Plnené slané pečené maxi pirohy (fotorecept)
Autor receptu: dvorka
Alebo pečené pizza pirohy. Raz dávno som takýto piroh jedla v pizzerii a pretože mi chutil, urobila som doma niečo podobné. Po riadne dlhej prestávke som upiekla znova a musím uznať že tieto pirohy sú lepšie ako samotná pizza, nakoľko sa dajú jesť aj po vychladnutí studené.
4-6 porcie |
60 minút príprava |
25 minút na 220 °C |
Postup
- Z uvedených surovín na cesto som spracovala cesto, nechala som ho v mise 20 minút kysnúť. Po tomto čase som ho prepracovala a ešte raz som ho nechala 20 minút kysnúť.
Cesto som potom na doske vyvaľkala na asi 5 mm a povykrajovala veľkým pirohovačom o priemere 17 cm kruhy. Kto pyrohovač nemá, je lepšie urobiť 6 bochíkov a tie vyvaľkať na kruhy. Vykrojila som 6 kruhov.
- Kruh cesta som položila na pirohovač, natrela som paradajkovou omáčkou vymiešanou s cesnakom, bylinkami a trochou soli. Na spodok som dala trochu syra, údené mäso alebo kolieska klobásy, kukuricu alebo olivy, zakryla syrom a s pridržaním cesta palcom som pirohovač zavrela. Dobre som pritlačila a položila na plech. Bez pirohovača sa uzatvorenie pirohu dá urobiť vidličkou alebo nožíkom.
- Zbytok cesta ktorý mi ostal po vykrojení som zmotala a urobila pletenku. Všetko som potrela mliekom, posypala sezamovými semiačkami a dala piecť do vyhriatej rúry.
- Pirohy sú veľké a sýte. Chlapi zjedia aj dva, no mne úplne stačil jeden.