Pirohy zo zemiakového cesta plnené slivkovým lekvárom fotorecept
Foto: olinecka
Ponúkam recept podľa starých mám na obľúbené pirohy pre každú generáciu. Za starých čias to bolo jedlo chudobných...
porcie
príprava
Suroviny
Cesto: | |
6-8 ks (stredne veľké, uvarené v šupke) |
|
1 ks domáce |
|
podľa potreby |
|
1 ČL |
|
Plnka: | |
podľa potreby |
|
Na varenie pirohov: | |
|
|
2 PL |
|
Navrch: | |
čerstvé rozpustené |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Osolíme, pridáme vajíčko a počas spracovania cesta pridávame múku podľa potreby. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí.
-
2
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm.
-
3
Pomocou tvorítka na pirohy vykrajujeme pirohy, do stredu dáme lekvár.
-
4
Pirohy uzavrieme a ukladáme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
5
Do vriacej osolenej vody pridáme 2 PL oleja a vkladáme pripravené pirohy, varíme pokiaľ nevyplávajú nahor. Dierkovanou varechou vyberáme, prepláchneme teplou vodou.
- 6
Maslo rozpustíme, pridáme strúhanku, ktorú opražíme do zlatista, polejeme pirohy, ktoré osolíme a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Tiež lekvárové pirohy:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 6
A mám na ne i veselú spomienku. Vracala som sa s malým synom a sestrou zo Slovenska .Vo vlaku z Prahy do Žatca sme si so sestrou otvorili krabičku s pirohami. Naproti nám pani najskor pozerala usmievala sa ,až sa odvážila, že čo to máme . Tak sme jej ponúkli.Makové. Divila sa ale neodmietla a potom sa olizovala. Cesta nám ubehla rýchlo a veselo.