Pečená zelenina
Pečená zelenina

Pečené zemiaky s batatmi a so slaninou - na dvojaké použitie fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 17. septembra 2025
Pečené zemiaky s batatmi a so slaninou - na dvojaké použitie (fotorecept)
Foto: tejaja

Toto jedlo nezaberie veľa času na prípravu a dá sa použiť ako príloha alebo ako samostatné jedlo.

4
porcie
15 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
500 g
150-200 g
2. možnosť:
100 g nastrúhaný



Postup

  1. 1

    Zemiaky a bataty ošúpeme a nakrájame na kolieska asi 5 mm hrubé. Slaninu narežeme na tenké plátky, hrubé asi 3-4 mm.

    Pečené zemiaky s batatmi a so slaninou - na dvojaké použitie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pekáč vymastíme olejom a striedavo do neho nastojato ukladáme plátok zemiaka, batatu a slaniny. Takto vyložíme celý pekáč. Veľkosť pekáča zvolíme tak, aby nám okolo surovín neostalo voľné miesto.

    Pečené zemiaky s batatmi a so slaninou - na dvojaké použitie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zakryté pečieme v rúre na 180 °C domäkka (20-25 minút).

  4. 4

    Potom si zvolíme možnosť podľa potreby použitia. 1. možnosť: Upečené použijeme ako prílohu k mäsu.

  5. 5

    2. možnosť: Posypeme strúhaným syrom a vrátime do rúry zapiecť. Používame ako samostatný chod so zeleninou alebo zeleninovým šalátom.

    Pečené zemiaky s batatmi a so slaninou - na dvojaké použitie (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu