Posúch chlebový bezlepkový fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 27. februára 2015
Posúch chlebový bezlepkový (fotorecept)
Foto: frezia68

Dnes som ho piekla a ešte teplý krájala.Trocha ma vyprovokovala @havino,aby som pridala recept a naozaj som tu posúch bezlepkový nenašla,tak nech sa páči,bezlepkáči Zobraziť celý popisDnes som ho piekla a ešte teplý krájala.Trocha ma vyprovokovala @havino,aby som pridala recept a naozaj som tu posúch bezlepkový nenašla,tak nech sa páči,bezlepkáči :-)

4
porcie
40 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

200 g
100 celozrnná
1 ČL
300 ml vlažná
1 ČL
1/2 kocky čerstvé
3/4 ČL morská
 lístky
 na potretie
 celá




Postup

  1. 1

    Pripravila som robot a do misky som preosiala múky. Droždie som dala napučať do vlažnej vody, ktorú som odobrala z vody 300 ml, ktorú budem potrebovať. Pridala som lyžičku cukru a po vzídení kvásku som pridala do misky k múke, pridala som rascu, soľ a olej.

    Posúch chlebový bezlepkový (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zapla som robot a prilievala vodu, ktorú som mala pripravenú. Sledovala som, či cesto nebude veľmi riedke a preto som postupne prilievala.

    Posúch chlebový bezlepkový (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ale bolo treba pridať celé určené množstvo...robot nastavený na strednú rýchlosť miesil spoľahlivo a ja som šetrila ruky a len sledovala hustotu. Hotovo a cesto dám na plech mokrými rukami,alebo mokrou stierkou,lebo sa veľmi lepí. Nechám kysnúť asi 30-40 min. Medzi tým zapnem rúru na 200°C.

    Posúch chlebový bezlepkový (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Je ideálne dať na malý plech, ktorý zodpovedá množstvu cesta. Ja som dala na veľký, pri kysnutí sa roztiahol a teda nebol dosť vysoký. Bezlepkové cesto nedrží tvar, ak nie je husté. Cesto som potrela mliekom a postrašila rozmarínom.Mlieko, alebo vajíčko sa používa na potretie, aby po upečení nebol chlieb, alebo posúch veľmi bledý, ale aj tak nemal peknú zlatohnedú farbu, ako z pšeničnej múky, čo už?

    Posúch chlebový bezlepkový (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto vykysol...Piekla som na 200°C asi 25 min. Treba sledovať, príp. znížiť teplotu na 190°C.

    Posúch chlebový bezlepkový (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a hotovo.

    Posúch chlebový bezlepkový (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyzerá ako placka, ale ak použijete malý pekáč, bude vyšší. Ale aj ten sa dá nakrájať na polovicu a natrieť tým, čo obľubujete. Ja domácu masť s cibuľou, alebo s makovou pomazánkou od @babidka. Nech vám chutí :-) .

    Posúch chlebový bezlepkový (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

