Petržlenová polievka à la írsky krém fotorecept

sracz - fotkasracz, 11. decembra 2015
Petržlenová polievka à la írsky krém (fotorecept)
Foto: sracz

Základnou bibliou polievok (The ultimate soup bible) v 2,5 kg výtlačku ma obdarovala moja krajšia ½ a rukou spoločnou sme z nej zrealizovali prvý Zobraziť celý popisZákladnou bibliou polievok (The ultimate soup bible) v 2,5 kg výtlačku ma obdarovala moja krajšia ½ a rukou spoločnou sme z nej zrealizovali prvý rcp. Táto ľahko korenená polievka sa v priebehu posledných rokov stala veľmi populárna v Írsku. Pripravuje sa v mnohých variantoch. Jedným z nich je aj „kooperácia“ petržlenu a jablka v pomere 0,5/0,5. Petržlen dostane najvýraznejšiu chuť po prvých mrazoch, kedy je najsladší. Na Slovacku sa hovorí: „Petržel, aby nám dýl vydržel“! … čo keď je to pravda?

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava
25÷30 minút
tepelná úprava

Suroviny

750-800 g strúhaný
3-4 PL na dusenie
3-4 PL
150-200 g
2-3 pretlačené strúčiky
2 ČL
1 ČL drvený
1 200-1500 ml (alebo voda)
200-250 ml
podľa chuti
podľa potreby (alebo pažítka)
podľa potreby




Postup

  1. 1

    v základnej zostave „absentuje“ olej, ktorý som voči pôvodnému rcp pridal až potom, keď sa mi na horúcom masle restovaný postrúhaný petržlen zdal akýsi „suchý“

    Petržlenová polievka à la írsky krém (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    olúpané petržlenové korene som postrúhal na veľkých „slzách“, cibuľu som nahradil pokrájanou šalotkou, ktorá má predsa len kratšiu „životnosť“ a hlavne je jemnejšia; strúčiky cesnaku som pripravil na pretlačenie

    Petržlenová polievka à la írsky krém (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zvyšky petržlenu som pokrájal, podobne ako „holé“ halúzky petržlenovej vňate (jej lístočky použijem vo finále)

    Petržlenová polievka à la írsky krém (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a teraz to už išlo hravo a rýchlo; v širokom hrnci som rozohrial 4 PL masla, na ktoré som nasypal postrúhaný petržlen, po premiešaní krátko podusil a pretože sa mi zdal málo šťavnatý, podlial som ho asi 4 PL rastlinného oleja; pridal som pokrájanú šalotku i pretlačený cesnak a občasným premiešaním dusil ~ 5÷7´

    Petržlenová polievka à la írsky krém (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom som pridal „broky“ halúzok petržlenovej vňate, mletú rascu, drvený koriander, premiešal a minútku_dve podusil; zalial dobrým poldruha litrom horúceho kuracieho vývaru, opäť premiešal a prikryré varil asi 20´, keď už bol petržlen mäkký

    Petržlenová polievka à la írsky krém (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pomocou ponorného mixéra som dosiahol požadovanú konzistenciu polievky, korigoval som ju 120÷150 ml vývaru (ak by som nemal, smelo použijem horúcu vodu), podľa chuti osolil, okorenil čerstvo mletým korením, tentoraz štyroch farieb a zalial „škatuľkou“ šľahačkovej smotany, priviedol do varu a

    Petržlenová polievka à la írsky krém (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    servíroval v hlbokých tanieroch, „dekoroval“ krutónmi z bieleho pečiva a lítočkami čerstvej petržlenovej vňate; doteraz sme poznali iba chute vareného a pečeného petržlenu, no ani tento krémový variant nás nesklamal; na budúce ho pripravím so zelenými jablkami. Dobrú chuť aj Vám milí priatelia!

    Petržlenová polievka à la írsky krém (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia