Pikantný zapekaný karfiol fotorecept
Foto: kecemis
Dalsia inspiracia, chrumkavy a pikantny karfiol.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
4-6 ks |
|
1-2 ks |
|
1 ks (cca 450 g) |
|
2 PL |
|
100 g (nastrúhaný) |
|
100 g (nastrúhaný) |
|
2 PL |
|
200 g |
|
3-4 PL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Pripravil som si suroviny. Z minula mi ostalo par hlaviciek brokolice, tak som ich pridal. Da sa pouzit karfiol a brokolica v pomere 1:1.
-
2
Do panvice som dal oprazit slaninu. Po ziadanom oprazeni som slaninku vybral z panvice a dal na papierove obrusky.
-
3
Ked bola slanina prepecena podla mojich predstav, vybral som ju a dal som do vypeku na drobno nakrajany cesnak a jalapeno. Prazil som par minut. Asi 2 az 4 minuty.
-
4
Po oprazeni cesnaku a papricky som ich vybral z panvice do misky. Do vypeku som dal karfiolove a brokolicove ruzicky. Tu sa musim zastavit. V tomto pripade som dal karfiol a brokolicu do vriacej slanej vody na 3 minuty. Potom vychladnute pridam do vypeku a oprazim 1 az 2 minuty. Druhy sposob je, ze surovy karfiol a brokolicu dam do panvice s vypekom, opeciem 1-2 minuty a potom pridam zeleninovy alebo kuraci vyvar. Povarim 4-5 minut. To zalezi na kazdom, ako chrumkave, alebo tvrde to chcete mat.
-
5
Pocas opekania karfiolu som nakrajal slaninu na pozadovanu velkost.
-
6
Po oprazeny karfiolu som vsetko zmiesal v miske. T.j. oprazeny cesnak, jalapeno, karfiol, brokolicu som posolil a okorenil. Dobre premiesal. Pridal som kapary a premiesal.
-
7
Dal som do keramickej nadoby a posypal som premiesanym nastruhanym a syrom chedar a gouda ku ktorym som pridal struhanku. Niekedy vymenim chedar za parmezan.
-
8
Po premiesani som vlozil do predhriatej rury na 180 stupnov. Piekol som priblizne 8-10 minut, povrch by mal byt do zlata opeceny.
-
9
Po upeceni mozeme servirovat napr. ako prilohu.
Jalapeňos sú tiež zelené. :-)
chápem, ale nie všetky zelené papričky sú "jalapeňos". Naše mrazničkové z Bahrajnu sú menšie, veľkosťou ako klasické červené chilli. Ospravedlňujem sa odborníkom na papričky a iné feferónky.. ale sú super štipľavé, to my radi :-)
@Mariannka som rad ze si vyskusala a ze chutilo. Vdaka za obraztek, hned je moj den krajsi.
( Robievam podobnú verziu od Delia Smith, kde je všetko položené na basmati ryži, karfiol a vajcia sú poliate bešamelovou omáčkou a posypané syrom a strúhankou. Aj to je dobrota. )
Ďakujem za recept, určite bude častejšie.
Som rad za tvoj komentar a vyskusanie. Kazda zmena je vyborna inspiracia nielem pre mna, ale aj pre ostatnych.
Vdaka za vyskusanie a zdokonalenie.
Dakujem za dalsi tvoj upgrade. Bol som poziadany urobit znovu a toto mi prislo vhod. Neham sa inspirovat. Ta spargla sa mi tam paci. A vyskusam aj so zavaranou sparglov a prihodim par hub. Vdaka za pekny obrazcek.
A este som zabudla napisat, ako som si zjednodusila zivot: slaninu som pokrajala surovu, az potom dala na panvicu, pride mi to pohodlnejsie, ako krajat opecenu.
Dakujem za vyskusanie a rozsirenie moznosti ako vyuzit tento recept.