afataga
ja s tou mukou chvalabohu nemam skusenosti, ale vraj je to potvora, takze klobuk dolu, krasne sa ti vydaril, ak ho das do mensej formy, budes ho mat akoze chlieb
frezia68
Ďakujem a @afataga :ak pečiem chlieb,pridám aj zemiak a určite menšiu formu,lebo aj ten cesto riedi,ale je dobrý :-)
kukulienka71
@frezia68 , tvoj posúch vyzerá veľmi dobre, myslím, že aj tak chutí. Ja sa nečudujem, že máš chuť na taký fajnový posúch, aký nám ponúkla @havino. A som rada, že si pridala tvoju verziu. Na jar som robila z čisto pohánkovej, teda bezlepkovej múky koláč - posúch na sladko varecha.pravda.sk/recepty/malinovo-makovy-kysnuty-kolac-z...
a aj na slano  varecha.pravda.sk/recepty/oblozeny-pohankovy-kolac-fotore...
Kysnuté cesto z bezlepkovej múky je v na plechu vystretej forme OK, len sa nedá naplniť a točiť do závinu, čo som chcela vyskúšať. Ale tak čo by sme už nechceli, že?:-) toľko moja skúsenosť
frezia68
@kukulienka :môžeš robiť aj záviny,naučila ma @elisticka.Pom účim pečiaci papier,na ten dám cesto mokrými,alebo poolejovanými rukami a pozorne vyvaľkám,podsypujem trochou múky,ak urobím dierku,tak zalátam cestom.Babračka....potom natriem plnkou a guľkám do závinu pomocou papiera a s ním aj dám na pekáč...tam vyklopím na papier a druhý závin tak isto.Mne sa už daria celkom pekné záviny :-)...málo cesta a veľa orechov,či maku. Ďakujem aj za pridané linky :-)
babidka
Myslim , ze ma presne posuchovy tvar aj vysku - ani moje posuchy z psenicnej muky nebyvaju ine :-) Myslim , ze sa ti krasne vydaril !
kukulienka71
@frezia68 , kukám jak puk, to fakt pôjde, keď píšeš ako na to. Veď také sú najlepšie, veľa plnky a málo múky. Ďakujem za návod, dám sa do toho, keď bude chuť na orechovník či makovník.
havino
som potešená@frezia veľmi dobre si spravila a dala tu recept, ved za takýto bezlepkový, plný dierok, taký, aký má byť, čo si doprajeme my, čo lepok môžme čo by iní dali, je ukážkový, nikdy by som nepovedala, že je kvázy bez múky, bez lepku, bud na seba pyšná, vieš si poradiť, šikovná
frezia68
@kukulienka :ale pohánkovú celozrnnú pridávam len asi 1/3...tá to kazí,alebo aj 1/4.....len z pohánkovej som nerobila,miešam s inými bezlepkovými.
slawi
@frezia68 aj ja som dnes miesala MIX B s pohankovou ale na cibulovy kolac.
Posuch robievam z Promix UNI a tiez ma tvar ako tento tvoj a k nemu fazulovu polievku.
Pekne sa ti vydaril :)
kukulienka71
ja potrebujem zaraďovať do jedálnička práve pohánkovú, nemusí byť celozrnná, dávam hladkú. Iné bezlepkové nepoužívam, nemusím. Zvyčajne miešam s normálnou pšeničnou, ale občas hrám vabank s čiste pohánkovou:-) Ďakujem za spresnenie, @frezia68
pusta1
krásna práce, užitočný recept :-)
nádherné foto :-)
chválim a *****
altyn
@frezia68 pokúšal som sa ti odpísať cez TS, no stále to zlyháva. Tak len v skratke, áno, chodím sem, no len pre inšpiráciu a už sa snažím nečítať komentáre, lebo potom som znechutený, Mám dojem že ak redakcia neurobí určité kroky, táto stránka zostane "PUSTÁ".... :-(((
popoluska340
Frezia 68 dakujem ti za receptik na uzasny osuch.Vcera som ho robila,a nevedela som sa ho dojest,taky je dobry.A uz asi nebudem ani chlebik piect,len tento osuch,krasne mi nahradil chlebik.Som stastna,ze som objavila tento receptik.


popoluska340
Vcera som piekla 1x a vymazala a vysypala pekacik,ale dalsia davka bude,ze vylozim pekacik papierom na pecenie.A odkladam aj do mraznicky,na neskorsie,tak budem mat zasobu.


frezia68
@Popoluska340 :Teším sa,že sa Ti vydaril a tiež si občas mrazím.Pridávam aj sekané orechy,alebo rôzne semienka...podľa chuti,aby sa nám nezunoval :-).
popoluska340
Frezia vcera som znova robila tento uzasny osuch,a pridala som s psyliom,vtedy ostava dlhsie cesto vlacne,bezne ho davam do chlebikoveho cesta.A prisypala som do cesta Lanove semienka,a 1/2 cesta posypala susunym Rozmarinom.Paradny osuch ine pecivo uz robievat nebudem.Krasne sa da rozrezat na polovicku,a natriet.Vyborne na vylety bude.Dakujem ze som nasla takyto uzasny receptik.


frezia68
@Popolu ška340: Nech Vám padne na úžitok :-)) , občas pridám jeden varený zemiak a variácie sú rôzne. Potešila si,lebo nepridávame recepty zbytočne ,ak aspoň niekomu prinesú osoh :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia