Plnené slané pečené maxi pirohy (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Alebo pečené pizza pirohy. Raz dávno som takýto piroh jedla v pizzerii a pretože mi chutil, urobila som doma niečo podobné. Po riadne dlhej prestávke som upiekla znova a musím uznať že tieto pirohy sú lepšie ako samotná pizza, nakoľko sa dajú jesť aj po vychladnutí studené.

4-6
porcie
60 minút
príprava
25 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Z uvedených surovín na cesto som spracovala cesto, nechala som ho v mise 20 minút kysnúť. Po tomto čase som ho prepracovala a ešte raz som ho nechala 20 minút kysnúť. Cesto som potom na doske vyvaľkala na asi 5 mm a povykrajovala veľkým pirohovačom o priemere 17 cm kruhy. Kto pyrohovač nemá, je lepšie urobiť 6 bochíkov a tie vyvaľkať na kruhy. Vykrojila som 6 kruhov.
  2. Kruh cesta som položila na pirohovač, natrela som paradajkovou omáčkou vymiešanou s cesnakom, bylinkami a trochou soli. Na spodok som dala trochu syra, údené mäso alebo kolieska klobásy, kukuricu alebo olivy, zakryla syrom a s pridržaním cesta palcom som pirohovač zavrela. Dobre som pritlačila a položila na plech. Bez pirohovača sa uzatvorenie pirohu dá urobiť vidličkou alebo nožíkom.
  3. Zbytok cesta ktorý mi ostal po vykrojení som zmotala a urobila pletenku. Všetko som potrela mliekom, posypala sezamovými semiačkami a dala piecť do vyhriatej rúry.
  4. Pirohy sú veľké a sýte. Chlapi zjedia aj dva, no mne úplne stačil jeden.