Plnený zajačí chrbát

Autor receptu: sisok

Viem, že králičie stehná sú ľahšie na prípravu, no ja osobne preferujem chuť a textúru tohto mäska z chrbta. Pokiaľ by ste nevedeli ako vykostiť zajačí chrbát, fotopostup nájdete na mojom blogu, link http://silviahazirova.blogspot.fr/2013/05/plneny-zajaci-chrbat-fotopostup.html

4
porcie
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kosti nevyhadzujeme, použijeme ich na bujón, z ktorého bude omáčka. Do väčšieho hrnca vhodíme cibuľku nakrájanú nadrobno, 1 mrkvu na väčšie kúsky, trochu zeleru, cesnak a kosti. Keď sú kosti zlatisté, podlejeme vodou do výšky kostí, prikryjeme a dusíme na miernom ohni asi 30minút. Keď je bujón dostatočne chutný, scedíme.
  2. Odkostené mäsko môžeme napĺňať plnkou podľa chute - ja som vložila plátok goudy a zmes cibuľe, slaninky nadrobno a šampiňónov opražených chvíľku na oleji. K tomu som pridala sušené paradajky naložené v oleji (samozrejme nadrobno). Plnku zabalíme opatrne do mäska a celý plnený chrbát obalíme plátkom slaninky a zaviažeme (to aby nám slaninka a celé mäsko držalo). Viem, že sa namiesto slaninky používa aj jaterničková kožička, tú je však tažko nájsť (jedine u mäsiara).
  3. Pokiaľ by ste si neveli poradiť s viazaním mäska, prikladám webový link na jedno francúzske video. Netreba vám ani zvuk, stačí iba obraz. (Ono by to bolo tažko vysvetliť cez fotky, video bude lepšie) link: http://www.marmiton.org/pratique/techniques-culinaires-video-cuisine_farcir-un-rable-de-lapin.aspx
  4. Takto obalené mäsko skrátka opečieme na prudkom ohni, v nádobe, ktorá je vhodná aj do rúry. Slaninka by mala byť dozlatova opečená. Podlejeme troškou bujónu, prikryjeme a vložíme do rúry predohriatej na 180°. Nechala som to prikryté asi 25 minút a nechala som to odkryté piecť ešte asi 10 minútiek. Čas od času som podlievala bujónom a na konci bola krásna a chutná omáčka. Keď je mäso hotové, odstránime potravinársku niť a mäso nakrájame na medajlónky. Ja som podávala so zemiakovými plackami, nech to troškú chrumká pod zúbkami :) No a k tomu šalátik. Dobrú chuť!
  5. Takéto zajačie mäsko môžete naplniť napríklad tapenádou (rozmixované olivy, kapary, ančovičky, strúčik cesnaku a olivový olej) s píniovými orieškami a bazalkou, hydinovou penou (kuracie prsia rozmixované so smotanou na varenie a vaječným bielkom, dochutené muškátovým orieškom a soľou), nadrobno nakrájaným zvyškom mäsa s pečienkou a estragónom alebo špenátovými listami s cibuľkou. Ale to iba ako inšpirácia :)