Perníkový zákusok
Perníkový zákusok

Perníkové kocky s gaštanovým krémom

siuuu - fotkasiuuu, 3. novembra 2019
Perníkové kocky s gaštanovým krémom
Foto: siuuu

Šetrím si sily na sviatočné pečenie, tak aj tento víkend iba jednoduchý koláčik pre rodinku. Základ tvorí voňavý perník, jemne potretý domácim figovo-pomarančovým džemíkom, navrchu je lahodný gaštanový krém a čerešničkou sú šťavnaté figy z našej záhradky, ktoré práve teraz dozrievajú ako divé.

16
porcií
15 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
100 g
75 g
0,5 dl
1,5 dl
50 g
1 ks veľké
1/2 bal. (alebo do pečiva)
1/2 ČL
1 PL
1 ks
1-2 PL
1 PL
Krém:
250 g
100 g (alebo mascarpone)
1 ČL
1 PL
1-2 PL
Okrem toho:
2-3 PL (podľa chuti)
10-15 g (na zdobenie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Perník pozná asi každý - príprava je veľmi jednoduchá, všetky suroviny zmiešame na kompaktnú hmotu (jablko očistíme a najemno postrúhame, lekvár ak je tuhý rozrobíme s trochou horúcej vody alebo s rumom). Ja zvyčajne najskôr zmiešam suché prísady a do nich pridávam potom zvyšné tekuté prísady.

  2. 2

    Cesto vylejeme na pekáč (vnútorný rozmer 32 x 22 cm) vymastený olejom alebo maslom a vysypaný múkou či strúhaným kokosom (alebo použijeme papier na pečenie), rovnomerne rozotrieme a pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 15 - 20 minút (skúsime špajľou, pretože každá rúra pečie trocha inak).

  3. 3

    Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme džemom - ja som vedela, že chcem dekorovať čerstvými figami, tak som použila domáci pomarančovo-figový džem, ktorý som tento rok skúšala prvýkrát, ale môže byť pokojne akýkoľvek, aký máte kto rád.

  4. 4

    Na krém vyšľaháme rozmrazené gaštanové pyré so syrom (ja som mala doma iba Lučinu, ale pokojne môže byť Philadelphia, Mascarpone, ...), cukrom, rumom a vanilkovým extraktom. Lučina bola dosť tuhá, takže krém nepotreboval tuhnúť - ak použijete mäkší druh syra, možno bude treba dať krém do chladničky trocha stuhnúť.

  5. 5

    Krémom natrieme korpus a dozdobíme postrúhanou čokoládou, alebo podľa vlastnej fatázie. Necháme zatuhnúť v chladničke a pred podávaním môžeme ešte dekorovať čerstvým ovocím a lístočkami mäty alebo medovky.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Moc pěkný recept, miluju gaštanové pyré - je pro mě nedosažitelné. S radostí bych ochutnala, krásné foto!