Bravčové mäso
Bravčové mäso

Pikantní vepřový palec a bramborové špalíčky

rubyrom - fotkarubyrom, 12. mája 2019
Pikantní vepřový palec a bramborové špalíčky
Foto: rubyrom
2
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

2 ks
 na potretie mäsa
60 g
 (tymian, petržlenová vňať, rozmarín, ligurček)
asi 1 dl
1 KL
1 PL
1 PL
štipka
trocha
1 KL
Bramborové špalíčky:
500 g (varené v šupke deň vopred)
1 ks
150 g




Postup

  1. 1

    Palce zbavíme blan, potřeme olejem, osolíme a opepříme, necháme hodinku odležet. Na pánvi rozškvaříme nakrájenou slaninu a pak na ní opečeme ze všech stran palce. Posypeme bylinkami, podlijeme vínem, přidáme worcester a sojovou omáčku. Maso opékáme asi 15 minut, pak ho vyjmeme, posypeme ještě bylinkami a čili kořením a zabalíme do alobalu a necháme v teple dalších 10-15 minut.

  2. 2

    Výpek vysmahneme, zaprášíme troškou mouky, rozmícháme, podlijeme vývarem, provaříme a nakonec přidáme lžičku másla.

  3. 3

    Den předem uvařené brambory oloupeme, nastrouháme a přidáme sůl, vajíčko, mouku a propracujeme. Zatím dáme vařit vodu. Na vále z těsta uděláme válečky a nakrájíme na stejně velké dílky. Vložíme do vroucí vody, jakmile vyplavou necháme ještě minutu vařit.

Diskusia k receptu

rubyrom
@Chrobaktruhlik (12.5.2019 19:59)

Proč ne jen se u nás těžko shání, snad budu mít štěstí, brynzu máme rádi. No ale za měsíc vlastně jedu na Slovensko, tak si ji koupím!!
evanaaa
Aj mne sa recept páči, len neviem, nikto sa nepýta, či som len ja nevedomá, ale čo je ten palec? Bravčová panenka, alebo....?
1x kvakac
kvakac
Mať takúto mamu kuchárku, tak je od radostí nosím vnúčence každý deň, nech sa naučia od nej variť. Kto umí ten umí a kto neumí ten čumí.
rubyrom
@Kvakac (14.5.2019 12:33)

Moc děkuji. Moji mladí ke mě rádi chodí na jídlo a vnuci u mě rádí zůstávají na více dní a baví je se mnou vařit, je to radost!
1x haji
mathias
Ked už niekto dáva recept na Varechu, nech zadáva spisovné názvy surovín či už české alebo slovenské a nie nejaké názvy z miestneho nárečia. Nikdy by ma nenapadlo, že bravčová panenka je nejaký palec.Ked som si prečítal názov receptu tak som si lámal hlavu, čo to asi môže byť. Až po otvorení receptu a fotky som si domyslel, že je to panenka.Keby sem dal recept nejaký vychodniar a uviedol suroviny v miestnom nárečí, tak ani my rodení Slováci by sme nevedeli o čo sa jedná
redakcia
@Mathias (15.5.2019 10:24)

Bravčový palec nie je nárečový výraz a ani to nie je to isté čo bravčová panenka. Ide o časť bravčovej panenky, ktorá sa môže predávať s palcom alebo bez palca. Konkrétne ide o hrubší koniec ostávajúci na stehne.
nephilim
@Mathias Keby sa tu mali zadávať len spisovné, gramaticky správne a v JULS overené názvy, Varecha zatrepe kapcami. Ako jedna z mojich rybiek dnes. Preto som urýpaná. A chytám za slovíčka. Obľúbený šport. Východniari (aspoň väčšina) nie sú rodení Slováci? Na to je registrovaný patent?

2x haji a finczi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia