Dusené jelenie stehno
Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Na toto jedlo som sa inšpiroval receptom od varechárky @kukulienka71, uvádza ho na svojom blogu pod rovnakým názvom, zmenil som len typ úpravy, namiesto pekáča v rúre som použil môj osvedčený pomalý hrniec a výsledok bol výborný.
5 porcií |
30 minút príprava |
360 minút tepelná úprava |
Postup
- Mäso očistíme a odblaníme. Ja som mal z mladého ako bratia Česi hovoria "kolouška", krásny chudý kúsok...
- Pokrájame ho na väčšie kúsky, asi tak aby vyšli 2-3 na jednu porciu.
- Slaninu nakrájame na malé kocky, a na troche masti vyškvaríme a vyberieme. Vo výpeku osmažíme nakrájané cibule a na kolieska nakrájané mrkvy. Keď chytia farbu, pridáme bobokový list, týmian a plátky cesnaku.
- Na inej panvici na masti osmažíme mäso zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.
- K cibuli s mrkvou pridáme 2 PL hustého paradajkového pretlaku a vyrestujeme.
- Zalejeme asi 3 dl vriacej vody a rozmiešame.
Zatiahnuté mäso aj s výpekom vložíme do pomalého hrnca...
- ...pridáme odložené oškvarky, na plátky pokrájané šampiňóny a osolíme.
- Pridáme zmes mrkvy s cibuľou...
- ...podľa potreby doplníme trochou vody a prikryté dusíme na LOW 5-6 hodín. Výhoda je, že sa nemusíme o nič starať, ani kotrolovať či podlievať... a po byte sa šíri krásna vôňa.
- Mäso je na konci mäkké a šťavnaté, omáčku netreba zahusťovať. Prílohu si každý zvolí sám, ja som dal zemiakovú kašu.
- Kto nemá pomalý hrniec, môže použiť podľa pôvodného receptu pekáč a prikryté v rúre dusiť pri 120 - 130 °C asi 3 hodiny.