Foto: akeber
Občas robievam deťom na desiatu.Pre inšpiráciu :-) .
porcií
na 170 °C
Postup
-
1
Múku preosejeme pridáme droždie, cukor, soľ a premiešame. Pridáme vajce, mlieko a vymiesime cesto, tak že sa nám nebude lepiť na misku. Dáme kysnúť na teplé miesto.
-
2
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti.
-
3
Vyvaľkáme a rozkrojíme na 3 rovnaké diely. Potrieme cesto maslom, poprekrajujeme...& urobíme strapce.
-
4
Posypeme makom a kryštálovým cukrom. Pokvapkáme maslom a zrolujeme.
-
5
Tak isto aj škoricové.
-
6
Zrolujeme.
-
7
Vytvoríme koliesko ktoré položíme na papier na pečenie a ešte 15 min ponecháme kysnúť na teplom mieste. Potrieme vajíčkom a šup do rúry na 170 C asi tak na 25 min. Záleží od rúry. Po upečení a vybratí z rúry potrieme rozpusteným maslom.
-
8
Škoricové nezabudneme na povrchu posypať vanilkovo-škoricovým cukrom.
-
9
Dobrú chuť !
pokusim sa vytvorit aspon zhruba podobne, no :-)))
az tak dobre na dusi, ze v tom nie som sama :-)
*****
Piekla som ich nedeľu, v podstate z dlhej chvíle, bola som doma sama. Jeden bol škoricový, druhý orechový. Keď som dopiekla a videla koľko toho je, nevedela som si predstaviť, kto to zje.
Ale podvečer prišla dcéra s manželom a dvomi dcérami. A bolo po koláčoch, tak im chutili, že ich zjedli skoro celé (teda, trošku sme im pomohli aj my). Čo zostalo dojedli, keď sa zastavili v pondelok popoludní (ešte stále boli výborné), takže vnučke, ktorá prišla v pondelok večer sa ani neušlo.
Cesto sa spracovávalo výborne, krásne držalo tvar, nebol problém preložiť ho ne plech a vytvarovať venček, aj keď čestne priznám, že ten druhý bol krajší ako prvý. Po upečení malo cesto výbornú chuť aj konzistenciu.
Ďakujem za vydarený recept, určite som nepiekla posledný raz.