Pečené buchty

Pravé české buchty (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Ako milovník tradičnej českej kuchyne som si vyhľadal tento recept a vyskúšal. Opäť nesklamal, rozdiel medzi tradičnými pečenými buchtami a týmito je písaný v závere receptu, dobrá vychytávka.

20
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Obidve múky si v miske zmiešame so soľou, cukrom a citrónovou kôrou. V strede vytvoríme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie a zalejeme asi 100 ml vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Zmes tuku si pripravíme z oleja, roztopeného masla a bravčovej masti. Pridáme k múke s kváskom, pridáme vajce a vymiešame cesto. Ja som použil kuchynský robot, hnetací hák dodá do cesta vzduch a dobre ho prepracuje, postupne pridávame podľa potreby mlieko, cesto nesmie byť tuhé, ale ani príliš riedke. Je mastné a vláčne.
  2. Cesto prikryjeme utierkou a necháme v teple vykysnúť asi 1 hodinu.
  3. Medzitým si spravíme plnku. Ja som zvolil tvarohovú podľa pôvodného receptu, ale je možné použiť lekvár alebo makovú či orechovú plnku... Vymiešame tvaroh s hrozienkami, ktoré som predtým namočil asi na 2 hodiny, cukor, vanilínový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, vajce, a na špičku noža nastrúhaného muškátového orieška.
  4. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na polovice, každú polovicu rozdelíme na 10 častí.
  5. Každý kúsok vyformujeme do guličky a roztiahneme na placku. Na každú dáme časť plnky.
  6. Uzatvoríme ako batôžtek a poukladáme spojom dole na plech vymastený roztopeným maslom. Týmto maslom ponatierame aj boky buchiet, aby sa pri pečení nezlepili.
  7. Plech s buchtami dame do vyhriatej rúry na 250 °C, hneď však stiahneme teplotu na 200 °C. Pečieme do zlatista, ja som piekol na spodnej priečke asi 25 minút, treba si to odsledovať. Ak je upečený vrch, bude aj spodok.
  8. Po upečení necháme buchty na plechu asi 10 minút odpočívať, zatiaľ vsiaknu do seba tuk. Potom prikryjeme ďalším, rovnako veľkým plechom, a buchty naň preklopíme.
  9. Buchty získajú typický plochý tvar pravej českaj buchty (cihličky). Týmto spôsobom sa ešte horúca plnka preklopí na hornú stranu cesta kde bola predtým medzera a buchta bude prevlhčená z oboch strán plnkou. Vychladnuté posypeme práškovým alebo vanilkovým cukrom.