Perníkový zákusok
Perníkový zákusok

Perníkové kocky s gaštanovým krémom

siuuu - fotkasiuuu, 3. novembra 2019
Perníkové kocky s gaštanovým krémom
Foto: siuuu

Šetrím si sily na sviatočné pečenie, tak aj tento víkend iba jednoduchý koláčik pre rodinku. Základ tvorí voňavý perník, jemne potretý domácim figovo-pomarančovým Zobraziť celý popisŠetrím si sily na sviatočné pečenie, tak aj tento víkend iba jednoduchý koláčik pre rodinku. Základ tvorí voňavý perník, jemne potretý domácim figovo-pomarančovým džemíkom, navrchu je lahodný gaštanový krém a čerešničkou sú šťavnaté figy z našej záhradky, ktoré práve teraz dozrievajú ako divé.

16
porcií
15 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
100 g
75 g
0,5 dl
1,5 dl
50 g
1 ks veľké
1/2 bal. (alebo do pečiva)
1/2 ČL
1 PL
1 ks
1-2 PL
1 PL
Krém:
250 g
100 g (alebo mascarpone)
1 ČL
1 PL
1-2 PL
Okrem toho:
2-3 PL (podľa chuti)
10-15 g (na zdobenie)




Postup

  1. 1

    Perník pozná asi každý - príprava je veľmi jednoduchá, všetky suroviny zmiešame na kompaktnú hmotu (jablko očistíme a najemno postrúhame, lekvár ak je tuhý rozrobíme s trochou horúcej vody alebo s rumom). Ja zvyčajne najskôr zmiešam suché prísady a do nich pridávam potom zvyšné tekuté prísady.

  2. 2

    Cesto vylejeme na pekáč (vnútorný rozmer 32 x 22 cm) vymastený olejom alebo maslom a vysypaný múkou či strúhaným kokosom (alebo použijeme papier na pečenie), rovnomerne rozotrieme a pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 15 - 20 minút (skúsime špajľou, pretože každá rúra pečie trocha inak).

  3. 3

    Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme džemom - ja som vedela, že chcem dekorovať čerstvými figami, tak som použila domáci pomarančovo-figový džem, ktorý som tento rok skúšala prvýkrát, ale môže byť pokojne akýkoľvek, aký máte kto rád.

  4. 4

    Na krém vyšľaháme rozmrazené gaštanové pyré so syrom (ja som mala doma iba Lučinu, ale pokojne môže byť Philadelphia, Mascarpone, ...), cukrom, rumom a vanilkovým extraktom. Lučina bola dosť tuhá, takže krém nepotreboval tuhnúť - ak použijete mäkší druh syra, možno bude treba dať krém do chladničky trocha stuhnúť.

  5. 5

    Krémom natrieme korpus a dozdobíme postrúhanou čokoládou, alebo podľa vlastnej fatázie. Necháme zatuhnúť v chladničke a pred podávaním môžeme ešte dekorovať čerstvým ovocím a lístočkami mäty alebo medovky.

Diskusia k receptu

siuuu
Ďakujem dievčatá - to bola len taká rýchlovka, potrebovala som niečo do súťaže na jednej FB stránke, kde musela byť použitá jedna z daných surovín (gaštany, slivky, jablká, škorica, perníkovové, korenie, slivkový lekvára pod.) - a chcela som niečo nenáročné na prípravu, tak spojením dvoch receptov vznikol tento koláčik - chuťovo je výborný.
1x haji
siuuu
@haji (3.11.2019 15:23)

Ja milujem čerstvé figy, tak sme zasadili v záhrade pred 3 rokmi sadenicu. Každý rok má viac a voac fíg a je zaujímavé sledovať, ako ten istý figovník dokáže v rôznych ročných obdobiach zarodiť "iné" figy. Tie prvé letné (máj, jún) boli veľké, šťavnaté a vo vnútri ružové a tieto jesenné sú menšie, šťavnaté a vo vnútri tmavo hnedé až bordové. Akurát dnes som obrala posledné kusy, čo stihli dozrieť.
klerik
@siuuu (3.11.2019 20:04)

Chcem sa spýtať k pestovaniu fíg. My sme kúpili sadenice aj dva krát ale nikdy nevydržali. Tento rok sme kúpili už aj s plodmi tak sme konečne nejaké mali, ale len tak pre chuť... Smiem sa spýtať v ktorej oblasti pestujete? Ďakujem.
siuuu
@klerik (3.11.2019 20:28)

My bývame v Piešťanoch - kúpili sme sadenicu s označením "mrazuvzdorná", názov si už nepamätám, keď pozerám na nete asi je to odroda Brown Turkey. Máme ju zasadenú v závetrí - z dvoch strán je rastlina chránená múrom. Prvý rok keď bola ešte malá sme ju na zimu prikryli kartónom a igelitom. Posledn dva roky už nie. Aj keď sa na jar zdá že sú konáre suché (zmrznuté) tak nikdy neboli, prežil aj mrazy pod -10°C. Neorezávam a pekne vyženie na tých konároch listy. Dozrieva od mája až do novembra. V lete sú plody väčšie a dužina bledšia ružová a teraz na jesen sú menšie a dužina je hnedá až bordová ako je hore na foto.
olinecka
No tak tento vyzerá lákavo, tiež ma zaujali figy. Takže dekorácia. Pozdravujem prajem pekný deň.
1x siuuu
marienka44
Gaštanové pyré z Maďarska (predáva sa v kauflande) už obsahuje rum, takže v recepte by som rum vynechala. Zaujímavé sú zložky krému-syry, asi treba vyskúšať.
evanaaa
A nielen to maďarské, všetky, aj naše obsahujú rum, no raz som natrafila na pyré bez rumu a teraz ho stále hľadám, lebo mne tam ten rum v pyré vadí, takže ja by som ho kľudne vynechala.....
siuuu
@olinecka (4.11.2019 06:47)

Džem z čerstvých fíg je aj pod krémom. Tento víkend sa chystám vyskúšať koláčik s figovým krémom - z posledných obratých tohoročných fíg, uvidím ako to dopadne.
siuuu
@marienka44 (4.11.2019 11:26)

Kvapka rumu navyše nikdy nemôže byť na škodu :-D Samozrejme ak by bol koláčik určený aj pre deti, nedávala by som.
radost
@siuuu (4.11.2019 17:02)

prečo deťom nie..??
alkohol varením-pečením-predsa vyprchá..
siuuu
@radost (4.11.2019 17:09)

krém sa dáva až na upečený koláčik - rum je v kréme ;-)
siuuu
@marienka44 (4.11.2019 11:26)

Krémy zo "syrov" - Mascarpone, Lučina, Philadelphia v kombinácii s doplnkovými surovinami (čokoláda, karamel, pomarančová resp. citrónová kôra, vanilka, ovocie ...) používam rada, sú rýchlo hotové, dobre držia tvar a sú aspoň o kúsok menej mastné ako maslové.
1x finczi
chorvatka
Ja ten vas recept est zjednodusim. Platky pernika namocim do silnej neosladenej kavy, namazem gastanovym sladenym pyre a vrch ozdobim zbytkom pyre zmiesanym s mascarponom. To su vsetko zbytky, ten pernik tiez, len mascarpon bude z obchodu.
Ale s figami (ceerstvymi i lekvarom) to skusim tiez, uroda bola velmi bohata. Najlepsie vsak je, ze nedojedeny dezert mozno bez ujmy uskladnit v mraznicke.
1x siuuu
chorvatka
@klerik (3.11.2019 20:28)
Figovnik treba zasadit na juznu ci juho zapadnu stranu, najlepsie niekde k muru, ktory ho bude hriat. Prvé roky ho treba zakryt nez sa poriadne zakoreni. Znesie aj 15°C mrazy (byvam pod riekou Loirou vo Francii) Z jedného stromu (nas ma zelenyé figy a 30 rokov) je prebohata uroda. Vynikajuce su cerstvé, ale aj v kolacoch ako clafoutis, crumble a lekvar, ktory davame do jogurtov. V 60-tych rokoch sme mali figovnik v Turci, v zime a na jar ukryty v garazi a kazdorocne rodil 1-2 figy ! Bol to pre mna uplny zazrak !

1x siuuu
drajan
super, ja robievam gaštan. tortu a tam plním šlahačkou s pyré a stužovač... tak pre obmenu to by sa dalo použiť aj v tomto prípade, ak človek nemá práve doma trebárs to mascarpone. Koláčik vyskúšam, dakujem za inšpiráciu.
1x siuuu
siuuu
@drajan (4.11.2019 21:17)

Presne tak, treba improvizovať - ja sa šľahačke dosť vyhýbam, preto volím radšej syr, ale krém sa v podstate dá použiť akýkoľvek.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia