Pečený syr
Pečený camembert s praclíkovým pečivom
Autor receptu: redakcia
8 porcií |
30 (+ kysnutie) minút príprava |
18-22 minút na 200 °C |
Postup- Droždie, tekuté schladené maslo
a cukor zmiešame s 300 ml vlažnej vody a necháme 5 minút odpočívať. Múku a soľ nasypeme do misy, pridáme zmes s droždím a najlepšie v kuchynskom robote aspoň 3 minúty premiesime.
- Vypracované cesto preložíme do misy vymastenej 1 PL oleja a vyváľame ho v ňom. Prikryté necháme hodinu kysnúť.
- Potom cesto preložíme na pracovnú dosku, podsypeme múkou, rozdelíme na osem častí a tie vytvarujeme na valčeky hrubé asi 3 cm. Každý valček rozkrojíme ešte na 8 kúskov s veľkosťou asi 3 cm.
- Rúru vyhrejeme na 200 °C, nastavíme teplovzdušný režim. Vo veľkom hrnci privedieme do mierneho varu 1,5 l vody, vsypeme sódu, voda začne silno, ale krátko šumieť. Potom do nej
povkladáme jednotlivé kúsky cesta asi na 30 sekúnd. Hneď vyberieme dierkovanou naberačkou a na mriežke necháme odkvapkať. Hneď po vybratí
z vody ich posypeme soľou, makom
a sezamom.
- Syr rozbalíme. Zo spodnej strany ho obalíme papierom na pečenie a položíme do stredu okrúhleho pekáča vystlaného papierom na pečenie.
- Camembert narežeme do kríža
a pripravené posypané kúsky cesta poukladáme tesne vedľa seba do kruhu okolo syra.
- Pečieme 18 – 22 minút dozlatista. Pred podávaním polejeme syr medom a ešte posypeme pistáciami. Podávame najlepšie ešte za tepla.
|