Perníkové kocky s gaštanovým krémom
Foto: siuuu
Šetrím si sily na sviatočné pečenie, tak aj tento víkend iba jednoduchý koláčik pre rodinku. Základ tvorí voňavý perník, jemne potretý domácim figovo-pomarančovým Zobraziť celý popisŠetrím si sily na sviatočné pečenie, tak aj tento víkend iba jednoduchý koláčik pre rodinku. Základ tvorí voňavý perník, jemne potretý domácim figovo-pomarančovým džemíkom, navrchu je lahodný gaštanový krém a čerešničkou sú šťavnaté figy z našej záhradky, ktoré práve teraz dozrievajú ako divé.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
100 g |
|
75 g |
|
0,5 dl |
|
1,5 dl |
|
50 g |
|
1 ks veľké |
|
1/2 bal. (alebo do pečiva) |
|
1/2 ČL |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
1-2 PL |
|
1 PL |
|
Krém: | |
250 g |
|
100 g (alebo mascarpone) |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
1-2 PL |
|
Okrem toho: | |
2-3 PL (podľa chuti) |
|
10-15 g (na zdobenie) |
|
Postup
-
1
Perník pozná asi každý - príprava je veľmi jednoduchá, všetky suroviny zmiešame na kompaktnú hmotu (jablko očistíme a najemno postrúhame, lekvár ak je tuhý rozrobíme s trochou horúcej vody alebo s rumom). Ja zvyčajne najskôr zmiešam suché prísady a do nich pridávam potom zvyšné tekuté prísady.
- 2
Cesto vylejeme na pekáč (vnútorný rozmer 32 x 22 cm) vymastený olejom alebo maslom a vysypaný múkou či strúhaným kokosom (alebo použijeme papier na pečenie), rovnomerne rozotrieme a pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 15 - 20 minút (skúsime špajľou, pretože každá rúra pečie trocha inak).
- 3
Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme džemom - ja som vedela, že chcem dekorovať čerstvými figami, tak som použila domáci pomarančovo-figový džem, ktorý som tento rok skúšala prvýkrát, ale môže byť pokojne akýkoľvek, aký máte kto rád.
- 4
Na krém vyšľaháme rozmrazené gaštanové pyré so syrom (ja som mala doma iba Lučinu, ale pokojne môže byť Philadelphia, Mascarpone, ...), cukrom, rumom a vanilkovým extraktom. Lučina bola dosť tuhá, takže krém nepotreboval tuhnúť - ak použijete mäkší druh syra, možno bude treba dať krém do chladničky trocha stuhnúť.
- 5
Krémom natrieme korpus a dozdobíme postrúhanou čokoládou, alebo podľa vlastnej fatázie. Necháme zatuhnúť v chladničke a pred podávaním môžeme ešte dekorovať čerstvým ovocím a lístočkami mäty alebo medovky.
Tiež zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja milujem čerstvé figy, tak sme zasadili v záhrade pred 3 rokmi sadenicu. Každý rok má viac a voac fíg a je zaujímavé sledovať, ako ten istý figovník dokáže v rôznych ročných obdobiach zarodiť "iné" figy. Tie prvé letné (máj, jún) boli veľké, šťavnaté a vo vnútri ružové a tieto jesenné sú menšie, šťavnaté a vo vnútri tmavo hnedé až bordové. Akurát dnes som obrala posledné kusy, čo stihli dozrieť.
Chcem sa spýtať k pestovaniu fíg. My sme kúpili sadenice aj dva krát ale nikdy nevydržali. Tento rok sme kúpili už aj s plodmi tak sme konečne nejaké mali, ale len tak pre chuť... Smiem sa spýtať v ktorej oblasti pestujete? Ďakujem.
My bývame v Piešťanoch - kúpili sme sadenicu s označením "mrazuvzdorná", názov si už nepamätám, keď pozerám na nete asi je to odroda Brown Turkey. Máme ju zasadenú v závetrí - z dvoch strán je rastlina chránená múrom. Prvý rok keď bola ešte malá sme ju na zimu prikryli kartónom a igelitom. Posledn dva roky už nie. Aj keď sa na jar zdá že sú konáre suché (zmrznuté) tak nikdy neboli, prežil aj mrazy pod -10°C. Neorezávam a pekne vyženie na tých konároch listy. Dozrieva od mája až do novembra. V lete sú plody väčšie a dužina bledšia ružová a teraz na jesen sú menšie a dužina je hnedá až bordová ako je hore na foto.
Džem z čerstvých fíg je aj pod krémom. Tento víkend sa chystám vyskúšať koláčik s figovým krémom - z posledných obratých tohoročných fíg, uvidím ako to dopadne.
Kvapka rumu navyše nikdy nemôže byť na škodu :-D Samozrejme ak by bol koláčik určený aj pre deti, nedávala by som.
prečo deťom nie..??
alkohol varením-pečením-predsa vyprchá..
krém sa dáva až na upečený koláčik - rum je v kréme ;-)
Krémy zo "syrov" - Mascarpone, Lučina, Philadelphia v kombinácii s doplnkovými surovinami (čokoláda, karamel, pomarančová resp. citrónová kôra, vanilka, ovocie ...) používam rada, sú rýchlo hotové, dobre držia tvar a sú aspoň o kúsok menej mastné ako maslové.
Ale s figami (ceerstvymi i lekvarom) to skusim tiez, uroda bola velmi bohata. Najlepsie vsak je, ze nedojedeny dezert mozno bez ujmy uskladnit v mraznicke.
Figovnik treba zasadit na juznu ci juho zapadnu stranu, najlepsie niekde k muru, ktory ho bude hriat. Prvé roky ho treba zakryt nez sa poriadne zakoreni. Znesie aj 15°C mrazy (byvam pod riekou Loirou vo Francii) Z jedného stromu (nas ma zelenyé figy a 30 rokov) je prebohata uroda. Vynikajuce su cerstvé, ale aj v kolacoch ako clafoutis, crumble a lekvar, ktory davame do jogurtov. V 60-tych rokoch sme mali figovnik v Turci, v zime a na jar ukryty v garazi a kazdorocne rodil 1-2 figy ! Bol to pre mna uplny zazrak !
Presne tak, treba improvizovať - ja sa šľahačke dosť vyhýbam, preto volím radšej syr, ale krém sa v podstate dá použiť akýkoľvek.