Plnená perlička
Plnená perlička

Perlička s hubovou plnkou

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 10. mája 2023
Perlička s hubovou plnkou
Foto: Kulinární studio MAFRA

Vyskúšali sme, že lesné huby do chutnej perličky sú skvelou voľbou. Takto upečená plnka má skutočne vyššiu gastronomickú úroveň.

4
porcie
50 minút
príprava
90-120 minút
na 180/200 °C

Suroviny

1 ks celá
100 g
2 ČL čerstvý
1 strúčik
4 plátky
Plnka:
4 krajce
50 g
1/2 PL
50 g
200 g čerstvé
1/2 ČL čerstvý
1 PL
2 ks
 štipka




Postup

  1. 1

    Perličku umyjeme a osušíme. Mäkké maslo zmiešame s nasekanými lístkami tymianu, prelisovaným cesnakom, so soľou a s mletým čiernym korením. Časť masla vmasírujeme pod kožu na prsiach. Zvyšným maslom perličku potrieme zvnútra aj na povrchu. Prsia môžeme pred pečením prešpikovať slaninkou, nebudú také suché.

  2. 2

    Toastový chlieb na plnku nakrájame na malé kocky. Rozložíme ich na plech, na ne položíme nakrájané maslo a potom ich pečeieme v rúre vyhriatej na 160 °C dochrumkava.

  3. 3

    Medzitým na oleji restujeme na malé kocky nakrájanú slaninu. Keď pustí tuk, pridáme nakrájané huby a dusíme ich, kým sa nevyparí voda. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.

  4. 4

    Opečené kúsky toastového chleba zmiešame so žĺtkami, s dusenými hubami, nasekaným tymianom, petržlenovou vňaťou, muškátovým orieškom, so soľou a s mletým čiernym korením. Bielky vyšľaháme na sneh a vmiešame ho do plnky. Plnkou naplníme perličku.

  5. 5

    Naplnenú perličku prenesieme do pekáča prsami nahor a špáradlami uzavrieme. Na prsia naukladáme plátky anglickej slaniny, pekáč prikryjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 90 – 120 minút. Keď bude perlička mäkká, zvýšime teplotu na 200 °C a odokrytú pečieme dozlatista.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia