Pečený bôčik

Pečený bravčový bôčik

Autor receptu: redakcia

6
porcií
10 minút
príprava
70 minút
na 180/200 °C

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C s ventilátorom alebo na 200 °C bez neho.
  2. V mažiari rozdrvíme 1 čajovú lyžičku soli s korením, rascou, klinčekom a majoránom. Zmiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou.
  3. Bravčový bôčik umyjeme, osušíme, dobre potrieme zmesou korenia a položíme na pekáč s vnútorným roštom (alebo ho položíme na rošt v rúre a pod rošt umiestnime pekáč na stekajúci tuk). Vložíme do rúry a pečieme približne 70 minút, kým nie je koža chrumkavá. Vyberieme a ihneď podávame. Podávame s prílohou podľa výberu – napríklad s kyslou kapustou a so zemiakmi.
  4. Alternatívou je pomaly pečený bôčik – okorenené mäso zalejeme mäsovým vývarom a mäso dáme na plech kožou nahor. Pripravujeme v rúre pri 100 °C približne 6 hodín. Ku koncu teplotu zvýšime na 200 stupňov, aby bola koža chrumkavá.