Petržlenová polievka
Petržlenová polievka

Petržlenová polievka s petržlenovými knedličkami podľa smižanskej babky

majok - fotkamajok, 14. novembra 2020
Petržlenová polievka s petržlenovými knedličkami podľa smižanskej babky
Foto: majok

Túto polievku robila moja smižanská babka. Nepamätám sa, že by sme ju u babky niekedy jedli. U nás ju varil otec a vždy hovoril, Zobraziť celý popisTúto polievku robila moja smižanská babka. Nepamätám sa, že by sme ju u babky niekedy jedli. U nás ju varil otec a vždy hovoril, že to je polievka, ktorú robila babka. Tak ju aj máme medzi receptami. Je jednoduchá a veľmi chutná.

4
porcie
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
40 g
1,5 l
Knedličky:
50 g
1 ks
20 g
30 g




Postup

  1. 1

    Najprv nastrúhaj petržlen. Na polievku strúhaj na hrubom strúhadle, na knedličky strúhaj na jemnom strúhadle. Petržlenovú vňať nasekaj na drobno. Stopky nevyhoď! Nakrájaj ich na malé kúsky, asi 1 mm a dáš ich potom do polievky. Dodajú chuť a vitamíny.

  2. 2

    Začni robiť knedličky. Daj nastrúhaný petržlen, ten jemne strúhaný, do misky, pridaj nasekanú petržlenovú vňať a vajce. Pekne premiešaj. Miešanie je dôležité. Potom pridaj maslo. Maslo by malo byť úplne mäkké. Zase poctivo premiešaj. Na koniec pridaj strúhanku. Zase poriadne premiešaj. Hmota by mala byť homogénna a odlepuje sa od misky. Tak, teraz to nechaj stáť a pusti sa do polievky.

  3. 3

    V hrnci rozpusti maslo. Asi by sa dal použiť aj olej alebo masť, to som ale neskúšal. Na maslo pridaj petržlen, ten hrubo strúhaný. Miešaj aby sa petržlen nepripálil, až kým je zavädnutý. Pridaj vodu a priveď k varu. Teraz tam môžeš dať tie nasekané stonky vňate. Polievku treba variť len tak dlho, až je petržlen mäkký, asi 20 min, čo stačí na to, aby si urobil knedličky. Osoliť a ochutnať. Pozor! Nepresoliť! Polievka má chuť do sladka, lebo petržlen je sladký. Takže so soľou opatrne. Môžeš dať aj vegetu, ak ju používaš.

  4. 4

    Vytvaruj knedličky. Z predpísaného množstva by malo vyjsť 15 knedličiek (knedličkov neviem, čo je správne). Každá má asi 10 g. Veľkosť je asi na čajovú lyžičku. Najjednoduchšie je rukami uváľať guličky. Knedličky daj variť do polievky vtedy, keď je už petržlen v polievke mäkký. Postupne vyplávajú na vrch. Var ich 10 minút. Polievka musí vrieť veľmi pomaly, inak sa rozbijú.

  5. 5

    Hotovo. Na tanier môžeš do polievky ešte pridať čerstvú petržlenovú vňať. Dobrú chuť. Pre diabetikov: Počítame len knedličky; ak ich máme 15 ks, potom jeden má 1,5 g sacharidov; celá hmota na knedličky má 23 g sacharidov. Ostatné sa nepočíta.

Diskusia k receptu

haji
Chutná polívečka, chuť i vůni petržlenu miluju. Děkuji za sdílení, recept od babinky je záruka úspěchu.
haji
Chutná polívečka, chuť i vůni petržlenu miluju. Děkuji za sdílení, recept od babinky je záruka úspěchu.
haji
Se kousnu. Včera tu byl jeden moj koment a zrazu dnes vidím dva. Se dějí věci mezi nebem a zemí...
dvorka
Knedličky - guličky ma zaujali a tak som urobila zeleninovú polievku do ktorej som zavarila petržlenové guľky. Akurát maslo som do nich nedala. Mne nechýbalo a v guľkách vôbec nebolo cítiť petržlen, aj keď ho tam bolo veľa. Veľká vďaka za dobrý tip. Najbližšie urobím s cviklou. Už som zvedavá, ako vypália. Roky robím podľa mojej babičky do kuracej zapraženej polievky guľky zo strúhanky, vajíčka s troškou muškátového kvetu. Občas do cesta pridám petržlenovú vňať, niekedy nastrúham uvarenú kuraciu pečeň. Ale nastrúhať zeleninu ma nikdy nenapadlo.
majok
@dvorka (18.11.2020 15:57)

Ďakujem za tipy. Uvažoval som aj o inej príchuti. No, možno trochu viac prisoliť aby sa zvýraznila chuť? Ale opatrne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia