Lekvárové pirohy

Pirohy zo zemiakového cesta plnené slivkovým lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Ponúkam recept podľa starých mám na obľúbené pirohy pre každú generáciu. Za starých čias to bolo jedlo chudobných...

4-5
porcie
40-45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Osolíme, pridáme vajíčko a počas spracovania cesta pridávame múku podľa potreby. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí.
  2. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm.
  3. Pomocou tvorítka na pirohy vykrajujeme pirohy, do stredu dáme lekvár.
  4. Pirohy uzavrieme a ukladáme na pomúčenú pracovnú dosku.
  5. Do vriacej osolenej vody pridáme 2 PL oleja a vkladáme pripravené pirohy, varíme pokiaľ nevyplávajú nahor. Dierkovanou varechou vyberáme, prepláchneme teplou vodou.
  6. Maslo rozpustíme, pridáme strúhanku, ktorú opražíme do zlatista, polejeme pirohy, ktoré osolíme a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.