Perlička s hubovou plnkou
mesačník Varecha, 10. mája 2023

Foto: Kulinární studio MAFRA
Vyskúšali sme, že lesné huby do chutnej perličky sú skvelou voľbou. Takto upečená plnka má skutočne vyššiu gastronomickú úroveň.
porcie
príprava
na 180/200 °C
Suroviny
| 1 ks celá | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ČL čerstvý | 
                                                             | 
                                                    
| 1 strúčik | 
                                                             | 
                                                    
| 4 plátky | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| Plnka: | |
| 4 krajce | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 200 g čerstvé | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 ČL čerstvý | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| štipka | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Perličku umyjeme a osušíme. Mäkké maslo zmiešame s nasekanými lístkami tymianu, prelisovaným cesnakom, so soľou a s mletým čiernym korením. Časť masla vmasírujeme pod kožu na prsiach. Zvyšným maslom perličku potrieme zvnútra aj na povrchu. Prsia môžeme pred pečením prešpikovať slaninkou, nebudú také suché.
- 2
 Toastový chlieb na plnku nakrájame na malé kocky. Rozložíme ich na plech, na ne položíme nakrájané maslo a potom ich pečeieme v rúre vyhriatej na 160 °C dochrumkava.
- 3
 Medzitým na oleji restujeme na malé kocky nakrájanú slaninu. Keď pustí tuk, pridáme nakrájané huby a dusíme ich, kým sa nevyparí voda. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
- 4
 Opečené kúsky toastového chleba zmiešame so žĺtkami, s dusenými hubami, nasekaným tymianom, petržlenovou vňaťou, muškátovým orieškom, so soľou a s mletým čiernym korením. Bielky vyšľaháme na sneh a vmiešame ho do plnky. Plnkou naplníme perličku.
- 5
 Naplnenú perličku prenesieme do pekáča prsami nahor a špáradlami uzavrieme. Na prsia naukladáme plátky anglickej slaniny, pekáč prikryjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 90 – 120 minút. Keď bude perlička mäkká, zvýšime teplotu na 200 °C a odokrytú pečieme dozlatista.
Tiež perlička:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





 


Diskusia k receptu