Plnený zajačí chrbát

sisok - fotkasisok, 25. mája 2013
Plnený zajačí chrbát
Foto: sisok

Viem, že králičie stehná sú ľahšie na prípravu, no ja osobne preferujem chuť a textúru tohto mäska z chrbta. Pokiaľ by ste nevedeli ako vykostiť zajačí chrbát, fotopostup nájdete na mojom blogu, link http://silviahazirova.blogspot.fr/2013/05/plneny-zajaci-chrbat-fotopostup.html

4
porcie
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
4-5 plátkov
1/2 ks
2-3 ks
4-5 plátkov
3 ks
1/2 ks
2 strúčiky
podľa chuti
1-2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kosti nevyhadzujeme, použijeme ich na bujón, z ktorého bude omáčka. Do väčšieho hrnca vhodíme cibuľku nakrájanú nadrobno, 1 mrkvu na väčšie kúsky, trochu zeleru, cesnak a kosti. Keď sú kosti zlatisté, podlejeme vodou do výšky kostí, prikryjeme a dusíme na miernom ohni asi 30minút. Keď je bujón dostatočne chutný, scedíme.

  2. 2

    Odkostené mäsko môžeme napĺňať plnkou podľa chute - ja som vložila plátok goudy a zmes cibuľe, slaninky nadrobno a šampiňónov opražených chvíľku na oleji. K tomu som pridala sušené paradajky naložené v oleji (samozrejme nadrobno). Plnku zabalíme opatrne do mäska a celý plnený chrbát obalíme plátkom slaninky a zaviažeme (to aby nám slaninka a celé mäsko držalo). Viem, že sa namiesto slaninky používa aj jaterničková kožička, tú je však tažko nájsť (jedine u mäsiara).

  3. 3

    Pokiaľ by ste si neveli poradiť s viazaním mäska, prikladám webový link na jedno francúzske video. Netreba vám ani zvuk, stačí iba obraz. (Ono by to bolo tažko vysvetliť cez fotky, video bude lepšie) link: http://www.marmiton.org/pratique/techniques-culinaires-video-cuisine_farcir-un-rable-de-lapin.aspx

  4. 4

    Takto obalené mäsko skrátka opečieme na prudkom ohni, v nádobe, ktorá je vhodná aj do rúry. Slaninka by mala byť dozlatova opečená. Podlejeme troškou bujónu, prikryjeme a vložíme do rúry predohriatej na 180°. Nechala som to prikryté asi 25 minút a nechala som to odkryté piecť ešte asi 10 minútiek. Čas od času som podlievala bujónom a na konci bola krásna a chutná omáčka. Keď je mäso hotové, odstránime potravinársku niť a mäso nakrájame na medajlónky. Ja som podávala so zemiakovými plackami, nech to troškú chrumká pod zúbkami :) No a k tomu šalátik. Dobrú chuť!

  5. 5

    Takéto zajačie mäsko môžete naplniť napríklad tapenádou (rozmixované olivy, kapary, ančovičky, strúčik cesnaku a olivový olej) s píniovými orieškami a bazalkou, hydinovou penou (kuracie prsia rozmixované so smotanou na varenie a vaječným bielkom, dochutené muškátovým orieškom a soľou), nadrobno nakrájaným zvyškom mäsa s pečienkou a estragónom alebo špenátovými listami s cibuľkou. Ale to iba ako inšpirácia :)

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
skvelý recept, oceňujem aj pridané linky, len neviem, či by som mala toľko trpezlivosti. aj ja mám radšej chrbát. ak aj ho nenaplním, ale kombináciu slaniny, cibule a húb môžem podusiť s mäsom, malo by to mať podobnú chuť, aj keď to nebude vyzerať tak pekne ako tvoje medajlónky.
@denyany - dufam, ze linky pomozu, ak sa do toho jedneho dna odhodlas :) Kazdopadne, ja sa zatial drzim teorie, ze mi to ide pomaly na prvy krat no a potom sa cas pripravy skracuje :) Neviem, ci by sa dalo zamrazit, ale ak by sa dalo, urcite by som ich urobila viacej a sup do mrazaku