Lekvárové pirohy
Lekvárové pirohy

Pirohy zo zemiakového cesta plnené slivkovým lekvárom fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, včera 16:44
Pirohy zo zemiakového cesta plnené slivkovým lekvárom (fotorecept)
Foto: olinecka

Ponúkam recept podľa starých mám na obľúbené pirohy pre každú generáciu. Za starých čias to bolo jedlo chudobných...

4-5
porcie
40-45 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
6-8 ks (stredne veľké, uvarené v šupke)
1 ks domáce
podľa potreby
1 ČL
Plnka:
podľa potreby
Na varenie pirohov:
2 PL
Navrch:
 čerstvé rozpustené




Postup

  1. 1

    Uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Osolíme, pridáme vajíčko a počas spracovania cesta pridávame múku podľa potreby. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí.

    Pirohy zo zemiakového cesta plnené slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm.

    Pirohy zo zemiakového cesta plnené slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomocou tvorítka na pirohy vykrajujeme pirohy, do stredu dáme lekvár.

    Pirohy zo zemiakového cesta plnené slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pirohy uzavrieme a ukladáme na pomúčenú pracovnú dosku.

    Pirohy zo zemiakového cesta plnené slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vriacej osolenej vody pridáme 2 PL oleja a vkladáme pripravené pirohy, varíme pokiaľ nevyplávajú nahor. Dierkovanou varechou vyberáme, prepláchneme teplou vodou.

  6. 6

    Maslo rozpustíme, pridáme strúhanku, ktorú opražíme do zlatista, polejeme pirohy, ktoré osolíme a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

ivan14
Jo, pamatuju, dělávala to moje bába a říkala tomu kraple. Musím zase zkusit.
1x haji
tomeska
Aj ja som vyrastala na tejto dobrote. Len trochu jednoduchší postup. Zemiaky sa uvarili olúpané, nechaly vychladnút' a potom zpracovaly na požadované cesto- Rozválkalo sa na vačší plát, prehnulo na polovicu, čím sa naznačila čiara, kde sa bude ukladat' lekvár. Povačšinou slivkový,nakrájaný na kostičky.pekne do riadkov a stlpikov Potom sa volná čast' cesta pretiahla cez lekvárovú, prstami sa poriadne popritláčalo,tak že vznikly také štvorce. Tie sa pokrájali radielkom a šup do vriacej vody. Uvarené nepreplachované sa posypaly makom s cukrom a polialy roztopeným maslom.Ked' bol tvaroh tak tým alebo orechmi. No a ked' bol čas tak sa robili gomboce.To isté, len sa cesto pokrájalo na švorčeky, pokládlo lekvárom a zagúl'alo .
A mám na ne i veselú spomienku. Vracala som sa s malým synom a sestrou zo Slovenska .Vo vlaku z Prahy do Žatca sme si so sestrou otvorili krabičku s pirohami. Naproti nám pani najskor pozerala usmievala sa ,až sa odvážila, že čo to máme . Tak sme jej ponúkli.Makové. Divila sa ale neodmietla a potom sa olizovala. Cesta nám ubehla rýchlo a veselo.
farbuska
Veru by som si teraz zopár takých pirohov dala... Nuž, nezostáva iné, ako sama urobiť. :)
haji
Bezva receptík, šikovné ruky! Zemiakové těsto nemůže nikdy zklamat, máš ho krásné. Mno, s bramborovým těstem se musí rychle pracovat, tam bych měla rezervy, jsem šúchavá...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia