Posúch chlebový bezlepkový (fotorecept)
Autor receptu: frezia68
Dnes som ho piekla a ešte teplý krájala.Trocha ma vyprovokovala @havino,aby som pridala
recept a naozaj som tu posúch bezlepkový nenašla,tak nech sa páči,bezlepkáči :-)
4 porcie |
40 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravila som robot a do misky som preosiala múky. Droždie som dala napučať do vlažnej vody, ktorú som odobrala z vody 300 ml, ktorú budem potrebovať. Pridala som lyžičku cukru a po vzídení kvásku som pridala do misky k múke, pridala som rascu, soľ a olej.
- Zapla som robot a prilievala vodu, ktorú som mala pripravenú. Sledovala som, či cesto nebude veľmi riedke a preto som postupne prilievala.
- Ale bolo treba pridať celé určené množstvo...robot nastavený na strednú rýchlosť miesil spoľahlivo a ja som šetrila ruky a len sledovala hustotu. Hotovo a cesto dám na plech mokrými rukami,alebo mokrou stierkou,lebo sa veľmi lepí. Nechám kysnúť asi 30-40 min. Medzi tým zapnem rúru na 200°C.
- Je ideálne dať na malý plech, ktorý zodpovedá množstvu cesta. Ja som dala na veľký, pri kysnutí sa roztiahol a teda nebol dosť vysoký. Bezlepkové cesto nedrží tvar, ak nie je husté. Cesto som potrela mliekom a postrašila rozmarínom.Mlieko, alebo vajíčko sa používa na potretie, aby po upečení nebol chlieb, alebo posúch veľmi bledý, ale aj tak nemal peknú zlatohnedú farbu, ako z pšeničnej múky, čo už?
- Takto vykysol...Piekla som na 200°C asi 25 min. Treba sledovať, príp. znížiť teplotu na 190°C.
- ...a hotovo.
- Vyzerá ako placka, ale ak použijete malý pekáč, bude vyšší. Ale aj ten sa dá nakrájať na polovicu a natrieť tým, čo obľubujete. Ja domácu masť s cibuľou, alebo s makovou pomazánkou od @babidka. Nech vám chutí :-) .