Plnené pečené zemiaky
Plnené pečené zemiaky s bryndzovou omáčkou a bôčikom
Autor receptu: ellie17
Sýte, tradičné jedlo, ktoré zasýti.
|
4 porcie |
20 minút príprava |
75 minút na 190 °C |
Postup
- Bôčik umyjeme, osušíme a osolíme. Položíme ho do zapekacej misy, podlejeme 100 ml vody, prikryjeme alobalom a pečieme pri 190 °C 40 minút. Potom alobal odstránime a dopečieme ešte 15 minút do zlatista. Vytvorí sa výpek, ktorý neskôr použijeme ako základ chuti do zemiakov.
- Zemiaky dobre umyjeme, osušíme a narežeme do polovice, ale tak, aby sa nerozdelili. Zmiešame časť tuku a výpeku z bôčika, soľ, čierne korenie a čili. Touto zmesou ich dôkladne potrieme.
Pečieme ich na plechu s papierom na pečenie 40–45 minút pri 190 °C.
- Kým sa pečú zemiaky, nakrájame cibuľu, slaninu a šunku.
Na panvici na časti tuku z bôčika (alebo troche masla) opečieme cibuľu a slaninu do zlatista. Pridáme šunku a krátko prehrejeme.
Syr nastrúhame zvlášť.
- Po prvom pečení necháme zemiaky mierne vychladnúť.
Lyžičkou alebo nožom vytvoríme plytký zárez a naplníme ich zmesou slaniny, cibule a šunky, posypeme syrom.
Dáme späť do rúry a zapekáme 15–20 minút, kým sa syr nerozpustí a povrch nezíska zlatistú farbu.
- V malom hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a krátko opražíme. Za stáleho miešania prilievame teplé mlieko, kým nevznikne jemný základ.
Pridáme smotanu, soľ, a keď sa zmes zohreje, vmiešame bryndzu.
Varíme ešte minútu, aby sa spojili chute.
- Na tanier dáme pečený bôčik, vedľa plnené zemiaky a prelejeme bryndzovou omáčkou.
Ozdobíme čerstvým rozmarínom.