Dusené jelenie stehno

Pomaly dusené jelenie stehno (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Na toto jedlo som sa inšpiroval receptom od varechárky @kukulienka71, uvádza ho na svojom blogu pod rovnakým názvom, zmenil som len typ úpravy, namiesto pekáča v rúre som použil môj osvedčený pomalý hrniec a výsledok bol výborný.

5
porcií
30 minút
príprava
360 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäso očistíme a odblaníme. Ja som mal z mladého ako bratia Česi hovoria "kolouška", krásny chudý kúsok...
  2. Pokrájame ho na väčšie kúsky, asi tak aby vyšli 2-3 na jednu porciu.
  3. Slaninu nakrájame na malé kocky, a na troche masti vyškvaríme a vyberieme. Vo výpeku osmažíme nakrájané cibule a na kolieska nakrájané mrkvy. Keď chytia farbu, pridáme bobokový list, týmian a plátky cesnaku.
  4. Na inej panvici na masti osmažíme mäso zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.
  5. K cibuli s mrkvou pridáme 2 PL hustého paradajkového pretlaku a vyrestujeme.
  6. Zalejeme asi 3 dl vriacej vody a rozmiešame. Zatiahnuté mäso aj s výpekom vložíme do pomalého hrnca...
  7. ...pridáme odložené oškvarky, na plátky pokrájané šampiňóny a osolíme.
  8. Pridáme zmes mrkvy s cibuľou...
  9. ...podľa potreby doplníme trochou vody a prikryté dusíme na LOW 5-6 hodín. Výhoda je, že sa nemusíme o nič starať, ani kotrolovať či podlievať... a po byte sa šíri krásna vôňa.
  10. Mäso je na konci mäkké a šťavnaté, omáčku netreba zahusťovať. Prílohu si každý zvolí sám, ja som dal zemiakovú kašu.
  11. Kto nemá pomalý hrniec, môže použiť podľa pôvodného receptu pekáč a prikryté v rúre dusiť pri 120 - 130 °C asi 3 hodiny.