Pečené buchty
Pravé české buchty (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Ako milovník tradičnej českej kuchyne som si vyhľadal tento recept a vyskúšal. Opäť nesklamal, rozdiel medzi tradičnými pečenými buchtami a týmito je písaný v závere receptu, dobrá vychytávka.
20 porcií |
90 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Obidve múky si v miske zmiešame so soľou, cukrom a citrónovou kôrou. V strede vytvoríme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie a zalejeme asi 100 ml vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
Zmes tuku si pripravíme z oleja, roztopeného masla a bravčovej masti.
Pridáme k múke s kváskom, pridáme vajce a vymiešame cesto. Ja som použil kuchynský robot, hnetací hák dodá do cesta vzduch a dobre ho prepracuje, postupne pridávame podľa potreby mlieko, cesto nesmie byť tuhé, ale ani príliš riedke. Je mastné a vláčne.
- Cesto prikryjeme utierkou a necháme v teple vykysnúť asi 1 hodinu.
- Medzitým si spravíme plnku. Ja som zvolil tvarohovú podľa pôvodného receptu, ale je možné použiť lekvár alebo makovú či orechovú plnku...
Vymiešame tvaroh s hrozienkami, ktoré som predtým namočil asi na 2 hodiny, cukor, vanilínový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, vajce, a na špičku noža nastrúhaného muškátového orieška.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na polovice, každú polovicu rozdelíme na 10 častí.
- Každý kúsok vyformujeme do guličky a roztiahneme na placku. Na každú dáme časť plnky.
- Uzatvoríme ako batôžtek a poukladáme spojom dole na plech vymastený roztopeným maslom. Týmto maslom ponatierame aj boky buchiet, aby sa pri pečení nezlepili.
- Plech s buchtami dame do vyhriatej rúry na 250 °C, hneď však stiahneme teplotu na 200 °C. Pečieme do zlatista, ja som piekol na spodnej priečke asi 25 minút, treba si to odsledovať. Ak je upečený vrch, bude aj spodok.
- Po upečení necháme buchty na plechu asi 10 minút odpočívať, zatiaľ vsiaknu do seba tuk. Potom prikryjeme ďalším, rovnako veľkým plechom, a buchty naň preklopíme.
- Buchty získajú typický plochý tvar pravej českaj buchty (cihličky). Týmto spôsobom sa ešte horúca plnka preklopí na hornú stranu cesta kde bola predtým medzera a buchta bude prevlhčená z oboch strán plnkou. Vychladnuté posypeme práškovým alebo vanilkovým cukrom.