Plnené pečené zemiaky s bryndzovou omáčkou a bôčikom
Sýte, tradičné jedlo, ktoré zasýti.
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
| 8 ks |
|
| 500 g (s kosťou) |
|
| 1 ks |
|
| 100 g |
|
| 100 g |
|
| 100 g |
|
| pár lístkov |
|
| podľa chuti |
|
| podľa chuti |
|
| podľa chuti |
|
| 20 g |
|
| 1 PL |
|
| 150 ml |
|
| 100 ml |
|
| 120 g |
|
Postup
-
1
Bôčik umyjeme, osušíme a osolíme. Položíme ho do zapekacej misy, podlejeme 100 ml vody, prikryjeme alobalom a pečieme pri 190 °C 40 minút. Potom alobal odstránime a dopečieme ešte 15 minút do zlatista. Vytvorí sa výpek, ktorý neskôr použijeme ako základ chuti do zemiakov.
- 2
Zemiaky dobre umyjeme, osušíme a narežeme do polovice, ale tak, aby sa nerozdelili. Zmiešame časť tuku a výpeku z bôčika, soľ, čierne korenie a čili. Touto zmesou ich dôkladne potrieme. Pečieme ich na plechu s papierom na pečenie 40–45 minút pri 190 °C.
- 3
Kým sa pečú zemiaky, nakrájame cibuľu, slaninu a šunku. Na panvici na časti tuku z bôčika (alebo troche masla) opečieme cibuľu a slaninu do zlatista. Pridáme šunku a krátko prehrejeme. Syr nastrúhame zvlášť.
- 4
Po prvom pečení necháme zemiaky mierne vychladnúť. Lyžičkou alebo nožom vytvoríme plytký zárez a naplníme ich zmesou slaniny, cibule a šunky, posypeme syrom. Dáme späť do rúry a zapekáme 15–20 minút, kým sa syr nerozpustí a povrch nezíska zlatistú farbu.
- 5
V malom hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a krátko opražíme. Za stáleho miešania prilievame teplé mlieko, kým nevznikne jemný základ. Pridáme smotanu, soľ, a keď sa zmes zohreje, vmiešame bryndzu. Varíme ešte minútu, aby sa spojili chute.
- 6
Na tanier dáme pečený bôčik, vedľa plnené zemiaky a prelejeme bryndzovou omáčkou. Ozdobíme čerstvým rozmarínom.
Tiež pečené zemiaky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu