Pomalé ragú z diviaka s gnocchi fotorecept

evusik - fotkaevusik, 2. júna 2011
Pomalé ragú z diviaka s gnocchi (fotorecept)
Foto: evusik

Pomalé ragú sa robí veľmi pomaly :-) pri nízkej teplote 4 až 5 hodín. K ragú väčšinou robím cestovinu alebo obyčajné halušky. Dnes som Zobraziť celý popisPomalé ragú sa robí veľmi pomaly :-) pri nízkej teplote 4 až 5 hodín. K ragú väčšinou robím cestovinu alebo obyčajné halušky. Dnes som prvý krát spravila gnocchi, sú to vlastne halušky zo zemiakového cesta. Aj keď vzhľadovo neboli stopercentné, chuťovo boli vynikajúce.

30 minút
príprava
240 minút
na 130 °C

Suroviny

Gnocchi:
2 ks väčšie
1 ks




Postup

  1. 1

    Zeleninu nakrájame na väčšie kocky. Mäso som použila diviačie stehno, ale na ragú je dobrá aj lopatka, samozrejme použiť sa dá aj mäso bravčové, alebo hovädzie.

    Pomalé ragú z diviaka s gnocchi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slaninu nakrájame na malé kocky a necháme ju vyškvariť, pridáme cibuľu, orestujeme. Pridáme zeleninu a opražíme bez pridania vody a soli.

    Pomalé ragú z diviaka s gnocchi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom pridáme hríby, ja som použila mrazené dubáky a suchohríby. Krátko opražíme, osolíme, okoreníme bielym mletým korením a preložíme do zapekacej misy alebo hlbokého pekáča

    Pomalé ragú z diviaka s gnocchi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso nakrájame na väčšie kocky dobre osušíme papierovou utierkou, poprášime hladkou múkou a v uzavretej nádobe dobre popretriasame aby sa mäso dobre obalilo múkou.

    Pomalé ragú z diviaka s gnocchi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso prudko orestujeme a až keď sa zatiahne okoreníme ho zmesou korenia na divinu.

    Pomalé ragú z diviaka s gnocchi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vložíme ho do misy k zelenine, podlejeme vodou a rajčinovým pretlakom. Ja som použila drvené rajčiny, pridáme vetvičku tymiánu.

    Pomalé ragú z diviaka s gnocchi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mäso vložíme do rúry vyhriatej na maximum ale ihneď znížime na teplotu 120 - 150°C. Mäso musí len trochu pobublávať, nie sa prudko variť. Mäso sa pripravuje odokryté preto ho treba zhruba každú pol hodinku zľahka premiešať aby vrchná vrstva nebola prihorená.

    Pomalé ragú z diviaka s gnocchi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso sa takto potichučky pripravuje cca 4 hodiny. Výsledné mäsko je mäkkučké, zelenina nerozvarená a šťava zredukovaná na hustú omáčku.

    Pomalé ragú z diviaka s gnocchi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Gnocchi: zemiaky v šupe uvaríme, ešte teplé ošúpeme a postrúhame alebo prepasírujeme, pridáme vajíčko, osolíme a premiešame

    Pomalé ragú z diviaka s gnocchi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pridávame po troche hladkú múku až nám vznikne nelepivé cesto, ktoré rozdelíme na dve časti, z každej ušúľame valček asi 2-3 cm hrubý

    Pomalé ragú z diviaka s gnocchi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    nakrájame a vidličkou roztlačíme. Gnocchi vysypeme ich do vriacej, osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch vyberieme ich, pokvapkáme olejom a premiešame.

    Pomalé ragú z diviaka s gnocchi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ragú servírujeme s gnocchi, alebo s cestovinou, alebo s obyčajnými haluškami.

    Pomalé ragú z diviaka s gnocchi (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

dajanca
musí to byť pochúťka...gnocchi som ešte nerobila, ale veľmi mi chutia, mala by som vyskúšať..... :-)
julica
No ty kokso :) krásne ragú, aj kombinácia s nokami
alexdidi
Diviaka mám v mrazáku a chystám sa ho onedlho robiť....zaujal ma Tvoj recept, len by som sa chcela spýtať, prečo sa robí mäso v rúre odokryté? Má to nejaký špeciálny význam, alebo ho môžem jednoducho prikryť a potom už nepremiešávať?
evusik
@alexdidi keď som pripravovala toto jedlo čítala som článok o pomalom varení, nie je to žiaden výmysel dnešnej doby už naše babky tak varili. Ráno dali do trúby alebo na šporák a odišli na pole a keď sa za 5-6 hodín vrátili mali navarené a tiež asi varili zakryté.... ja som to robila odokryté, raz za pol hodinky som premiešala, skontrolovala... robí sa to na cca 130°C a mne to pripomínalo hovädziu polievku, ktorá sa tiež nezakrýva len tak potichu bubloce a varí sa tiež dlho.... ja som bola týmto receptom nadšená a varila som ho už viac krát aj z hovädzieho... vyskúšaj a daj vedieť ako to dopadlo :-)
luckaprima
hmmm mňam, ukladám, diviny plná mraznička, len čo s ňou :) takýto recept sa veru zíde
renulienka
...robila som divinu prvy krat a dlho som hladala recept,ale tento je vynikajuci...masko bolo makke a ta husta stavicka s prilohou nemali chybu...
ferno
ja som do toho pridal este cervene vino...a chutilo.
evusik
@Ferno (24.7.2018 20:03)

červené víno k divine pasuje úplne perfektne, takže verím, že to bolo výborné :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia