Perníkový koláč

Perník môjho detstva (fotorecept)

Autor receptu: petullka

Perník je klasický, no mama nám doňho vždy nakrájala banány a bohato poliala tou komunistickou čokoládou v kocke (tá chuť mi chýba).

10 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. 1 hrnček = 250 ml. Do misky si najprv dáme sypké suroviny a premiešame. Zvyčajne dávam aj za hrsť posekaných vlašských orechov, len som doma žiadne nemala.
  2. Zvlášť si zmiešame olej, mlieko, rum (môžeme použiť aj cukor s rumovou arómou ak nemáme rum alebo je to pre deti) a vajíčko. Premiešame metličkou, aby sa nám prepojili.
  3. Tekutú zmes vlejeme do sypkej zmesi a mixujeme aspoň 3 minúty na najvyšších otáčkach.
  4. Plech som potrela kokosovým olejom a vysypala kokosom, čo dodalo perníku skvelú chuť, ale kľudne stačí papier na pečenie. Ak chceme vysoký perník a menej banánov, tak použijeme menší a vyšší plech a cca 3 banány, ak chceme nižší perník s kopou banánu, tak použijeme klasický veľký plech a cca 5 banánov.
  5. Na plech vylejeme cesto a poukladáme na kolieska nakrájané banány a dáme piecť. Treba to sledovať, aby sa banány nevysušili a ostali vláčne. Ja vždy pečiem na 180 °C tak 25 minút.
  6. Upečený perník necháme vychladnúť a polejeme čokoládou roztopenou s lyžičkou kokosového oleja (kľudne dajte maslo, olej, Ceru, ja mám rada chuť kokosu), pre mňa je naj mliečna, ale keďže momentálne nemôžem, tak som použila horkú a trošku pofŕkala bielou. Niekedy aj potriem slivkovým lekvárom a tak dám čokoládu.