Perlička s hubovou plnkou
mesačník Varecha, 10. mája 2023
Foto: Kulinární studio MAFRA
Vyskúšali sme, že lesné huby do chutnej perličky sú skvelou voľbou. Takto upečená plnka má skutočne vyššiu gastronomickú úroveň.
porcie
príprava
na 180/200 °C
Suroviny
1 ks celá |
|
100 g |
|
2 ČL čerstvý |
|
1 strúčik |
|
4 plátky |
|
|
|
|
|
Plnka: | |
4 krajce |
|
50 g |
|
1/2 PL |
|
50 g |
|
200 g čerstvé |
|
1/2 ČL čerstvý |
|
1 PL |
|
2 ks |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Perličku umyjeme a osušíme. Mäkké maslo zmiešame s nasekanými lístkami tymianu, prelisovaným cesnakom, so soľou a s mletým čiernym korením. Časť masla vmasírujeme pod kožu na prsiach. Zvyšným maslom perličku potrieme zvnútra aj na povrchu. Prsia môžeme pred pečením prešpikovať slaninkou, nebudú také suché.
- 2
Toastový chlieb na plnku nakrájame na malé kocky. Rozložíme ich na plech, na ne položíme nakrájané maslo a potom ich pečeieme v rúre vyhriatej na 160 °C dochrumkava.
- 3
Medzitým na oleji restujeme na malé kocky nakrájanú slaninu. Keď pustí tuk, pridáme nakrájané huby a dusíme ich, kým sa nevyparí voda. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
- 4
Opečené kúsky toastového chleba zmiešame so žĺtkami, s dusenými hubami, nasekaným tymianom, petržlenovou vňaťou, muškátovým orieškom, so soľou a s mletým čiernym korením. Bielky vyšľaháme na sneh a vmiešame ho do plnky. Plnkou naplníme perličku.
- 5
Naplnenú perličku prenesieme do pekáča prsami nahor a špáradlami uzavrieme. Na prsia naukladáme plátky anglickej slaniny, pekáč prikryjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 90 – 120 minút. Keď bude perlička mäkká, zvýšime teplotu na 200 °C a odokrytú pečieme dozlatista.
Tiež perlička:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu