Pórovo-slaninové rizoto z rúry

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 23. januára 2013

Tip na rýchlu a voňavú večeru. Kombinácia chrumkavej slaninky, sladkého póru a hrášku s citrónovou kôrou je nepopísateľná. Aspoň pre mňa :)

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

6 plátkov
250 g
1 ks
200 g
200 g
700 ml
4 PL alebo podobný syr




Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 200 °C. Slaninu nakrájame na kocky. V panvici vhodnej do rúry rozohrejeme olivový olej, pridáme slaninu a pomaly opekáme asi 3 minúty. Pridáme nakrájaný pór a opečieme ho tak, aby bol mäkký ale nezhnedol. Trvá to asi 5 minút. Potom prisypeme ryžu, premiešame. Chvíľu opečieme spolu s pórom a slaninkou a zalejeme horúcim vývarom. Zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry. Pečieme asi 20 minút, po desiatich minútach opatrne premiešame.

  2. 2

    Keď je ryža takmer mäkká, pridáme hrášok a brokolicu (rozobratú na ružičky a obvarenú v osolenej vode cca 3 min.). Vrátime späť do rúry ešte na pár minút. Potom rizoto vyberieme a ešte za horúca vmiešame krémový syr. Ochutíme najemno nastrúhanou citrónovou kôrou, mletým čiernym korením, prípadne osolíme.

Diskusia k receptu

ankha
mnam :) isto vyskusam a dala by sa ta lucina nahradit napr. tvarohom? alebo bryndzou zmiesanou s trochou mlieka?
nazarboncuk
myslím si, že vsetko okrem taveného syra je ok ;) alebo vynechať a navrch len nastrúhať parmezan alebo pecorino
ankha
no ved to :) zial ani permezan ani pecorino nemozem kvoli intolerancii a chcela som to nahradit bezlaktozovym tvarohom :)
evusik
tak s týmto si mi ulahodila, práve rozmýšľam čo zajtra uvariť, niečo s pórom ktorý musím minúť... a keďže mám momentálne málo času toto bude priam ideálne... teším sa :-)
anina6
zeleninové rizoto mám veľmi rada a príprava v rúre, to musím vyskúšať.
krásne rizotko.
vierutt
@ankha , aj ja som zvedavá na výsledok, ak použiješ niečo iné ako Lučinu - zaujal ma Tvoj nápad s bryndzou. @Narboncuk , toto rizotko vyzerá fááájnovučko
margaretka28
Tak toto sa mi páči, si mi ulahodila, ten syr je tam výborný, robievam niečo trochu podobné z tarhone, ked chceš, mrkni do mojich receptov, ja toto vyskúšam.
remcula
Nádhera, až na tu brokolici. Já ji jednu dobu musela jíst hodně často aod té doby ji nepozřu:-(
katka78
@nazarboncuk Napokon som sa k vareniu dostala až dnes.. rizotko je vynikajúce, určite ho ešte niekedy zopakujem! Akurát namiesto Lučiny dám nabudúce radšej trošku postrúhaného parmezánu. Lučina ma veľmi neoslovila a rizotko už pred jej pridaním chutilo skvele, tak radšej bez nej nabudúce. Ale to je vyslovene individuálne, každý máme inak chute nastavené :)
Každopádne, ďakujem pekne za recept na výborné jedlo! :)
nazarboncuk
@katka vdaka za spatnú väzbu, samozrejme, že suroviny sú variabilné :) v pôvodnom recepte nebola napr. ani brokolica, len sa tak bohapusto kúsok ponevieral po chladničke :))) som rada, že chutilo...
basky
:) Tak toto zajtra bude na obedík :) len brokolicu zmením na kukuricu :) a možno hodím aj nejakú inú zeleninku :) zakladam do KK ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia