Domáci chlieb
Domáci chlieb

Pšenično-ražný chlieb fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 12. novembra 2024
Pšenično-ražný chlieb (fotorecept)
Foto: tejaja

Doma upečenému chlebu sa ten zo supermarketu nevyrovná. Múky si objednávam priamo z mlyna, nenafúkavam do chleba vzduch a suroviny dávam také, aké Zobraziť celý popisDoma upečenému chlebu sa ten zo supermarketu nevyrovná. Múky si objednávam priamo z mlyna, nenafúkavam do chleba vzduch a suroviny dávam také, aké tam patria, žiadne konzervanty, a to je viditeľný rozdiel. Možno sa vám najprv chlebík nie veľmi podarí, ale ak vydržíte v pečení, výsledok vás určite príjemne prekvapí.

1 bochník
porcia
20 (+ kysnutie) minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
250 g
3 dl
2 PL
2 PL
1 bal. (alebo 1/2 kocky čerstvého)
2 KL
1/3 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Do misy nalejeme najprv vodu a potom pridáme všetky ostatné suroviny. Ak použijeme čerstvé droždie, tak ho rozdrobíme. Vypracujeme cesto. Môžeme samozrejme použiť ručný hnetač alebo robot.

    Pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto necháme kysnúť, kým svoj objem nezdvojnásobí. Potom ho ešte premiesime a dáme do olejom vymastenej teriny (alebo urobíme bochník). Necháme ešte cca 15 minút kysnúť. Pokiaľ použijeme na pečenie domácu pekáreň, postupujeme rovnako, iba suroviny dávame do nádoby pekárne.

  3. 3

    Potom vložíme do vyhriatej rúry a na 180 °C upečieme. Pred vložením chleba vložíme do rúry hrnček s vodou.

    Pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

barny
Pečie sa na spodnej mriežke, aspoň podľa mojej skúsenosti.
tejaja
@barny (12.11.2024 20:21)

Nie, všetky chleby pečiem vždy na strednej mriežke. Hrnček s vodou dãvam na dno rúry.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia