Plnená perlička

Perlička s hubovou plnkou

Autor receptu: redakcia

Vyskúšali sme, že lesné huby do chutnej perličky sú skvelou voľbou. Takto upečená plnka má skutočne vyššiu gastronomickú úroveň.

4
porcie
50 minút
príprava
90-120 minút
na 180/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Perličku umyjeme a osušíme. Mäkké maslo zmiešame s nasekanými lístkami tymianu, prelisovaným cesnakom, so soľou a s mletým čiernym korením. Časť masla vmasírujeme pod kožu na prsiach. Zvyšným maslom perličku potrieme zvnútra aj na povrchu. Prsia môžeme pred pečením prešpikovať slaninkou, nebudú také suché.
  2. Toastový chlieb na plnku nakrájame na malé kocky. Rozložíme ich na plech, na ne položíme nakrájané maslo a potom ich pečeieme v rúre vyhriatej na 160 °C dochrumkava.
  3. Medzitým na oleji restujeme na malé kocky nakrájanú slaninu. Keď pustí tuk, pridáme nakrájané huby a dusíme ich, kým sa nevyparí voda. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
  4. Opečené kúsky toastového chleba zmiešame so žĺtkami, s dusenými hubami, nasekaným tymianom, petržlenovou vňaťou, muškátovým orieškom, so soľou a s mletým čiernym korením. Bielky vyšľaháme na sneh a vmiešame ho do plnky. Plnkou naplníme perličku.
  5. Naplnenú perličku prenesieme do pekáča prsami nahor a špáradlami uzavrieme. Na prsia naukladáme plátky anglickej slaniny, pekáč prikryjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 90 – 120 minút. Keď bude perlička mäkká, zvýšime teplotu na 200 °C a odokrytú pečieme dozlatista.