Pomalé ragú z diviaka s gnocchi (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Pomalé ragú sa robí veľmi pomaly :-) pri nízkej teplote 4 až 5 hodín. K ragú väčšinou robím cestovinu alebo obyčajné halušky. Dnes som prvý krát spravila gnocchi, sú to vlastne halušky zo zemiakového cesta. Aj keď vzhľadovo neboli stopercentné, chuťovo boli vynikajúce.

30 minút
príprava
240 minút
na 130 °C

Postup

  1. Zeleninu nakrájame na väčšie kocky. Mäso som použila diviačie stehno, ale na ragú je dobrá aj lopatka, samozrejme použiť sa dá aj mäso bravčové, alebo hovädzie.
  2. Slaninu nakrájame na malé kocky a necháme ju vyškvariť, pridáme cibuľu, orestujeme. Pridáme zeleninu a opražíme bez pridania vody a soli.
  3. potom pridáme hríby, ja som použila mrazené dubáky a suchohríby. Krátko opražíme, osolíme, okoreníme bielym mletým korením a preložíme do zapekacej misy alebo hlbokého pekáča
  4. Mäso nakrájame na väčšie kocky dobre osušíme papierovou utierkou, poprášime hladkou múkou a v uzavretej nádobe dobre popretriasame aby sa mäso dobre obalilo múkou.
  5. Mäso prudko orestujeme a až keď sa zatiahne okoreníme ho zmesou korenia na divinu.
  6. Vložíme ho do misy k zelenine, podlejeme vodou a rajčinovým pretlakom. Ja som použila drvené rajčiny, pridáme vetvičku tymiánu.
  7. Mäso vložíme do rúry vyhriatej na maximum ale ihneď znížime na teplotu 120 - 150°C. Mäso musí len trochu pobublávať, nie sa prudko variť. Mäso sa pripravuje odokryté preto ho treba zhruba každú pol hodinku zľahka premiešať aby vrchná vrstva nebola prihorená.
  8. Mäso sa takto potichučky pripravuje cca 4 hodiny. Výsledné mäsko je mäkkučké, zelenina nerozvarená a šťava zredukovaná na hustú omáčku.
  9. Gnocchi: zemiaky v šupe uvaríme, ešte teplé ošúpeme a postrúhame alebo prepasírujeme, pridáme vajíčko, osolíme a premiešame
  10. pridávame po troche hladkú múku až nám vznikne nelepivé cesto, ktoré rozdelíme na dve časti, z každej ušúľame valček asi 2-3 cm hrubý
  11. nakrájame a vidličkou roztlačíme. Gnocchi vysypeme ich do vriacej, osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch vyberieme ich, pokvapkáme olejom a premiešame.
  12. Ragú servírujeme s gnocchi, alebo s cestovinou, alebo s obyčajnými haluškami.