Pomalé ragú z diviaka s gnocchi (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Pomalé ragú sa robí veľmi pomaly :-) pri nízkej teplote 4 až 5 hodín. K ragú väčšinou robím cestovinu alebo obyčajné halušky. Dnes som prvý krát spravila gnocchi, sú to vlastne halušky zo zemiakového cesta. Aj keď vzhľadovo neboli stopercentné, chuťovo boli vynikajúce.
|
30 minút príprava |
240 minút na 130 °C |
Postup
- Zeleninu nakrájame na väčšie kocky. Mäso som použila diviačie stehno, ale na ragú je dobrá aj lopatka, samozrejme použiť sa dá aj mäso bravčové, alebo hovädzie.
- Slaninu nakrájame na malé kocky a necháme ju vyškvariť, pridáme cibuľu, orestujeme. Pridáme zeleninu a opražíme bez pridania vody a soli.
- potom pridáme hríby, ja som použila mrazené dubáky a suchohríby. Krátko opražíme, osolíme, okoreníme bielym mletým korením a preložíme do zapekacej misy alebo hlbokého pekáča
- Mäso nakrájame na väčšie kocky dobre osušíme papierovou utierkou, poprášime hladkou múkou a v uzavretej nádobe dobre popretriasame aby sa mäso dobre obalilo múkou.
- Mäso prudko orestujeme a až keď sa zatiahne okoreníme ho zmesou korenia na divinu.
- Vložíme ho do misy k zelenine, podlejeme vodou a rajčinovým pretlakom. Ja som použila drvené rajčiny, pridáme vetvičku tymiánu.
- Mäso vložíme do rúry vyhriatej na maximum ale ihneď znížime na teplotu 120 - 150°C. Mäso musí len trochu pobublávať, nie sa prudko variť. Mäso sa pripravuje odokryté preto ho treba zhruba každú pol hodinku zľahka premiešať aby vrchná vrstva nebola prihorená.
- Mäso sa takto potichučky pripravuje cca 4 hodiny. Výsledné mäsko je mäkkučké, zelenina nerozvarená a šťava zredukovaná na hustú omáčku.
- Gnocchi: zemiaky v šupe uvaríme, ešte teplé ošúpeme a postrúhame alebo prepasírujeme, pridáme vajíčko, osolíme a premiešame
- pridávame po troche hladkú múku až nám vznikne nelepivé cesto, ktoré rozdelíme na dve časti, z každej ušúľame valček asi 2-3 cm hrubý
- nakrájame a vidličkou roztlačíme. Gnocchi vysypeme ich do vriacej, osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch vyberieme ich, pokvapkáme olejom a premiešame.
- Ragú servírujeme s gnocchi, alebo s cestovinou, alebo s obyčajnými haluškami.