Plnená perlička
Perlička s hubovou plnkou
Autor receptu: redakcia
Vyskúšali sme, že lesné huby do chutnej perličky sú skvelou voľbou. Takto upečená plnka má skutočne vyššiu gastronomickú úroveň.
4 porcie |
50 minút príprava |
90-120 minút na 180/200 °C |
Postup
- Perličku umyjeme a osušíme. Mäkké maslo zmiešame s nasekanými lístkami tymianu, prelisovaným cesnakom, so soľou a s mletým čiernym korením. Časť masla vmasírujeme pod kožu na prsiach. Zvyšným maslom perličku potrieme zvnútra aj na povrchu. Prsia môžeme pred pečením prešpikovať slaninkou, nebudú také suché.
- Toastový chlieb na plnku nakrájame na malé kocky. Rozložíme ich na plech, na ne položíme nakrájané maslo a potom ich pečeieme v rúre vyhriatej na 160 °C dochrumkava.
- Medzitým na oleji restujeme na malé kocky nakrájanú slaninu. Keď pustí tuk, pridáme nakrájané huby a dusíme ich, kým sa nevyparí voda. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
- Opečené kúsky toastového chleba zmiešame so žĺtkami, s dusenými hubami, nasekaným tymianom, petržlenovou vňaťou, muškátovým orieškom, so soľou
a s mletým čiernym korením. Bielky vyšľaháme na sneh a vmiešame ho do plnky. Plnkou naplníme perličku.
- Naplnenú perličku prenesieme do pekáča prsami nahor a špáradlami uzavrieme. Na prsia naukladáme plátky anglickej slaniny, pekáč prikryjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 90 – 120 minút. Keď bude perlička mäkká, zvýšime teplotu na 200 °C a odokrytú pečieme dozlatista.