Pečený králik na cesnaku so špenátom fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 29. septembra 2014
Pečený králik na cesnaku so špenátom (fotorecept)
Foto: tiginko

Dostala som domáceho králika. Zopár rokov som niečo podobné nevarila, lebo naše deti si spájali vždy takéto zvieratá s rozprávkovými postavičkami a preto ich Zobraziť celý popisDostala som domáceho králika. Zopár rokov som niečo podobné nevarila, lebo naše deti si spájali vždy takéto zvieratá s rozprávkovými postavičkami a preto ich odmietali jesť. Zaujímavé, že s rozprávkou Tri prasiatka, alebo s takou kravičkou Milkou problém nikdy nemali. Keď sa mi vyskytla príležitosť variť len pre nás dvoch, tak som to hneď využila a uvarila moje obľúbené jedlo z prázdnin u českej babičky.

4
porcie
40 minút
príprava
130 minút
na 150/220 °C

Suroviny

1 ks
150 g
8-10 strúčikov
1 ks väčšia
1 ČL
1 ČL
2 lístky
1 PL
2 dl
Špenát prílohový:
800 g
 väčšia
6-8 strúčikov
 čerstvo mleté
2 PL
podľa potreby
1 PL




Postup

  1. 1

    Očisteného a umytého králika naporcujeme: odrežeme dolné behy od trupu, potom horné (za hrudným košom)

    Pečený králik na cesnaku so špenátom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pozdĺž chrbtice rozrežeme behy na samostatné časti. Na trupe necháme brušnicu, tú pri pečení zvinieme pod trup.

    Pečený králik na cesnaku so špenátom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zo slaniny si urobíme asi pol centimetrové kolíčky, ktorými postupne prešpikujeme časti králika. Neodporúčam vynechať, králičie mäso je trochu suchšie, slanina ho pekne premastí a prevoní. Dolné behy špikujeme pozdĺž kosti šikmo do svalu z jednej aj druhej strany po jednom pásiku slaniny, na horných behoch zasunieme kúsok slaniny do otvoru medzi nohou a rebrami. Chrbát narežeme plytko pozdĺž chrbtice na 4 miestach, sem vsunieme o niečo kratšie slaninky, aby netrčali.

    Pečený králik na cesnaku so špenátom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto pripravené mäso posolíme a dôkladne votrieme prelisovaný cesnak. Pekáčik vymastíme lyžicou masti, pridáme nasekanú cibuľu, vložíme bobkové listy a koreniny.

    Pečený králik na cesnaku so špenátom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vložíme kúsky králika, pridáme nakrájaný zvyšok slaniny a podlejeme vývarom.

    Pečený králik na cesnaku so špenátom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A teraz finta, ktorú som odkukala na nete: z papiera na pečenie odtrhneme asi 80cm kúsok, ktorý v rukách poriadne skrkváme a namočíme do vody. Vyžmýkaným dôkladne prikryjeme mäso až ku krajom. Takto upravený papier zabráni nadmernému vysušovaniu králičieho mäsa.

    Pečený králik na cesnaku so špenátom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vložíme do rúry vopred vyhriatej na 150 stupňov a pečieme 1,5 hodiny. Potom opatrne papier odstránime, mäso otočíme a pečieme 20min na 200-220 stupňov, ešte raz otočíme a dopekáme ďalších 20min, kým nezíska mäso peknú červenú farbu. Samozrejme časy prispôsobíme svojej rúre. Inak domáci králik sa pečie trochu dlhšie, ako králiky z veľkochovov, ktoré dostať bežne v obchodoch. Vraj tým kupovaným stačí hodinka na nižších stupňoch a potom sa už len dopečú do farby.

  8. 8

    Na špenátovú prílohu zvyknem počítať asi 200g čerstvého špenátu na osobu. Tento dobre opláchneme a necháme odkvapkať.

    Pečený králik na cesnaku so špenátom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na masti speníme nakrájanú cibuľu, potom krátko opražíme aj nasekaný cesnak, vložíme špenátové listy a hrniec zavrieme. Po pár minútach otvoríme, premiešame a chvíľku dusíme (ja už nechávam otvorený hrniec, nech sa vyparí prebytočná tekutina). Trvá to len pár minutiek, len kým sa všetky listy dôkladne prehrejú a sparia.

    Pečený králik na cesnaku so špenátom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Priamo v hrnci, za súčasného nakláňania hrnca, ponorným mixérom rozmixujeme. Posolíme a okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením. Môžeme zahustiť lyžicou - dvomi strúhanky (ja na tieto účely používam maniokovú strúhanku) a na záver zjemníme 2 PL smotany. Ideálne je použiť crème fraiche, lebo je správne hustá a má decentnú chuť. Vyrábam si ju doma zmiešaním kyslej a sladkej smotany na 24hod pri izbovej teplote, tak ako ma naučili šikovné Varecháčky :-)

  11. 11

    Podávame s knedlíkmi so zemiakového cesta (recept je zbytočné pridať, myslím, že ich je tu už dosť), preliate vypečenou šťavou z mäsa.

Diskusia k receptu

doloress
Taky nam ho tak babicka delala:))) uz mam dva v mrazaku,tak co nevidet udelam:) super
renulienka
@tiginko , prosim Ta, maniok je to iste ako konjac? Raz som mala moznost ochutnat shirataki, konjacove ,,cestoviny,, , len neviem, ci je to to iste, alebo som uplne mimo ;-). Inak krasny recept aj spenatova priloha ;-)
k599
Dvaja králici z domáceho chovu čakajú už dva mesiace v mrazničke. Asi čakali na tento recept. Takže pekne dakujeme! Recept, ale aj fotky sú za kopec hviezdičiek.
tiginko
@renulienka sú to úplne odlišné rastliny - maniok/tapioca/yucca sú škrobnaté hľuzy, vyrába sa z nich škrobová múčka. Naproti tomu konjac je podobný našej červenej repe a neobsahuje vraj vôbec škrob.
Som rada že sa vám recept páči, teda aspoň niektorým. Všetkým deťom vrátane @afataga sa ospravedlňujem. Inak @afi najprv som čítala, že si moja dieta :-)
havino
jak som sa z chuti zasmiala, :D :D, tak diéta, či dieta? či jako? ja též veru tvoje dieťa,radšej doma nebudem, ja mám blok na zajace a králiky, len na ne ale, nebudem to tu rozvádzať, ale je to silnejšie, ako ja, no ale foto, farba mäsa, dokonalé, recept celkovo
radost
počuj @tiginko...ked všetci tu majú blok..ja rada budem s tebou držať krok..zadné behy budú asi vaše..ja hoc aj len tú slabšiu prednú chcem..pochutnám si..dobre podľa foto viem..:-)
1x havino
altyn
Aj ja by som chcel byť tvojoje dieťa; ale ak budem mať na tanieri TOTO; tak budem aj tvoja dieta a zjem to za teba. Aby si nepribrala ty; Le ja... S radostou..:-)))
babkamt
Recept mi prišiel vhod. Mám v mrazničke dvoch králikov a rozmýšľam, ako ich spravím. Recept chválim a ukladám do kk. Vyhovuje mi aj špenát. 5*
yogicek
Milá @tiginko
Králiček super ale hlavne si ma dostala tou prílohou. Knedlíky môžem akékoľvek k tomu špenát a pečené mäsko, tak to nemá chybu. Súhlasím s komentárom @melounek1. Toto môžem aj o polnoci a do rána ešte dva krát. Jednoduchý a výborný rcp. Máš všetkých 5* za rcp. a keby sa dalo tak ďalších 10* za kombináciu tohoto mäska s prílohou. Už je uložený. Máš moju poklonu. Pekný večer.
izabella929
@tiginko....u nás králiček veľmi obľúbený..takže môže byt pripravený aj na žihľave, nám to veru neprekáža...krásne a chutné som o tom presvedčená.-))
tiginko
všetci čo máte blok choďte prosím do hajan, aj tak je na tom ňu-ňu-ňu králičkovi málo mäsa pre všetkých :-) @radost a @babkamt držia krok s chlapmi, vedia čo je dobré :-)
tiginko
ja viem Izka, že tiež obľubuješ toto ľahunké mäsko, máš tuším tiež zopár dobrých receptov naň. Ja ho mám najradšej takto, alebo na smotane, na spôsob sviečkovej. Ďalšieho čaká ten druhý osud
jerica
@tiginko ja mám tak akurát blok na poznámky, ale pri zajačiku-králika s tvojou úpravou, nechala by som sa určite ponúknuť, krásny fotopostup.
Zato moja polovička, tá má najradšej králika u susedov :-)
Doma u rodičov sme mávali zajaca, keď otec priniesol z polovačky, nezabudnem ako visel na ráme s klinami, otec jedným ťahom stiahol kožku, mama zajaca prešpikovala slaninou, napácovala na dva dni v zelenine, to bola parádna sviečková, nezabudnem na tú pochúťku. Vždy k tomu zemiakové knedlíky (tvar gulky).
salinka
Zajka máme len sporadicky, ale keď už sa k nemu dostanem, tak ho pripravujem na podobný spôsob. Len tak nám chutí. Už ho mám nafotený na Varechu, len ho sem šupnúť. Páči sa mi tvoja príloha ...a foto:-)))
alex37
@tiginko , tvoj "zajo" sa podaril na 1* taký malý gurmánsky skvost :-)
ukladám a najbližšie varíme a pečieme "zajka" podľa teba :-)
radox1
perfekt,len ja ho nepripekam,lebo nema kozu,radsej obetujem tu peknu cervenu farbu.
tiginko
ďakujem za pekné hodnotenia :-) @radox1 keď aj očami jeme, takto to vyzerá lepšie, a máme tú chrumkavú vrstvu radi. Nebola tvrdá a veľmi vysušená chvalabohu
terinka55
Paráda, určite aj tak chutí ako vyzerá. Chválim. Už z mladosti mám akési zábrany ako Tvoje deti, ale je čas dospieť :-) 5*****
eviana
@tiginko , tak toto mať teraz pred sebou na tanieri, tak som v raji ;) Nádherné fotky, skvelé jedlo, uslintaná jak Pavlovov pes nemôžem dať nič iné ako 5* ;)
mariamka
nejak sa tu s tymi zajacmi roztrhlo vrece :) @tiginko zajac, kralik, hlavne, ze to nema meno, krasna uprava, pre mna nezvykla, ked, tak na smotane alebo na cesnaku, zvykla som piect takmer identicky, aj prespikovat, ale potvora, je nachylny na vysusenie, ten grif s namocenym papierom sa mi paci, a fotka uplne profi, proste profi :)
tinca
P.S. ten papier sa osvedčil aj mne, ale ak môžem poradiť skús piecť zajačika v rímskom hrnci /ak máš/,tu vysušenie nehrozí
jujoska
no pockaj zajac, toto ti spocitam, ze si nas nepozvala :-D
irenaw
po prečítaní úvodu mi napadlo: "ahoj, mami!" ale po zhliadnutí celého možno prehodnotím. doma by som si šplhla, ak by som aj sama neopáčila ;-)
tiginko
@kecemis už jedného odrasteného mám, ale keď budeš taký dobrý ako on, prečo nie :-) @terinka55 ja som mala blok voči kôpru a teraz ho milujem, takže začni s privykačkou :-) @eviana @mariamka ďakujem, ste milé (žiadny profi, čistý amatér, to sú len finty :-), aj tebe @irenaw , rada ťa vidím :-) @jujoska vy by ste nám ho zjedli. Ale nabudúce, keď budú dvaja, spomeniem si... @tinca rímsky hrniec mám, aj som váhala, lebo používam ho keď potrebujem udržiavať vlhkosť v hrnci. Ale chcela som vyskúšať túto metódu, možno sa zíde tým, čo nemajú rímsky hrniec. A ďakujem za pochvalu :-)
evusik
@tiginko aj keď som už králikov pripravovala hádam na každý možný spôsob veľmi sa mi páči ako si tento recept podala - naporcovanie, špikovanie, pečenie... je tam úplne všetko pekne a zrozumiteľne podané, podľa tvojho postupu navarí aj ten kto králika nikdy nerobil... tlieskam :-)
tiginko
ďakujem @evusik . Ja si pamätám, ako som sa s takýmito záležitosťami voľakedy natrápila. Moja mama bol veľmi aktívna učiteľka telocviku a tak som ju pomerne mladá, ako najstaršia dcéra z 5 člennej rodiny, musela začať zastupovať v kuchyni čoby samouk, kedže bola stále niekde na lyžovačkách, sústredeniach a školách v prírode. Naučila ma nejaké základné jedlá a postupy a potom ma hodila do vody - pláv ako vieš! Ako hovorí klasik - "Bída naučila Dalibora housti" :-) Ale zato ma naučila lyžovať a tešiť sa zo života :-)
evusik
@tiginko ja si pamätám keď sme sa presťahovali do okresného mesta, odrazu sa z dedinského dievčaťa stala mestská slečna :) bola som najmladšia a doma som nemusela krížom slamy preložiť... ale to neznamenalo, že by ma mama odskakovala to nie, od 16-tich mi mama nemusela dať jedinú korunu na oblečenie, v lete som si zarobila a za to som sa obliekla, kúpila látky, vlny, pošila, uštrikovala... v tomto som bola úplne samostatná, len tá kuchyňa ma vôbec nelákala...
čo som sa potom, keď som sa vydala, naplakala, že ma mama nenaučila variť... našťastie ma naučila všetko ostatné aby som sa vedela o seba postarať, až na to varenie ale to som sa rýchlo doučila... presne ako píšeš - keď človek musí a chce naučíš sa všetko...
frezia
Kralika mozeme na kazdy sposob a tento je velmi vydareny. Paci sa mi aj ta tvoja papierova vychytavka.