Foto: frezia68
Dnes som ho piekla a ešte teplý krájala.Trocha ma vyprovokovala @havino,aby som pridala recept a naozaj som tu posúch bezlepkový nenašla,tak nech sa páči,bezlepkáči Zobraziť celý popisDnes som ho piekla a ešte teplý krájala.Trocha ma vyprovokovala @havino,aby som pridala recept a naozaj som tu posúch bezlepkový nenašla,tak nech sa páči,bezlepkáči :-)
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
200 g |
|
100 celozrnná |
|
1 ČL |
|
300 ml vlažná |
|
1 ČL |
|
1/2 kocky čerstvé |
|
3/4 ČL morská |
|
lístky |
|
na potretie |
|
celá |
|
Postup
-
1
Pripravila som robot a do misky som preosiala múky. Droždie som dala napučať do vlažnej vody, ktorú som odobrala z vody 300 ml, ktorú budem potrebovať. Pridala som lyžičku cukru a po vzídení kvásku som pridala do misky k múke, pridala som rascu, soľ a olej.
-
2
Zapla som robot a prilievala vodu, ktorú som mala pripravenú. Sledovala som, či cesto nebude veľmi riedke a preto som postupne prilievala.
-
3
Ale bolo treba pridať celé určené množstvo...robot nastavený na strednú rýchlosť miesil spoľahlivo a ja som šetrila ruky a len sledovala hustotu. Hotovo a cesto dám na plech mokrými rukami,alebo mokrou stierkou,lebo sa veľmi lepí. Nechám kysnúť asi 30-40 min. Medzi tým zapnem rúru na 200°C.
-
4
Je ideálne dať na malý plech, ktorý zodpovedá množstvu cesta. Ja som dala na veľký, pri kysnutí sa roztiahol a teda nebol dosť vysoký. Bezlepkové cesto nedrží tvar, ak nie je husté. Cesto som potrela mliekom a postrašila rozmarínom.Mlieko, alebo vajíčko sa používa na potretie, aby po upečení nebol chlieb, alebo posúch veľmi bledý, ale aj tak nemal peknú zlatohnedú farbu, ako z pšeničnej múky, čo už?
-
5
Takto vykysol...Piekla som na 200°C asi 25 min. Treba sledovať, príp. znížiť teplotu na 190°C.
-
6
...a hotovo.
-
7
Vyzerá ako placka, ale ak použijete malý pekáč, bude vyšší. Ale aj ten sa dá nakrájať na polovicu a natrieť tým, čo obľubujete. Ja domácu masť s cibuľou, alebo s makovou pomazánkou od @babidka. Nech vám chutí :-) .
a aj na slano varecha.pravda.sk/recepty/oblozeny-pohankovy-kolac-fotore...
Kysnuté cesto z bezlepkovej múky je v na plechu vystretej forme OK, len sa nedá naplniť a točiť do závinu, čo som chcela vyskúšať. Ale tak čo by sme už nechceli, že?:-) toľko moja skúsenosť
Posuch robievam z Promix UNI a tiez ma tvar ako tento tvoj a k nemu fazulovu polievku.
Pekne sa ti vydaril :)
nádherné foto :-)
chválim a *****