Foto: netro
Na Slovensku platia 3 zákony: Všetci jedia pizzu. Nikto neje pizzu doma. Takmer nikto nevie spraviť pizzu dobre. Tu je recept, ako na to jednoducho Zobraziť celý popisNa Slovensku platia 3 zákony: Všetci jedia pizzu. Nikto neje pizzu doma. Takmer nikto nevie spraviť pizzu dobre. Tu je recept, ako na to jednoducho a lacno. Možno sa vo vašej rodine stane pizza pravidelnou pochúťkou. U nás ju jeme každú nedeľu už roky.
porcie
príprava
na 230 °C
Postup
-
1
Základom dobrej pizze je, samozrejme cesto. Potrebujeme hladkú múku (260 g), polohrubú múku (260 g), olivový olej (4 polievkové lyžice), soľ (2 čajové lyžičky), cukor (1 čajová lyžička), vodu (300 ml) a kvasnice (1 balenie = 42 g). Cesto môžete robiť buď stredovekým spôsobom - ručne, alebo v "chlebovači" (domáca pekáreň na chlieb). V každom chlebovači je totiž mód miesenia cesta. Do nádoby nahádžete všetko čo treba a neriešite, o 60 minút je všetko spravené. A teraz pozor! Dôležitá, i keď nie kľúčová vec: cesto spravte deň dopredu a nechajte odležať v chladničke. Ak nestíhate, nevadí, bude stále použiteľné a chutné, ale s odstátím je lepšie!
- 2
Prešiel deň - vytiahnite cesto a RUČNE z neho narobte tvar pizze. 1 dávka cesta = 4 veľké pizze. Teraz príde niečo, za čo by na mňa asi Taliani poslali mafiu, ale je to mnou dlhoročne osvedčený recept - ako paradajkový základ použite obyčajný kečup! Skúšal som rôzne pretlaky a neviemčo, ale nebolo to ono, tie sa hodia na spaghetti. Do kečupu k tomu ale zamiešajte ešte roztlačný cesnak a nasledujúce korenia: bazalka, oregano a tymián.
- 3
A teraz sa dostávame na križovatku rozhodnutí závyslých od plnosti a pestrosti vašej chladničky a rozpoloženia vaších chuťových receptorov. Pre ukážku vám ponúknem môj obľúbený mix: kukurica, najemno nakrájaná paprika, šunka, chilli papričky, sem-tam niva, olivy a na vrch samozrejme syr, najlepsie nejaký eidam. Kto máte radi, nezabudnite na šampiňóny.
Druhý recept je takzvaná "bratislavská": paradajkový základ, cibuľa, klobása a slanina! Mmmmmm m!
- 4
Moje teflónové kruhové plechy zvládajú 230 stupňov, tak nastavte teplotu (čím vyššia tým lepšia) a režim na teplovzdušný ohrev zospodu a pizzu dajte čo najnižšie. Trúbu nechajte dopredu poriadne rozhicovať a potom ju tam nechajte asi 10 minút, príp. podľa potreby.
- 5
Podávajte na VEĽKÉ taniere, najlepsie s dobrým slovenským červeným vinom. D CH!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Mnohí však robia akože pizzu, ale netušia, že to nie je pizza. Je to čudo, ktoré by Talian pizzou nenazval. I pre ten kečup, i pre priveľa , rôznych ingrediencií na jednom ceste, že chýba mozzarella, parmezán, bazalka. A iste aj v niekt. reštikách robia také hybridy. Práve preto by som si pizzu v reštike nikdy nedala. Iba v takej, kde viem, že robia správnu.
Áno, pizza sa pečie presne tak, ako tu uvádzaš. Pizzu pečiem asi tak 25 rokov. Alebo aj dlhšie.
varecha.pravda.sk/videorecepty/domaca-pizza/2532-recept.h...
@netro - vďaka za recept!
1. pizza nemusi mat zrovna okruhli tvar
2. pokial nemate rajcinovu stavu mozete dat aj pretlak (kecup nikdy!)
3. na pizzu sa nedava aidam ale parmezan pripadne mozzarela (aidam je prilis tučny a skazi aj chut tej pizze)
4. bylinky su najlepsie cerstve (a nemusia sa ani sekat alebo nadorbno krajat)
5. cesto musi byt z co najhladcej muky aby ste vytvarovali co najtensie cesto
TIP: pizzu je najlepsie piect v rozohriatej peci na pizzu (take ake najdete v dobrých pizzerkach) lebo tam teplota dosahuje aj 1000°C a pizza bude hotova do 1-2 minut a krasne lahodná (dobre upecena).... pokial robite doma pizzu trubu dajte na maximum pockajte kym sa rozohreje a hodte tam pizzu na tak dlho ako treba aby bola dobre upecena a pekne lahodna
Rada pre vsetky "rádoby" pizzerie: ked dobre upecete pizzu bude pizza krasne lahodna a dobre stravitelna, takze mu ostane miesto este jednu a vy viacej zarobite... lebo pokial to cesto neni dobre prepecene a ostava akoby trosku surove (nedopecene) tak je tazsie stravitelne a zakaznik sa aj z malej pizze napapa :D a vy tak menej zarobite :D
Dakujem ze ste to celee precitali :D
Odporúčam!! :D mnaaaaam
tiež som dala kečup a neriešim nejakú mafiu.. z toho sa nestrieľa.. :D tu robíte ako keby ste boli Taliani.. haha pápá
varecha.pravda.sk/recepty/cesnakovo-paradajkova-zmes-bez-...
vravíš pol litra vody na pol kila múky..??to by si mala liate cesto..asi si sa v niečom pomýlila..
PS: teraz som zapravil znovu, pekárnička miesi,...