhový opekaný na masle so sušenými paradajkami
Foto: lweon
Pstruha dúhového sme si zamilovali, lebo chutí podľa nás (rodinka), ešte lepšie ako losos a je hlavne lacnejší. K tomuto receptu nemam fotky, lebo recept Zobraziť celý popisPstruha dúhového sme si zamilovali, lebo chutí podľa nás (rodinka), ešte lepšie ako losos a je hlavne lacnejší. K tomuto receptu nemam fotky, lebo recept bol improvizácia a nečakal som od neho to čo potom nastalo. Pred týmto receptom, som robil pstruha vcelku a s krustou, no nevedel som dosiahnuť na jazyku to, čo som si predstavoval v hlave. A sem uverňujem len moje životné recepty :) a dnes to prišlo..
porcie
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Zoberieme si filet pstruha a opláchneme. Ja filet neosušujem, ale može sa servítkou osušiť. Z jednej aj z druhej strany filet osolím, okorením (obľubili sme si 4 druhy korenia v mlynčeku, je tam zelené, čierne, ružové a biele) a jemne posypem tymianom.
- 2
Filet je pripravený, nie je potrebné ho ani niekam odkladať. Ja som len nežne z vnútornej strany (ružová) palcom popritláčal koreniny, aby som im pomohol dostať sa do mäsa. Keď máme filet nachystaný, do misky si dáme nasekanú petržlenovú vňať, nakrájané sušené paradajky a maslo (zo 125 g kocky masla asi 2 cm). Bokom si pripravte nakrájané dva strúčiky cesnaku. Ja som ich dal spolu s obsahom misky, ale aby sa mi to potom celé nezačalo páliť, musel som to zobrať z ohňa a cesnak by ešte chvilku potreboval. Preto sa môže pridať tesne pred vybratím filetov.
- 3
Príprava filetov: Do panvice dáme olivový olej a trochu masla. Maslo samotne by sa mohlo spražiť, pridaním oleja sa tomu predíde. Ale aj tak, opatrne rozspustíme maslo. Začne nám to bublinkovať. Pstruha položíme na panvicu ružovou stranou. Zatiahne sa nám. Po minúte stiahnem oheň a čakám, kým teplo pomaly prenikne mäskom. Ale nemusí celou hrúbkou, pretože to ešte potrebujeme otočiť na druhú stranu. Druhou stranou je tá s kožou. Tak isto, dávam mu minútku sprudka a potom dopekám. Ale táto fáza je velmi individuálna. Rád by som opísal princíp, ale to mäsko treba spoznať. V každom prípade, nemyslím si, že sa dá až toľko pokaziť. Hlavne to nevysušiť. Pred vybratím filiet na pripravený tanier, tam pridajte cesnak. Cesnak sa zacne smažiť a chuť prejde už aj do pstruha. Potom rybu vyberte na tanier. V panvici nám ostane výpek a cesnak. Tá ryba sa smaží v tejto podobe max 6 min. a aj to väčšinu času na malom ohni, takže ten výpek by nemal byť prepálený. Prídáme teda ešte maslo (aby sme dostali objem), nasekanú petržlenovú vňať s paradajkami a na malom ohni robíme, kým nevidíme zmeny na paradajkách a cesnaku. Niekde medzitým si pridáme šťavu z necelej polovice citrónu ( podľa chuti, ja som dal opatrne a stačilo to). Touto omáčkou som potom polial rybu aj zemiaky.
- 4
Zemiaky: Nové malé zemiaky so šupkou nakrájať na mesiačiky. Osoliť a okoreniť so zmesou Americké zemiaky. Dať do vymasteného pekáča (olivový olej + maslo) pokvapkať olivovým olejom a kúskami masla a piecť 45 min. - 220 °C (záleží na veľkosti zemiakov a rúre).
Tiež pstruh:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu