Pirohy z cvikly a zemiakov plnené plnkou z čevenej šošovice a masliakov

mitzy - fotkamitzy, 28. februára 2018
Pirohy z cvikly a zemiakov plnené plnkou z čevenej šošovice a masliakov
Foto: mitzy

Veľmi rada sa hrám s tradičnými slovenskými receptami, farbami a chuťami. Dlho mi chodili po rozume pirohy z cvikly. Plnka bola dobrá voľba, chutí výborne aj samotná, takže je to dobrá voľba aj na samostatnú nátierku. Toto jedlo je vhodné aj pre vegánov a ľudí alergických na mlieko. Je sýte a pestré na vitamíny, vlákninu a železo. Verím, že až vyskúšate, budete spokojní. Nám doma veľmi chutilo :)

3-4
porcie
60 minút
príprava
30+10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto na pirohy:
200 g
400 g
200 g
1 ČL
Plnka:
20 g
100 g
2 hrste
1/2
2 štipky
 malá štipka
Navrch pirohov:
Majonéza z červenej šošovice:
100 g
 odhadom (olivový)
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Masliaky prepláchneme, zalejeme vodou a necháme močiť. Červenú šošovicu premyjeme vo vode, aspoň tri krát a necháme v miske bez vody. Pripravte si rovno šošovicu aj na plnku, aj na majonézu, takže dokopy 200 g. Cvikľu a zemiaky zbavíme šupy, umyjeme, pokrájame na osminky a varíme spolu vo vode, kým nezmäknú. Potom ich necháme scedené vychladnúť. Keďže sme nevarili zemiaky v šupe, trvá to krátko. Cvikľu aj zemiaky nastrúhame na jemných slzách struháku. Zmes preložíme do misy, pridáme soľ, premiešame, pridáme múku po častiach a vymiešame rukou. Potom ho necháme v chladničke trošku odstáť. Cca polhodinku. Medzitým si urobíme plnku do pirohov.

    Pirohy z cvikly a zemiakov plnené plnkou z čevenej šošovice a masliakov - obrázok 1
  2. 2

    Tak poďme na plnku: Na oleji orestujeme nadrobno pokrájanú červenú cibuľu, potom pridáme scedené masliaky. Podlejeme trochou vody a necháme variť spolu so soľou, čiernym korením a slnečnicovými semienkami. V malom kastróliku uvaríme červenú šošovicu. Tá sa varí cca 15 minút do mäkka. Polovicu uvarenej šošovice, čo je cca 200 g (keďže varením oťažela) nasypeme do zmesy varených masliakov a varíme spolu. Občas premiešame, šošovica zmäkne na kompaktnú hmotu. Druhú polovicu uvarenej červenej šošovice odložíme chladnúť. Keď sme spokojní s mäkkosťou masliakov na panvici a odparí sa i prebytočná voda, premietnime plnku do misky. Potom môžeme vybrať cesto, na pomúčenej doske ho rozvaľkáme a vyrezávame pirohy, ktoré plníme plnkou.

    Pirohy z cvikly a zemiakov plnené plnkou z čevenej šošovice a masliakov - obrázok 2
  3. 3

    Keďže cesto trošku viac lepí, vždy si pomúčte vykrojený kruh a tou stranou ho položte na tvorítko, ktoré môžete tiež vždy trochu pomúčiť. A tak isto pri každom vaľkaní pomúčte cesto. Nebude sa lepiť na valček. Pirohy varte vo vriacej vode, vyplávajú po troch minútkach a ešte ich nechajte plávať tak zo tri štyri minútky.

    Pirohy z cvikly a zemiakov plnené plnkou z čevenej šošovice a masliakov - obrázok 3
  4. 4

    Šošovicovú majonézu dostanete zmixovaním surovín. Ozdobte ňou vrch pirohov a posypte mladou cibuľkou a pažítkou.

    Pirohy z cvikly a zemiakov plnené plnkou z čevenej šošovice a masliakov - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú chuť! :)

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Krásne jedlo a pre mňa s drobnou úpravou aj veľmi inšpiratívny recept. Ďakujem :-)
1x haji
@Mitzy , nádhera!! nádhera a ešte raz :) ukladám a keď priletím nazad do Európy toto musím mať!!! :) och, neviem či nepoletím hneď :D
1x evanaaa
Úžasný receptík milá @Mitzy , s cviklou by ma nenapadli teda . Minule som robila so špenátom a plnila bryndzou, boli výborné :) Vďaka za nový nápad .
1x haji