Plnené pruhované rohlíčky Krútňava fotorecept
Foto: jerica
Inšpirovala som sa receptom na syrové rožteky od @Maxinka, trochu (dosť) som si prispôsobila zloženie cesta a tvar vysledného pečiva podľa svojej chuti a Zobraziť celý popisInšpirovala som sa receptom na syrové rožteky od @Maxinka, trochu (dosť) som si prispôsobila zloženie cesta a tvar vysledného pečiva podľa svojej chuti a chuti rodiny, spravila som na sladko, ale aj na slano podľa môjho osvedčeného receptu, teraz vám ponúkam sladkú verziu. @Maxinka, ďakujem za inšpiráciu.
porcií
príprava
na 170/160 °C
Suroviny
Na cesto: | |
460 g (na kysnuté cesto Babička) |
|
250 ml |
|
50 ml vlažná |
|
1,5 PL |
|
100 g (môže byť aj polovica) |
|
25 g |
|
1 ks |
|
1 KL |
|
100 ml |
|
1 PL (alebo kačacia) |
|
Na potretie a posypanie: | |
1 ks (vyšľahané) |
|
(nemusí byť) |
|
Plnky: | |
|
|
|
Postup
-
1
"Nekašlem sa": do múky nalejem mlieko, vodu, olej, cukor, žĺtok, droždie, zamiesim nahrubo, pridám soľ !! a polievkovú lyžicu masti, vymiesim, vypracované cesto nechám na teplom mieste cca pol hodinu. Poznámka: kto nemá masť, môže miesto masti dať maslo .
-
2
Po pol hodine cesto vyklopím, rukami roztiahnem do obdĺžnika , poskladám na obálku, nechám v mise znovu max. desať minút oddýchnuť.
-
3
Po desiatich minútach cesto vyklopím na pomúčenú dosku, vyvaľkam, nie celkom natenko, zoberiem pohár s väčším priemerom a vykrajujem. Povykrajujem si celé cesto a potom už len s valkom robím obdĺžničky, ktoré naplním a vyformujem do výsledneho tvaru.
-
4
Vyvaľkané cesto do obdĺžnika naplním plnkou, akou si zvolíte, ja som mala spravenú orechovú plnku z Vianoc, radielkom na pizzu cesto vykrajujeme na pruhy. Stranou, kde je plnka, rolujem tak, aby som mala pásiky pod.
-
5
S makovou plnkou, nabudúce spravím aj s tvarohovou.
-
6
Poukladané na plechu na papieri na pečenie, potriem pásiky vajíčkom, posypem celým makom, medzeru medzi pásikmi popichám ihlicou na štrikovanie.
-
7
Po vybratí z rúry horúce rohlíky mašľujem: 1,5 PL kryštálového cukru, 1,5 PL vriacej vody, potieram ešte horúce.
-
8
HOTOVO, pečieme vo vopred vyhriatej rúre, piekla som na spodnom ohreve desať minút na 170 °C , ďaľších desať minút na 160 °C obojsranný ohrev (teplovzduch! ). Samozrejme, tak pečie moja rúra, kým som na to prišla, išlo ma poraziť, spodok neprepečený alebo opačne, ale hókus-pókus pár nepodarkov a teraz si konečne viem s tou potvorou poradiť.
-
9
Polovička (manžel) bol pokusný králik, ešteže si pochaľoval, "vraj lepšie ako pajgle" skoro ako croissant. Samozrejme, to prekladanie cesta spraví svoje.
-
10
Tieto sú slané, plnené strúhaným syrom Vršatec, podklad pod syr masť.
-
11
Môj RECEPT na MAKOVÚ plnku nájdete tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/makova-plnka-excelentna-fotorecept-/13952-recept.html --- a na ORECHOVÚ plnku tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/orechova-plnka-excelentna-fotorecept/13954-recept.html --- Môj recept na SLANÉ rožteky Krútňava plnené SYROM nájdete tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/plnene-pruhovane-slane-rohlicky-krutnava-2/69907-recept.html
Aj kysnute ide u nas na odbyt so vsetkymi plnkami, takze dalsi napad na "cifrindel"
Takto som pracovala s lístkovým cestom,po obdržaní z internetu návrhu na mnohé kratívne krájanie cesta.Aj je chutné a aj pekné.
Z drožďového cesta som to ešte neskúsila,ale ako vidím,tvoj recept hovorí o tom,že veru treba.
Výsledok je naozaj veľmi dobrý.
Krasne a chutne napecene.
Kto chce skúsiť s kváskom, môžu byť ešte lepšie, odkaz aj pre Ľubku do Plaveckého Podhradia.
@Cesminaz , ver aj Tvoje recepty vedia dobre "nakopnúť" inšpirácii je tu dosť, len si treba vedieť vybrať, skúsila som tie syrové rožky, v plechu na mafiny, len pre decká to bolo síce pekné efektné, len... chceli niečo iné. :-) No a! urob radosť a chcú iné.
@Venusa páči sa mi , že si neobišla, zato ti ďakujem :-)
@Malina pozor s tým vrhnutím, mohlo by prísť k úrazu, keď príde čas, stačí malým krokom dať sa do práce s koláčom až bude nato čas.
@Hubata ani si nevieš predstaviť aká som ja nie kuchárka, ani cukrárka, len čo už keď jesť sa musí, ale aj koláčik ku kávičke chutí, no preto lebo s láskou to spravím, zato na vareche je tu nielen pár, ale každý kto pridá receptov aj rád, či diskusií a pekných článkov, aj keď len zopár, môžeme im uznať, byť dobrá kuchárka či kuchár. A Krútňava ? Suchoňova dráma Krútňava. Páčilo sa mi to mať v názve pre ten strhujúci príbeh mládenca, ktorý zo žiarlivosti zavraždí svojho soka a zločinom si otvorí cestu k svadbe so svojou milovanou.
Remcula ďakujem, vážim si to :-)
Jarka, aj tebe peknú nedeľu prajem. Včera som si prechádzala KK, chcela som piecť niečo pre rodinku a naďabila som na recept, ktorý mám už dlhšie uložený, no nedostala som sa ešte k nemu. Technika veľmi podobná, len tvoje rohlíčky sú vypasenejšie, vidieť, že sú dobre živené:-DD varecha.pravda.sk/recepty/skoricove-a-makove-kolieska-fot...
Ivetka, dík, keby som nenatrafila na recept ktorí naposledy pridala @maxinka , ani by ma nenapadlo to tak robiť, ja som použila na cesto svoj recept, ktorí robím keď chcem mat menej kúskov, ale spracovanie som si dovolila spraviť podľa jej receptu, čo som ak uviedla v úvode, to spracovanie sa mi zapáčilo, plnky som potrebovala minúť a múky tiež, nič mi v tom nebránilo si to tak upiecť. A, som rada, že si pridala link, ktorí je v archíve zabudnutých :-) určite si vyskúšam aj na ten spôsob ako ho má akeber, aj ten sa mi páči :-) .