Lekvárové pirohy
Pirohy zo zemiakového cesta plnené slivkovým lekvárom (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Ponúkam recept podľa starých mám na obľúbené pirohy pre každú generáciu. Za starých čias to bolo jedlo chudobných...
4-5 porcie |
40-45 minút príprava |
Postup
- Uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Osolíme, pridáme vajíčko a počas spracovania cesta pridávame múku podľa potreby. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí.
- Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm.
- Pomocou tvorítka na pirohy vykrajujeme pirohy, do stredu dáme lekvár.
- Pirohy uzavrieme a ukladáme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Do vriacej osolenej vody pridáme 2 PL oleja a vkladáme pripravené pirohy, varíme pokiaľ nevyplávajú nahor. Dierkovanou varechou vyberáme, prepláchneme teplou vodou.
- Maslo rozpustíme, pridáme strúhanku, ktorú opražíme do zlatista, polejeme pirohy, ktoré osolíme a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.