Pečené buchty
Pečené buchty

Pravé české buchty fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 4. februára 2019
Pravé české buchty (fotorecept)
Foto: kimlo

Ako milovník tradičnej českej kuchyne som si vyhľadal tento recept a vyskúšal. Opäť nesklamal, rozdiel medzi tradičnými pečenými buchtami a týmito je písaný v Zobraziť celý popisAko milovník tradičnej českej kuchyne som si vyhľadal tento recept a vyskúšal. Opäť nesklamal, rozdiel medzi tradičnými pečenými buchtami a týmito je písaný v závere receptu, dobrá vychytávka.

20
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
250 g
1 KL
80 g
1 ks
21 g (pol kocky)
200-250 ml
z 1/2 citrónu
185 ml (rozpustená)
podľa potreby na potieranie (rozpustené)
Plnka:
500 g
2 PL
1 bal.
z 1/2 citrónu
100 g
1 ks
na špičku noža (strúhaný)




Postup

  1. 1

    Obidve múky si v miske zmiešame so soľou, cukrom a citrónovou kôrou. V strede vytvoríme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie a zalejeme asi 100 ml vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Zmes tuku si pripravíme z oleja, roztopeného masla a bravčovej masti. Pridáme k múke s kváskom, pridáme vajce a vymiešame cesto. Ja som použil kuchynský robot, hnetací hák dodá do cesta vzduch a dobre ho prepracuje, postupne pridávame podľa potreby mlieko, cesto nesmie byť tuhé, ale ani príliš riedke. Je mastné a vláčne.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto prikryjeme utierkou a necháme v teple vykysnúť asi 1 hodinu.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si spravíme plnku. Ja som zvolil tvarohovú podľa pôvodného receptu, ale je možné použiť lekvár alebo makovú či orechovú plnku... Vymiešame tvaroh s hrozienkami, ktoré som predtým namočil asi na 2 hodiny, cukor, vanilínový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, vajce, a na špičku noža nastrúhaného muškátového orieška.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na polovice, každú polovicu rozdelíme na 10 častí.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý kúsok vyformujeme do guličky a roztiahneme na placku. Na každú dáme časť plnky.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uzatvoríme ako batôžtek a poukladáme spojom dole na plech vymastený roztopeným maslom. Týmto maslom ponatierame aj boky buchiet, aby sa pri pečení nezlepili.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plech s buchtami dame do vyhriatej rúry na 250 °C, hneď však stiahneme teplotu na 200 °C. Pečieme do zlatista, ja som piekol na spodnej priečke asi 25 minút, treba si to odsledovať. Ak je upečený vrch, bude aj spodok.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po upečení necháme buchty na plechu asi 10 minút odpočívať, zatiaľ vsiaknu do seba tuk. Potom prikryjeme ďalším, rovnako veľkým plechom, a buchty naň preklopíme.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Buchty získajú typický plochý tvar pravej českaj buchty (cihličky). Týmto spôsobom sa ešte horúca plnka preklopí na hornú stranu cesta kde bola predtým medzera a buchta bude prevlhčená z oboch strán plnkou. Vychladnuté posypeme práškovým alebo vanilkovým cukrom.

    Pravé české buchty (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Moje nervy... Perfektní "honzovky"! Krásná práce, fota a vychytávka nemá chybu. Díky za bezvadný recept. S chutí bych dala testovací vzoreček. Šikovný jsi kuchár aj pekár!
radost
tak predsa platí:
najlepšia kuchárka je chlap..??
beriem..
buchty
nápad
chlapa už nieee
stačí domáci..:-)))))))))
haji
@Grejsy (4.2.2019 20:17)
Dovolím si nesouhlasit. Prihorené je pro mě černé! Bod 8 je hnědý. Pokud je dost tučné těsto a buchty potíráš tukem, může být vrch a hlavně spodek "vypečenější",chrumkavý, hnědý.
A pokud jde o pečení na spodní příčce, souhlas s receptem @Kimlo. Co mám novou troubu, musím péct /nejen buchty/ na spodní příčce, jen někdy, v poslední čtvrti délky pečení, přesunu do středu. Ale pokud nepeču na spodní, je spodní část např. koláča bledá, až bílá a nedopečená. Mohu se postavit na hlavu, ale pokud trouba má zakrytou spodní spirálu, tak mi to tak vychází.
Přeji hezký den!
1x danda3
jack
Pecka.By bolo dobre skúsiť aj kváskovú verziu;-) neskúšal si?
monty469
Vyzeraju paradne. Uz ma napadlo pouzit kvasok Lievito Madre do tohto receptu. Na sladke pecivo je ako stvoreny. Ak ich budem piect dam vediet ako to dopadlo;-))
zojenka
Viem že recept je už dlhšie na Vareche, my sme mali buchty podľa neho dnes poobede. Namiesto hrozienok boli brusnice / hrozienka sa z kredenca záhadne vyparili/, ináč som recept a celý postup dodržala. Recept je výborný, s cestom sa dobre pracovalo. Určite budú takéto buchty aj častejšie. Nabudúce skúsim makové a orechové. Už je recept v KK.
kucharka
Upečené a pochválené, už dávno pradávno som ich mala na pláne. Keďže som plnila slivkovým lekvárom, do cesta som miesto citrónovej kôry dala pár kvapiek rumu, akosi mi to tak viac pasuje :-))
Na fotke sú akurát “prekotené” hore nohami, ako si odporučil.
Ďakujem za recept.


2x haji a kimlo
haji
@kucharka (19.5.2021 14:28)
Krásné foto, odpočívající honzovky hore značky nemají chybu! Brala bych je jak leží a běží hmm
1x kimlo
kimlo
@kucharka (19.5.2021 14:28)
Pekne sa Ti vydarili, som rád že si vyskúšala a pripomenula tento recept. :-)
buchtickalekvarova
Vynikajúci recept , dnes som upiekla lekvárové
buchty boli fantastické. Recept ma zaujal , pretože je všetko pútavo napísané a nafotené. Rada by som vedela , kto je za týmto receptom , kto ho zverejnil a nafotil a zaujímavo okomentoval , u mňa vyhral zo všetkých receptov , ktoré tu sú v ponuke ďakujem Kimlo