Perníkový zákusok
Perníkový zákusok

Perníkové kocky s gaštanovým krémom

siuuu - fotkasiuuu, 3. novembra 2019
Perníkové kocky s gaštanovým krémom
Foto: siuuu

Šetrím si sily na sviatočné pečenie, tak aj tento víkend iba jednoduchý koláčik pre rodinku. Základ tvorí voňavý perník, jemne potretý domácim figovo-pomarančovým džemíkom, navrchu je lahodný gaštanový krém a čerešničkou sú šťavnaté figy z našej záhradky, ktoré práve teraz dozrievajú ako divé.

16
porcií
15 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
100 g
75 g
0,5 dl
1,5 dl
50 g
1 ks veľké
1/2 bal. (alebo do pečiva)
1/2 ČL
1 PL
1 ks
1-2 PL
1 PL
Krém:
250 g
100 g (alebo mascarpone)
1 ČL
1 PL
1-2 PL
Okrem toho:
2-3 PL (podľa chuti)
10-15 g (na zdobenie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Perník pozná asi každý - príprava je veľmi jednoduchá, všetky suroviny zmiešame na kompaktnú hmotu (jablko očistíme a najemno postrúhame, lekvár ak je tuhý rozrobíme s trochou horúcej vody alebo s rumom). Ja zvyčajne najskôr zmiešam suché prísady a do nich pridávam potom zvyšné tekuté prísady.

  2. 2

    Cesto vylejeme na pekáč (vnútorný rozmer 32 x 22 cm) vymastený olejom alebo maslom a vysypaný múkou či strúhaným kokosom (alebo použijeme papier na pečenie), rovnomerne rozotrieme a pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 15 - 20 minút (skúsime špajľou, pretože každá rúra pečie trocha inak).

  3. 3

    Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme džemom - ja som vedela, že chcem dekorovať čerstvými figami, tak som použila domáci pomarančovo-figový džem, ktorý som tento rok skúšala prvýkrát, ale môže byť pokojne akýkoľvek, aký máte kto rád.

  4. 4

    Na krém vyšľaháme rozmrazené gaštanové pyré so syrom (ja som mala doma iba Lučinu, ale pokojne môže byť Philadelphia, Mascarpone, ...), cukrom, rumom a vanilkovým extraktom. Lučina bola dosť tuhá, takže krém nepotreboval tuhnúť - ak použijete mäkší druh syra, možno bude treba dať krém do chladničky trocha stuhnúť.

  5. 5

    Krémom natrieme korpus a dozdobíme postrúhanou čokoládou, alebo podľa vlastnej fatázie. Necháme zatuhnúť v chladničke a pred podávaním môžeme ešte dekorovať čerstvým ovocím a lístočkami mäty alebo medovky.

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
Ďakujem dievčatá - to bola len taká rýchlovka, potrebovala som niečo do súťaže na jednej FB stránke, kde musela byť použitá jedna z daných surovín (gaštany, slivky, jablká, škorica, perníkovové, korenie, slivkový lekvára pod.) - a chcela som niečo nenáročné na prípravu, tak spojením dvoch receptov vznikol tento koláčik - chuťovo je výborný.
@haji (3.11.2019 15:23)

Ja milujem čerstvé figy, tak sme zasadili v záhrade pred 3 rokmi sadenicu. Každý rok má viac a voac fíg a je zaujímavé sledovať, ako ten istý figovník dokáže v rôznych ročných obdobiach zarodiť "iné" figy. Tie prvé letné (máj, jún) boli veľké, šťavnaté a vo vnútri ružové a tieto jesenné sú menšie, šťavnaté a vo vnútri tmavo hnedé až bordové. Akurát dnes som obrala posledné kusy, čo stihli dozrieť.
@siuuu (3.11.2019 20:04)

Chcem sa spýtať k pestovaniu fíg. My sme kúpili sadenice aj dva krát ale nikdy nevydržali. Tento rok sme kúpili už aj s plodmi tak sme konečne nejaké mali, ale len tak pre chuť... Smiem sa spýtať v ktorej oblasti pestujete? Ďakujem.
@klerik (3.11.2019 20:28)

My bývame v Piešťanoch - kúpili sme sadenicu s označením "mrazuvzdorná", názov si už nepamätám, keď pozerám na nete asi je to odroda Brown Turkey. Máme ju zasadenú v závetrí - z dvoch strán je rastlina chránená múrom. Prvý rok keď bola ešte malá sme ju na zimu prikryli kartónom a igelitom. Posledn dva roky už nie. Aj keď sa na jar zdá že sú konáre suché (zmrznuté) tak nikdy neboli, prežil aj mrazy pod -10°C. Neorezávam a pekne vyženie na tých konároch listy. Dozrieva od mája až do novembra. V lete sú plody väčšie a dužina bledšia ružová a teraz na jesen sú menšie a dužina je hnedá až bordová ako je hore na foto.
A nielen to maďarské, všetky, aj naše obsahujú rum, no raz som natrafila na pyré bez rumu a teraz ho stále hľadám, lebo mne tam ten rum v pyré vadí, takže ja by som ho kľudne vynechala.....
@olinecka (4.11.2019 06:47)

Džem z čerstvých fíg je aj pod krémom. Tento víkend sa chystám vyskúšať koláčik s figovým krémom - z posledných obratých tohoročných fíg, uvidím ako to dopadne.
@marienka44 (4.11.2019 11:26)

Krémy zo "syrov" - Mascarpone, Lučina, Philadelphia v kombinácii s doplnkovými surovinami (čokoláda, karamel, pomarančová resp. citrónová kôra, vanilka, ovocie ...) používam rada, sú rýchlo hotové, dobre držia tvar a sú aspoň o kúsok menej mastné ako maslové.
Ja ten vas recept est zjednodusim. Platky pernika namocim do silnej neosladenej kavy, namazem gastanovym sladenym pyre a vrch ozdobim zbytkom pyre zmiesanym s mascarponom. To su vsetko zbytky, ten pernik tiez, len mascarpon bude z obchodu.
Ale s figami (ceerstvymi i lekvarom) to skusim tiez, uroda bola velmi bohata. Najlepsie vsak je, ze nedojedeny dezert mozno bez ujmy uskladnit v mraznicke.
@klerik (3.11.2019 20:28)
Figovnik treba zasadit na juznu ci juho zapadnu stranu, najlepsie niekde k muru, ktory ho bude hriat. Prvé roky ho treba zakryt nez sa poriadne zakoreni. Znesie aj 15°C mrazy (byvam pod riekou Loirou vo Francii) Z jedného stromu (nas ma zelenyé figy a 30 rokov) je prebohata uroda. Vynikajuce su cerstvé, ale aj v kolacoch ako clafoutis, crumble a lekvar, ktory davame do jogurtov. V 60-tych rokoch sme mali figovnik v Turci, v zime a na jar ukryty v garazi a kazdorocne rodil 1-2 figy ! Bol to pre mna uplny zazrak !

super, ja robievam gaštan. tortu a tam plním šlahačkou s pyré a stužovač... tak pre obmenu to by sa dalo použiť aj v tomto prípade, ak človek nemá práve doma trebárs to mascarpone. Koláčik vyskúšam, dakujem za inšpiráciu.

Pridaj komentár k receptu: