Kysnutý koláč
Pravý valašský frgál (fotorecept)
Autor receptu: rimm
Je to moravský koláč, ale nie tak neznámy na Slovensku ako koláč, makovník... Ja ho nerobím okrúhly ako ma byť, ale na plech ako vyjde cesto. Ale chuť je rovnaká :D
6 porcií |
30 (+ kysnutie) minút príprava |
10 minút na 200 °C |
Postup
- Do misky dáme štipku múky, cukru a droždie, zalejeme teplým mliekom a necháme vzísť kvások.
Pripravíme múku, cukor, soľ, žĺtky, mlieko/kvások, kôru a maslo/heru, olej - vymiesime vláčne cesto a dáme vykysnúť.
- Tvarohová plnka: všetky suroviny zmiešame spolu v miske
- Lekvárová plnka: všetky suroviny zmiešame spolu v miske
- Maková plnka: Do vriaceho mlieka pridáme cukor, po rozpustení mletý mak a olej, následne múku. Dobre povaríme a miešame, aby sa nepripálilo. Po vychladnutí podlejeme rumom a pridáme lekvár a premiešame.
- Pripravíme si drobenku (posýpku).
Maslo, múka, cukor a vidličkou miešame až kým neni sypká drobenka hotová. Podľa potreby doplníme múkou.
maslo musí byť tuhé a keď ju pripravíme dáme do chladničky a vyberieme pred použitím.
- Po vykysnutí cesto vyvaľkáme do okrúhleho tvaru.
Ja vaľkám na plech tak ako vyjde, neriešim tvar.
Navrstvíme plnku na vrch a posypeme drobenkou.
Plnka lekvár/tvaroh
- Okraje potierame rozšľahaným vajíčkom.
Plnka mak/lekvár/tvaroh
- Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C
Pečieme aby boli okraje zlaté (10-12 minút).
Po vybratí ešte môžeme potrieť mliekom a povrch poprskať rozpusteným maslom s rumom a vanilkovým cukrom.
- Dá sa použiť aj hrušková, orechová plnka...
No ja teraz som mal len tieto tri.