Pečený syr

Pečený camembert s praclíkovým pečivom

Autor receptu: redakcia

8
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
18-22 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Droždie, tekuté schladené maslo a cukor zmiešame s 300 ml vlažnej vody a necháme 5 minút odpočívať. Múku a soľ nasypeme do misy, pridáme zmes s droždím a najlepšie v kuchynskom robote aspoň 3 minúty premiesime.
  2. Vypracované cesto preložíme do misy vymastenej 1 PL oleja a vyváľame ho v ňom. Prikryté necháme hodinu kysnúť.
  3. Potom cesto preložíme na pracovnú dosku, podsypeme múkou, rozdelíme na osem častí a tie vytvarujeme na valčeky hrubé asi 3 cm. Každý valček rozkrojíme ešte na 8 kúskov s veľkosťou asi 3 cm.
  4. Rúru vyhrejeme na 200 °C, nastavíme teplovzdušný režim. Vo veľkom hrnci privedieme do mierneho varu 1,5 l vody, vsypeme sódu, voda začne silno, ale krátko šumieť. Potom do nej povkladáme jednotlivé kúsky cesta asi na 30 sekúnd. Hneď vyberieme dierkovanou naberačkou a na mriežke necháme odkvapkať. Hneď po vybratí z vody ich posypeme soľou, makom a sezamom.
  5. Syr rozbalíme. Zo spodnej strany ho obalíme papierom na pečenie a položíme do stredu okrúhleho pekáča vystlaného papierom na pečenie.
  6. Camembert narežeme do kríža a pripravené posypané kúsky cesta poukladáme tesne vedľa seba do kruhu okolo syra.
  7. Pečieme 18 – 22 minút dozlatista. Pred podávaním polejeme syr medom a ešte posypeme pistáciami. Podávame najlepšie ešte za tepla.