Zemiakové koláče
Zemiakové koláče

Poğaça/Poača zemiakové fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 1. apríla 2019
Poğaça/Poača zemiakové (fotorecept)
Foto: cesminaz

Slané pečivo plnené zmesou z osmažených strúhaných zemiakov :-)

30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
3/4 dl
2 dl
cca 1,5 dl
1 ks
21 g čerstvé
1 PL
1 KL
Plnka:
5 ks
2 ks
1 bal. konzervované
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
Na potretie:
1 ks
Na posyp:




Postup

  1. 1

    V miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme olej, bielok a v mlieku napučané kvasnice. Počas hnetenia pridávame postupne ešte tých cca 1,5 dl vlažnej vody a vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Trocha cesto ešte pomocou múky vymiesime do bochníka a necháme cesto zakryté cca 40 minút kysnúť.

    Poğaça/Poača zemiakové (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na plnku si pripravíme väčšie zemiaky, cibuľu a zavárané huby. Huby môžte dať menšiu, ale aj väčšiu konzervu, komu ako chutí. Zemiaky si na hrubo postrúhame, cibuľu nadrobno pokrájame a huby scedíme a podľa potreby tiež trocha pokrájame.

    Poğaça/Poača zemiakové (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do panvici na horúci olej dáme polovicu zemiakov a na veľkom plameni ich kde-tu opečieme, treba obracať drevenou lopatkou/vareškou. Keď sa nám opiekla prvá polovica, odsunieme ju celkom bokom v panvici a dáme k tomu opiecť aj zvyšok zemiakov. Môžte dať trošku oleja ešte ak treba. Keď máme všetky zemiaky opečené, pridáme cibuľu, huby, soľ, mleté čierne korenie a premiešame. Necháme asi 10 minút nezakryté spolu poškvrčať. Hotovú plnku dáme bokom.

    Poğaça/Poača zemiakové (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a rozdelíme naň celú plnku. Poukladáme nakrájaný syr a skrútime na závin. Ostrým nožom ho nakrájame na hrubšie kúsky a poukladáme na plech s papierom.

    Poğaça/Poača zemiakové (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poača natrieme už aj so žĺtkom zmiešaným s pár kvapkami vody, posypeme černuškou a inými semienkami a už aj dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minút. Treba si to radšej sledovať.

    Poğaça/Poača zemiakové (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poača sú veľmi chutné samotné, ale aj s polievkou. Prajem dobrú chuť :-)

    Poğaça/Poača zemiakové (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ešte by som dala taký malý tip čo sa týka plnky. Keď vynecháte huby a pridáte nastrúhaný cesnak a majoránku, tak budete mať plnku chuťovo ako haruľa/zemiakové placky.

    Poğaça/Poača zemiakové (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

cesminaz
@Anulienka1 :-)) vdaka pekne. @Smejkad :-)) no musím to stíhať keď chcú doma jesť ;-)) Myslíš po príprave plnky? Zemiaky musíš narychlo bez soli opiecť na začiatku.Povedzme pól na pól.Tie opečené ostanú chrumkavé,ale potom pridáš sol a korenie a tým pádom za dalších pár minút tie opečené trocha zmäknú a tie neopečené sa pekne udusia :-)
haji
@Smejkad (2.4.2019 05:29)
Jsem hledala ten kel, haha Cesmínka je jako motorová tryskomyš a chobotnička v jednom. Další vymazlený receptík, krásná práce, milá @Cesminaz !
denyany
Super, zas si pridala zaujímavý recept! Určite vyskúšam. Už teraz mi tečú slinky. Krásny deň prajem.
terinka55
Milá Cesminaz, klobúk dole pred Tvojou usilovnosťou! Už mi to príde, že píšem samé “tirády”, ale fakt je, že si veľmi šikovné žieňa.
45678
@Cezminaz Ty si riadna vymyselnicka,čo Teba nenapadne?Tá plnka musí byť výborná,ja však huby nahradim oškvarkami,no neviem,či budú aj tie moje také pekné,ako všetky Tvoje pogača:-p
cesminaz
@Haji :-)) vdaka za milé slová! @Denyany zlatá,budem rada ak vyskúšaš niekedy :-) Pozdravujem! @Rubyrom dakujem za milé slová :-) @45678 :-)) a prečo by tvoje nemali byt pekné??! Ani mne sa nie vždy podarí všetko super :-) Hlavné je,že doma chutí a všetci sú spokojný! @Terinka55 dakujem ti velmi krásne,si velmi zlatá :-) tolko chvály..až sa budem červenať ;-)) Prajem všetkým pekný deň!
zinnajdha
všetky sú uložené a mnohé som už vyskúšala. Vďaka za sprevádzanie svetom kysnutého cesta. (Moje babičky ho nerobievali). Úžasné je aj jeho spojenie so stredomorskou kuchyňou.