Postup
-
1
Uvarené zemiaky v šupke olúpeme, necháme vychladnúť a najemno zomelieme alebo prelisujeme. Do zemiakov pridáme štipku soli, vajce, múku a vypracujeme tuhšie cesto.
-
2
Bochník vyvaľkáme na tenší plát na múkou vysypanej doske. Rozdelíme ho na pekné štvorce a do stredu dáme lekvár. Ja som zvolila broskyňový lekvár, ale vy si ho vyberte podľa chuti.
-
3
Vykrojené štvorce s lekvárom preložíme a poriadne popritláčame po krajoch.
-
4
Pirohy vložíme do mierne osolenej vriacej vody. Do vody ich hádžeme po častiach, nie všetky naraz. Po zovretí ich zľahka premiešame, aby sa neprilepili o dno hrnca.
-
5
Uvarené pirohy vyberieme, posypeme zomletými orechmi, práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom.
Diskusia k receptu