Cícerový šalát

Pikantný šalát z cukety a cíceru (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Šalát sa môže podávať teplý alebo studený, ako samostatné jedlo alebo ako príloha k mäsu či rybe. Niekedy pre zmenu pridám aj lyžicu curry prášku, tiež je to chutné. Recept je podľa Justine Pattison.

2-4
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu používam v tomto recepte najradšej červenú, ale kľudne môže byť aj biela. Cibuľu a cuketu pokrájame na malé kúsky a opečieme na olivovom oleji do zlatova. Posolíme a pokoreníme.
  2. Pridáme cícer, harissu, paradajky prekrojené na polovičky a opekáme asi 3-4 minúty. Sem-tam jemne premiešame, ale pozor aby nevznikla kaša. Ak sa nám zdá, že to veľmi hustne, môžeme priliať trošku vody. Odstavíme z ohňa. Pokvápeme citrónovou šťavou a posypeme posekanou koriandrovou vňaťou. Ak chceme môžeme podávať s lyžicou kyslej smotany alebo jogurtu.
  3. Harissa pochádza pôvodne z Maroka, ale je veľmi zaužívaná v každej arabskej kuchyni. Je to pikantná pasta, vyrobená z opečených paprík, čili papričiek, cesnaku a korenín ako rímska rasca, koriander, soľ, čierne korenie, a je dochutená citrónom a olivovým olejom. Ak nemáte harissu, v tomto recepte ju môžte kľudne nahradiť paradajkovým pretlakom zmiešaným podľa chuti s čili.