Punčový perník s lekvármi z červeného a žltého melóna fotorecept
Foto: izabella929
Konečne som využila moje lekváre z červeného a žltého melóna. Jednoduchý, šťavnatý zákusok spojený so spomínanými lekvármi.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto perníkové (2x): | |
200 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
250 ml |
|
50 ml |
|
Cesto piškótové (2x): | |
3 ks |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
na špic noža |
|
3 PL |
|
100 ml |
|
1 bal. |
|
4 PL |
|
100 ml |
|
1 bal |
|
Na vrch čoko poleva: | |
200 g |
|
1 kocka |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Na polievanie korpusov: | |
|
Postup
-
1
Najprv som si pripravila cesto na perník, lebo som piekla tento koláč prvýkrát a od hrúbky upečeného korpusu som zostavila ďalej ostatné. Preosiala som múku a práškový cukor, pridala som škoricový cukor, prášok do perníka, kakao, sódu a lekvár.
-
2
Pridala som vajce a olej.
-
3
...a napokon som pridala mlieko a všetko dobre premiešala. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala, zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a vložila som plech. Až po upečení tohto prvého korpusu, ktorý sa piekol 15 minút, som pripravila aj druhé perníkové cesto. Nevedela som totiž, aký vysoký bude upečený perník.
-
4
Pripravila som si cesto piškótové. Vajcia s cukrom som vymiešala do peny.
-
5
Múku, sódu a prášok do pečiva som zmiešala a preosiala k základu a opatrne vmiešala. Cesto som vyliala na plech a piekol sa na 180 °C 10 minút. Z upečených korpusov som ešte za horúca stiahla kožu.
-
6
Upečené korpusy som nechala chladiť na mriežke.
-
7
Keď korpusy vychladli, zostavila som koláč: Na podnos som uložila perníkový korpus. Do rajničky som dala zohriať žltý lekvár, v miske som vymiešala Zlatý klas, pridala som ho k lekváru a miešala do zhustnutia, ešte horúci lekvár som natrela na perníkový korpus.
-
8
Takto som pripravovala lekváre s pudingami. Za miskami sú uložené žlté i červené lekváre z melónov. V jednej miske je Zlatý klas a v druhej je jahodový puding.
-
9
Ešte za horúca som položila na žltý lekvár biely piškótový korpus, aby sa prilepil a poliala som ho višňovým sirupom. Tu treba dávať pozor, aby piškótový korpus nebol premočený, lebo ešte po zostavení, získa vlhkosť aj z perníka.
-
10
Biely korpus som natrela červeným lekvárom, ktorý som pripravila tak isto ako žltý, len som k červenému lekváru pridala jahodový puding a uvarila na husto a ešte horúcim lekvárom som poliala korpus a položila za horúca druhý biely korpus.
-
11
Znovu som pripravila žltý lekvár podobne ako prvý, teda k žltému lekváru som pridala vo vode vymiešaný Zlatý klas, uvarila na husto a poliala druhý piškótový korpus, ktorý som pred poliatím, popolievala višňovým sirupom. Ešte na horúci žltý lekvár som položila druhý perníkový korpus. Takto dokončený koláč som dala na hodinu do chladničky stuhnúť, až potom som ho zaťažila ako som zvykla 3 kg cukrom a nechala v chladničke do druhého dňa.
-
12
Na druhý deň som pripravila čokoládovú polevu obvyklým spôsobom, koláč som poliala a uložila opäť do chladničky stuhnúť.
-
13
Po stuhnutí čokolády som krájala horúcim mokrým nožom na rezy. Nie je nutné robiť polevu, posypte si ho mletým vanilkovým cukrom s troškou škorice a i tak bude vynikajúci. Vrch som zdobila hoblinkami z bielej čokolády. Prajem vám dobrú chuť.
Predsa v tomto zákusku nie je zieden krém,,,treba čítať recept,,ďakujem pekne za komentar,,,
siuuu sa práve preto páči tento zákusok, lebo nie je krémový
Nie je nutné ani lekvár nadstaviť pudingom,stačí spojiť celý zákusok iba lekvárom a pokropit bielu piškótu najakym sirupom,,,verím,že takto určite bude chutiť,,,
Ďakujem pekne za komentár...
Takže mala by som prestať piecť,lebo ti pripadajú neskutocne?Rozhodne ale sú chuťou vynikajúce a že si na nich dám záležať,to je vo mne s tým nič neurobím . Ďakujem pekne za komentár ..
Teší ma,že sa ti páčia,majú výbornú chuť. ...ďakujem pekne za komentár...
Ja som to tu už písala,mám smolu lebo neviem piecť ten istý zákusok 2x,nebaví ma to a pokazim všetko,musím piecť stále nieco nové,lebo chcem vedieť ako bude vyzerať v konečnej fáze a to ma práve na pečení bavi,,,ďakujem pekne za komentár...
Teší ma,že sa ti zákusok páči,no cukráreň nemám ani asi nebudem mať ..ďakujem pekne za komentár...
Môžeš si korpusy spojiť akým kolvek lekvárom,,chuť záleží od teba,,,nech sa vydarí,,ďakujem pekne za komentár .
Verím,že by ti zákusky chutili a ďakujem pekne za komentár.
Ďakujem pekne za komentár.-)
Moja milá, mňa teší, že sa ti zákusok páči..netreba chváliť..kto ho včera a dnes ochutnal,čítala som z jeho tváre spokojnosť a to mi stačí...Ďakujem pekne za komentár.-)
Ďakujem pekne za pochvalu aj keď som si vedomá toho, že 90% ľudí moje recepty nevyhľadáva, ale to mi vôbec nevadí.Dostávam mnoho listov, prečo si neotvorím cukráreň.Ak by sa tak stalo, tak určite nie na SK.Knihu vydá môj syn ak bude mať niekedy záujem.Nechcem, aby sa z mojej knihy stal ležiak a nemal o ňu nikto záujem.Dnes je trend piecť a variť všetko rýchlo a také recepty ja nemám rada, lebo všetko poriadne potrebuje svoj čas.Minulý rok som dostala knižné vydanie mojich niekoľkých receptov od môjho syna k narodeninám a od brata spracovanie mojich zákuskov vo forme obrazu.Ešte je stále zabalený, príde čas keď bude mať svoje miesto.Je to len časť mojich zákuskov,lebo som mala vyše 100 receptov medzi skrytými a k tým sa veru nemohli dostať.Dnes už je všetko zverejnené a len toľko k tomu, že kto nepridával recepty, nefotil každý krok, ten nevie, koľko času to vyžaduje.Martinka, Vám a Vašej sestre prajem veľa šťastia v živote a ďakujem pekne, že ste mi napísali.Pridávam fotku mojej knihy/má ju iba moja rodina/a tiež obraz, ktorý som dostala od brata.
ešte kniha..
Je mi nesmierne ľúto, ale bolo pripravených iba 11 výtlačkov pre najbližšiu rodinu a nezostala mi iba táto moja..chcela som tento rok vydať kalendár s mojimi zákuskami, zatiaľ sa mi nepodarilo dať všetko do kopy..ja nemám obchodného ducha, skôr mňa predajú ako ja predám niečo niekomu..ak niečo budem mať, určite sa ozvem..)Ďakujem pekne a teší ma, že máš záujem..
Ach to nie,jednoduchý zákusok a nič viac..teší ma že sa ti páči,,ďakujem pekne za komentár..
Ja viem že tam nie je krém - práve preto sa mi páči že tam nie je, keďže krémové veľmi nemusím. ;-)
Som rada, že sa ti zákusok páči.-) Ďakujem pekne za komentár..