Foto: dvorka
Alebo pečené pizza pirohy. Raz dávno som takýto piroh jedla v pizzerii a pretože mi chutil, urobila som doma niečo podobné. Po riadne dlhej Zobraziť celý popisAlebo pečené pizza pirohy. Raz dávno som takýto piroh jedla v pizzerii a pretože mi chutil, urobila som doma niečo podobné. Po riadne dlhej prestávke som upiekla znova a musím uznať že tieto pirohy sú lepšie ako samotná pizza, nakoľko sa dajú jesť aj po vychladnutí studené.
porcie
príprava
na 220 °C
Suroviny
Kysnuté cesto: | |
500 g |
|
0,5 kávovej lyžičky |
|
0,25 kávovej lyžičky |
|
200 ml |
|
100 ml |
|
1 polievková lyžica (nemusí byť) |
|
1/2 kocky |
|
1 kávová lyžička |
|
Náplň: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
(alebo klobáska) |
|
(alebo olivy) |
|
na strúhanie |
|
|
Postup
-
1
Z uvedených surovín na cesto som spracovala cesto, nechala som ho v mise 20 minút kysnúť. Po tomto čase som ho prepracovala a ešte raz som ho nechala 20 minút kysnúť. Cesto som potom na doske vyvaľkala na asi 5 mm a povykrajovala veľkým pirohovačom o priemere 17 cm kruhy. Kto pyrohovač nemá, je lepšie urobiť 6 bochíkov a tie vyvaľkať na kruhy. Vykrojila som 6 kruhov.
-
2
Kruh cesta som položila na pirohovač, natrela som paradajkovou omáčkou vymiešanou s cesnakom, bylinkami a trochou soli. Na spodok som dala trochu syra, údené mäso alebo kolieska klobásy, kukuricu alebo olivy, zakryla syrom a s pridržaním cesta palcom som pirohovač zavrela. Dobre som pritlačila a položila na plech. Bez pirohovača sa uzatvorenie pirohu dá urobiť vidličkou alebo nožíkom.
-
3
Zbytok cesta ktorý mi ostal po vykrojení som zmotala a urobila pletenku. Všetko som potrela mliekom, posypala sezamovými semiačkami a dala piecť do vyhriatej rúry.
-
4
Pirohy sú veľké a sýte. Chlapi zjedia aj dva, no mne úplne stačil jeden.
Diskusia k receptu