Perníkový koláč
Perníkový koláč

Perník môjho detstva fotorecept

petullka - fotkapetullka, 24. septembra 2020
Perník môjho detstva (fotorecept)
Foto: petullka

Perník je klasický, no mama nám doňho vždy nakrájala banány a bohato poliala tou komunistickou čokoládou v kocke (tá chuť mi chýba).

10 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

2 hrnčeky (1 hrnček = 250 ml)
1 hrnček
1 bal. (alebo kypriaci prášok + 1 KL perníkového korenia)
1 PL
1 hrnček
100 ml
1 ks
0,5 dcl
3-5 ks
200 g
 (alebo maslo)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    1 hrnček = 250 ml. Do misky si najprv dáme sypké suroviny a premiešame. Zvyčajne dávam aj za hrsť posekaných vlašských orechov, len som doma žiadne nemala.

    Perník môjho detstva (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zvlášť si zmiešame olej, mlieko, rum (môžeme použiť aj cukor s rumovou arómou ak nemáme rum alebo je to pre deti) a vajíčko. Premiešame metličkou, aby sa nám prepojili.

    Perník môjho detstva (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tekutú zmes vlejeme do sypkej zmesi a mixujeme aspoň 3 minúty na najvyšších otáčkach.

  4. 4

    Plech som potrela kokosovým olejom a vysypala kokosom, čo dodalo perníku skvelú chuť, ale kľudne stačí papier na pečenie. Ak chceme vysoký perník a menej banánov, tak použijeme menší a vyšší plech a cca 3 banány, ak chceme nižší perník s kopou banánu, tak použijeme klasický veľký plech a cca 5 banánov.

    Perník môjho detstva (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na plech vylejeme cesto a poukladáme na kolieska nakrájané banány a dáme piecť. Treba to sledovať, aby sa banány nevysušili a ostali vláčne. Ja vždy pečiem na 180 °C tak 25 minút.

    Perník môjho detstva (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečený perník necháme vychladnúť a polejeme čokoládou roztopenou s lyžičkou kokosového oleja (kľudne dajte maslo, olej, Ceru, ja mám rada chuť kokosu), pre mňa je naj mliečna, ale keďže momentálne nemôžem, tak som použila horkú a trošku pofŕkala bielou. Niekedy aj potriem slivkovým lekvárom a tak dám čokoládu.

    Perník môjho detstva (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Ovocné, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Áno, ako sa hovorí v Trnave, dobré, lacné a moc. A málo práce, všetko pekne v jednej mise a na jednom plechu.
Pod čokoládou v kocke máš asi na mysli čokoládovú polevu, tá sa kedysi predávala v blokoch.
Ak ti chýba skús sa pozrieť v najbližšej predajni Jednoty, tí mávajú čokoládovú polevu aj teraz, len má tvar peniažtekov. Kedysi bola aj - aj, chuť bola rovnaká, teraz bloky nie sú, ale možno peniažky budú to, čo ti chýba.