Pšenično-ražný chlieb fotorecept
Foto: tejaja
Doma upečenému chlebu sa ten zo supermarketu nevyrovná. Múky si objednávam priamo z mlyna, nenafúkavam do chleba vzduch a suroviny dávam také, aké Zobraziť celý popisDoma upečenému chlebu sa ten zo supermarketu nevyrovná. Múky si objednávam priamo z mlyna, nenafúkavam do chleba vzduch a suroviny dávam také, aké tam patria, žiadne konzervanty, a to je viditeľný rozdiel. Možno sa vám najprv chlebík nie veľmi podarí, ale ak vydržíte v pečení, výsledok vás určite príjemne prekvapí.
porcia
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do misy nalejeme najprv vodu a potom pridáme všetky ostatné suroviny. Ak použijeme čerstvé droždie, tak ho rozdrobíme. Vypracujeme cesto. Môžeme samozrejme použiť ručný hnetač alebo robot.
-
2
Cesto necháme kysnúť, kým svoj objem nezdvojnásobí. Potom ho ešte premiesime a dáme do olejom vymastenej teriny (alebo urobíme bochník). Necháme ešte cca 15 minút kysnúť. Pokiaľ použijeme na pečenie domácu pekáreň, postupujeme rovnako, iba suroviny dávame do nádoby pekárne.
- 3
Potom vložíme do vyhriatej rúry a na 180 °C upečieme. Pred vložením chleba vložíme do rúry hrnček s vodou.
- 3
Nie, všetky chleby pečiem vždy na strednej mriežke. Hrnček s vodou dãvam na dno rúry.