Plnené pečené zemiaky

Plnené pečené zemiaky s bryndzovou omáčkou a bôčikom

Autor receptu: ellie17

Sýte, tradičné jedlo, ktoré zasýti.

4
porcie
20 minút
príprava
75 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Bôčik umyjeme, osušíme a osolíme. Položíme ho do zapekacej misy, podlejeme 100 ml vody, prikryjeme alobalom a pečieme pri 190 °C 40 minút. Potom alobal odstránime a dopečieme ešte 15 minút do zlatista. Vytvorí sa výpek, ktorý neskôr použijeme ako základ chuti do zemiakov.
  2. Zemiaky dobre umyjeme, osušíme a narežeme do polovice, ale tak, aby sa nerozdelili. Zmiešame časť tuku a výpeku z bôčika, soľ, čierne korenie a čili. Touto zmesou ich dôkladne potrieme. Pečieme ich na plechu s papierom na pečenie 40–45 minút pri 190 °C.
  3. Kým sa pečú zemiaky, nakrájame cibuľu, slaninu a šunku. Na panvici na časti tuku z bôčika (alebo troche masla) opečieme cibuľu a slaninu do zlatista. Pridáme šunku a krátko prehrejeme. Syr nastrúhame zvlášť.
  4. Po prvom pečení necháme zemiaky mierne vychladnúť. Lyžičkou alebo nožom vytvoríme plytký zárez a naplníme ich zmesou slaniny, cibule a šunky, posypeme syrom. Dáme späť do rúry a zapekáme 15–20 minút, kým sa syr nerozpustí a povrch nezíska zlatistú farbu.
  5. V malom hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a krátko opražíme. Za stáleho miešania prilievame teplé mlieko, kým nevznikne jemný základ. Pridáme smotanu, soľ, a keď sa zmes zohreje, vmiešame bryndzu. Varíme ešte minútu, aby sa spojili chute.
  6. Na tanier dáme pečený bôčik, vedľa plnené zemiaky a prelejeme bryndzovou omáčkou. Ozdobíme čerstvým rozmarínom.