Perník môjho detstva fotorecept
Perník je klasický, no mama nám doňho vždy nakrájala banány a bohato poliala tou komunistickou čokoládou v kocke (tá chuť mi chýba).
príprava
na 180 °C
Suroviny
2 hrnčeky (1 hrnček = 250 ml) |
|
1 hrnček |
|
1 bal. (alebo kypriaci prášok + 1 KL perníkového korenia) |
|
1 PL |
|
1 hrnček |
|
100 ml |
|
1 ks |
|
0,5 dcl |
|
3-5 ks |
|
200 g |
|
(alebo maslo) |
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
1 hrnček = 250 ml. Do misky si najprv dáme sypké suroviny a premiešame. Zvyčajne dávam aj za hrsť posekaných vlašských orechov, len som doma žiadne nemala.
-
2
Zvlášť si zmiešame olej, mlieko, rum (môžeme použiť aj cukor s rumovou arómou ak nemáme rum alebo je to pre deti) a vajíčko. Premiešame metličkou, aby sa nám prepojili.
-
3
Tekutú zmes vlejeme do sypkej zmesi a mixujeme aspoň 3 minúty na najvyšších otáčkach.
- 4
Plech som potrela kokosovým olejom a vysypala kokosom, čo dodalo perníku skvelú chuť, ale kľudne stačí papier na pečenie. Ak chceme vysoký perník a menej banánov, tak použijeme menší a vyšší plech a cca 3 banány, ak chceme nižší perník s kopou banánu, tak použijeme klasický veľký plech a cca 5 banánov.
- 5
Na plech vylejeme cesto a poukladáme na kolieska nakrájané banány a dáme piecť. Treba to sledovať, aby sa banány nevysušili a ostali vláčne. Ja vždy pečiem na 180 °C tak 25 minút.
- 6
Upečený perník necháme vychladnúť a polejeme čokoládou roztopenou s lyžičkou kokosového oleja (kľudne dajte maslo, olej, Ceru, ja mám rada chuť kokosu), pre mňa je naj mliečna, ale keďže momentálne nemôžem, tak som použila horkú a trošku pofŕkala bielou. Niekedy aj potriem slivkovým lekvárom a tak dám čokoládu.
- 4
Pod čokoládou v kocke máš asi na mysli čokoládovú polevu, tá sa kedysi predávala v blokoch.
Ak ti chýba skús sa pozrieť v najbližšej predajni Jednoty, tí mávajú čokoládovú polevu aj teraz, len má tvar peniažtekov. Kedysi bola aj - aj, chuť bola rovnaká, teraz bloky nie sú, ale možno peniažky budú to, čo ti chýba.