Obložený pohánkový koláč fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 1. mája 2014

Takisto kysnuté cesto z čisto pohánkovej múky,v slanej verzii,bryndzovo-cesnaková plnka. Cuketa,rajčiny a údená domáca klobáska ako chutný dekor:-)

15
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

40 dkg
2,5 dkg
2,5 dcl
1 ČL
0,5 ČL
0,5 dcl
10 dkg
15 dkg
10 dkg
2 dcl alebo jogurt
1 ks
6 ks
2 strúčikov
1 ks
5 dkg
1 ČL




Postup

  1. 1

    Očistený a uvarený zemiak rozpučíme a necháme vychladnúť. Pridáme ho k múke,v ktorej sme rozmiešali soľ,prilejeme vzídený kvások z trochy teplého mlieka,lyžičky cukru a droždia,vlejeme aj ostatok teplého mlieka a olej. Vypracujeme cesto,ktoré necháme podkysnúť na teplom mieste. Cesto som odmerala pred aj po kysnutí,hmosnosť sa vôbec nezmenila,ale cesto bolo bublinkavé,prevzdušnené.

  2. 2

    Plech cca 40x30cm vystelieme pečiacim papierom,potrieme ho tukom a cesto doňho rozvaľkáme pomocou pomúčeného valčeka. Pozor,veľmi sa lepí,neoplatí sa s ním pracovať na podložke,takže šup s ním priamo na plech.

    Obložený pohánkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bryndzu rozmiešame so smotanou(jogurtom) a pretlačeným cesnakom,touto plnkou potrieme cesto na plechu. Posypeme nadrobno pokrájanou cibuľou a postrúhaným syrom. Rúru zapneme na predhiatie na 220°C.

    Obložený pohánkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naukladáme naň tenké plátky cukety,kúsky rajčín a kolieska klobásky,posypeme oreganom. Takýmto štýlom obloženia si prídu na svoje aj mäsožravci,aj zeleninožravci - každý si odkrojí z tej časti ktorú preferuje. Plnka sa samozrejme môže obmeniť (potrieť paradajkovým pretlakom,obložiť šunkou,vajíčkami,tuniakom,atď.)

    Obložený pohánkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme asi 20 minút. Hotový výsledok nám prezradia ružovo sfarbené okraje koláča

    Obložený pohánkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tento slaný koláč je bezlepkový,prajem dobrú chuť!

    Obložený pohánkový koláč (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jozka2
tento kolacik vypada super,ty si sa ,ale rozbehla ja ti poviem same dobroty.
safran
spoznala som podľa fotky :-) autora
vyzerá výborne...
pusta
krásny kysnutý koláč, úžasné foto :-)
zase oceňujem, že recept je vhodný aj pre bezlepkových :-)
pusta
samozrejme chválim aj podrobný postup a údaj o veľkosti plechu!
kukulienka71
@izabella929 ,@safran ,@pusta ,ste veľmi milé,vďaka za pochvalu:-) údaj o veľkosti plechu je veľmi dôležitý aj pre mňa a tiež som rada,ak ho iný udá...videla som,že bezlepkoví majú na výber z miešaných múk na trhu,ja som dala len jednodruhovú,pre vyskúšanie chuti.
pusta
@kukulienka71 , ja som už na neuvedenú veľkosť plechu na vareche doplatila pri dodržaní receptu, potom som všetko prepočítávala na veľkosť svojho plechu, ten pôvodný recept na mojom plecu bol prinízky a vysušený príliš potom.
super, že si zvolila jednodruhovú múku, bezlepkové zmesi sú veľmi drahé totiž.
jujoska
super slany kolac, aj mne sa velmi paci. Strukturou vyzera cesto velmi dobre, az ma prekvapuje, ze takto pekne sa da piect kysnute aj z cistej pohankovej. Stoji za vyskusanie
kukulienka71
presne tak,@jujoska ,aj ja som bola prekvapená,pretože až po upečení som si lepšie prezerala iné recepty,kysnuté boli ale s miešanou múkou,a iné boli bez droždia,s práškom do pečiva, s tým mám skúsenosť,ked som piekla piškótový korpus k torte. Teraz som tam dala aj varený zemiak na zlepšenie chuti,inokedy skúsim aj bez neho,prípadne pridám do cesta jogurt alebo tvaroh,aby nebolo suché,lebo pohánkové sa tým vyznačuje.Ďakujem ti.
gubics
Toto mi pripadá ako pizza, len je oveľa zdravšia, lebo je z pohánkovej múky. Keď robíte miešanú -obyčajnú múku a pohánkovú, tak namiesto pohánkovej múky môžete dať pohánkové vločky. Oplatí sa vyskúšať, lebo cesto je výborne ľahké. Ja som tak robila hrnčekový koláč,a bol výborný.
janger
@kukulienka , taky zdravsi kolac si napiekla, paci sa mi. Az som ho akosi zavonala :-)...Ja pouzivam pohankovu muku na palacinky, skusim dat aj do kolaca.
tiginko
pekne si napiekla @kuku , mám rada výzvy v podobe netradičných surovín. Trochu sa síce bojím chuti pohánkovej múky, ale skúsim z polovičného množstva a uvidíme. Šup s tým do KK
luss44
@kukulienka , chválim, pekne si naaranžovala tie dobroty. Skúšam rôzne múky, pohánkovú ešte nie, musím sa v obchode po nej poobzerať.
kukulienka71
@gubics ,áno,taká napodobenina domácej pizze:-) pohánkové vločky skúsim tiež @janger ,veru,u nás to poriadne rozvoniavalo:-) minule som piekla aj pohánkovo-celozrnné palacinky,tam mi tá múka dosť vadila,ale tak zjedli sme:-)

@tiginko ,výzvy mám rada aj ja,hlavne,ked neviem,do čoho idem:-)),skús málo,uvidíš,či ti dobre padne;-) @luss44 ,mne sa tá múka sama natískala v obchode,a kedže viem o jej účinkoch,už ju kupujem pravidelne. Ďakujem vám za milé komentáre:-)
marianne
vyzera vyborne @kukulienka ,mne pohanka moc neberie,ale snazim sa ju sem-tam zakamuflovat do jedla,toto by mohlo byt...
finczi
Perfektné, určite vyskúšam, pohánka je výborná /hlavne pre moje žily/.Ďakujem za inšpiráciu, vyzerá to úžasne!
mariamka
foto c. 4, 5 proste nadhera! ta precizna geometria a hra farieb nema chybu, paci sa mi, ze si to tam nenacapala hala-bala, aj ked na chuti by to neubralo, ale takto je to esteticky dokonale, cesto samozrejme chvalim aj ten bryndzovo-smotanovo-cesnakovy podklad, kolac musel vonat a chutit fantasticky, rada vyskusam takyto zdravy variant, diky ze si sa podelila :)
margaretka28
no ako si to tam pekne naukladala, ako na výstavu, slané koláče vždy potešia, ši už lepkové, alebo bezlepkové
kukulienka71
@marianne ,tak som začínala aj ja, s tým kamuflovaním:-) @finczi ,potom daj vedieť,prosím:-) @mariamka ,som sa usmiala zas na tvojich milých vetách...to bol zámer,to ukladanie:-)hala-bala vidieť všade;-) @margaretka ,som rada,že si sa zastavila u mňa:-) Veľmi pekne vám všetkým ďakujem:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia