Foto: sracz
Základnou bibliou polievok (The ultimate soup bible) v 2,5 kg výtlačku ma obdarovala moja krajšia ½ a rukou spoločnou sme z nej zrealizovali prvý Zobraziť celý popisZákladnou bibliou polievok (The ultimate soup bible) v 2,5 kg výtlačku ma obdarovala moja krajšia ½ a rukou spoločnou sme z nej zrealizovali prvý rcp. Táto ľahko korenená polievka sa v priebehu posledných rokov stala veľmi populárna v Írsku. Pripravuje sa v mnohých variantoch. Jedným z nich je aj „kooperácia“ petržlenu a jablka v pomere 0,5/0,5. Petržlen dostane najvýraznejšiu chuť po prvých mrazoch, kedy je najsladší. Na Slovacku sa hovorí: „Petržel, aby nám dýl vydržel“! … čo keď je to pravda?
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
750-800 g strúhaný |
|
3-4 PL na dusenie |
|
3-4 PL |
|
150-200 g |
|
2-3 pretlačené strúčiky |
|
2 ČL |
|
1 ČL drvený |
|
1 200-1500 ml (alebo voda) |
|
200-250 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby (alebo pažítka) |
|
podľa potreby |
|
|
Postup
-
1
v základnej zostave „absentuje“ olej, ktorý som voči pôvodnému rcp pridal až potom, keď sa mi na horúcom masle restovaný postrúhaný petržlen zdal akýsi „suchý“
-
2
olúpané petržlenové korene som postrúhal na veľkých „slzách“, cibuľu som nahradil pokrájanou šalotkou, ktorá má predsa len kratšiu „životnosť“ a hlavne je jemnejšia; strúčiky cesnaku som pripravil na pretlačenie
-
3
zvyšky petržlenu som pokrájal, podobne ako „holé“ halúzky petržlenovej vňate (jej lístočky použijem vo finále)
-
4
a teraz to už išlo hravo a rýchlo; v širokom hrnci som rozohrial 4 PL masla, na ktoré som nasypal postrúhaný petržlen, po premiešaní krátko podusil a pretože sa mi zdal málo šťavnatý, podlial som ho asi 4 PL rastlinného oleja; pridal som pokrájanú šalotku i pretlačený cesnak a občasným premiešaním dusil ~ 5÷7´
-
5
potom som pridal „broky“ halúzok petržlenovej vňate, mletú rascu, drvený koriander, premiešal a minútku_dve podusil; zalial dobrým poldruha litrom horúceho kuracieho vývaru, opäť premiešal a prikryré varil asi 20´, keď už bol petržlen mäkký
-
6
pomocou ponorného mixéra som dosiahol požadovanú konzistenciu polievky, korigoval som ju 120÷150 ml vývaru (ak by som nemal, smelo použijem horúcu vodu), podľa chuti osolil, okorenil čerstvo mletým korením, tentoraz štyroch farieb a zalial „škatuľkou“ šľahačkovej smotany, priviedol do varu a
-
7
servíroval v hlbokých tanieroch, „dekoroval“ krutónmi z bieleho pečiva a lítočkami čerstvej petržlenovej vňate; doteraz sme poznali iba chute vareného a pečeného petržlenu, no ani tento krémový variant nás nesklamal; na budúce ho pripravím so zelenými jablkami. Dobrú chuť aj Vám milí priatelia!
www.bio-predaj.sk/koriander-vnat-bio-sonnentor-15-g...
www.slnecnica.sk/produkt/koriander-vnat-15g-bio/...
potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetail/ProductDetail/20020...