Pravé české buchty fotorecept

kimlo - fotkaKimlo, 4. februára 2019 10:19
Ďalšie recepty »
Pravé české buchty (fotorecept)Foto: kimlo

Ako milovník tradičnej českej kuchyne som si vyhľadal tento recept a vyskúšal. Opäť nesklamal, rozdiel medzi tradičnými pečenými buchtami a týmito je písaný v závere receptu, dobrá vychytávka.

20
porcií
90 min
príprava
25 min
na 200 °C

Suroviny

250 g
250 g
1 KL
80 g
1 ks
21 g (pol kocky)
200-250 ml
z 1/2 citrónu
185 ml (rozpustená)
podľa potreby na potieranie (rozpustené)
Plnka:
500 g
2 PL
1 bal.
z 1/2 citrónu
100 g
1 ks
na špičku noža (strúhaný)
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Obidve múky si v miske zmiešame so soľou, cukrom a citrónovou kôrou. V strede vytvoríme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie a zalejeme asi 100 ml vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Zmes tuku si pripravíme z oleja, roztopeného masla a bravčovej masti. Pridáme k múke s kváskom, pridáme vajce a vymiešame cesto. Ja som použil kuchynský robot, hnetací hák dodá do cesta vzduch a dobre ho prepracuje, postupne pridávame podľa potreby mlieko, cesto nesmie byť tuhé, ale ani príliš riedke. Je mastné a vláčne.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto prikryjeme utierkou a necháme v teple vykysnúť asi 1 hodinu.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si spravíme plnku. Ja som zvolil tvarohovú podľa pôvodného receptu, ale je možné použiť lekvár alebo makovú či orechovú plnku... Vymiešame tvaroh s hrozienkami, ktoré som predtým namočil asi na 2 hodiny, cukor, vanilínový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, vajce, a na špičku noža nastrúhaného muškátového orieška.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na polovice, každú polovicu rozdelíme na 10 častí.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý kúsok vyformujeme do guličky a roztiahneme na placku. Na každú dáme časť plnky.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uzatvoríme ako batôžtek a poukladáme spojom dole na plech vymastený roztopeným maslom. Týmto maslom ponatierame aj boky buchiet, aby sa pri pečení nezlepili.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plech s buchtami dame do vyhriatej rúry na 250 °C, hneď však stiahneme teplotu na 200 °C. Pečieme do zlatista, ja som piekol na spodnej priečke asi 25 minút, treba si to odsledovať. Ak je upečený vrch, bude aj spodok.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po upečení necháme buchty na plechu asi 10 minút odpočívať, zatiaľ vsiaknu do seba tuk. Potom prikryjeme ďalším, rovnako veľkým plechom, a buchty naň preklopíme.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Buchty získajú typický plochý tvar pravej českaj buchty (cihličky). Týmto spôsobom sa ešte horúca plnka preklopí na hornú stranu cesta kde bola predtým medzera a buchta bude prevlhčená z oboch strán plnkou. Vychladnuté posypeme práškovým alebo vanilkovým cukrom.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist