Tekvicový olej:
Nie je len do šalátu, dajte mu väčší priestor – od polievok až po dezerty

Veronika Lucáková, 20. septembra 2025     5 minút čítania

Sýta farba, oriešková aróma a jemná zamatová chuť robia z neho malý kulinársky poklad. Tak si ho doprajte, prezradíme vám, kde všade ho môžete v kuchyni využiť.



Foto: Shutterstock

Prečo práve tekvicový olej

Bohatý, orechový, jemne sladkastý, vďaka tomu je tekvicový olej jedinečným doplnkom k slaným aj sladkým jedlám. Obsahuje zdravé nenasýtené mastné kyseliny, antioxidanty, zinok, horčík a vitamín E. Podporuje srdce, pokožku aj hormonálnu rovnováhu. Lisuje sa zo semien špeciálnej odrody tekvice, ktoré sa predtým pražia a práve to mu dodáva nezameniteľnú arómu.

Tekvicový olej je citlivý na vysokú teplotu, preto sa používa na dochutenie pokrmov, nie na vyprážanie ani na opekanie.

Kde a ako tekvicový olej použiť

Šaláty a dresingy: Je to klasika, ktorá nikdy nesklame, stačí ho pár kvapiek na čerstvú zeleninu alebo pečenú cviklu. Keď ho skombinujte s balzamikovým octom, medom a bylinkami získate perfektný dresing na zeleninu či syry.


Na polievky: Pár kvapiek tohto oleja na krémovej tekvicovej či šošovicovej polievke posunie jej chuť o úroveň vyššie.


Nátierky a dipy: Použite ho na prifarbenie aj zvýraznenie chuti. Primiešajte tekvicový olej do cícerového humusu, k tvarohu alebo do jogurtového dipu.

Raňajkové vajíčka: Trocha tekvicového oleja na miešané vajíčka alebo omeletu im dodá luxusný šmrnc.

Dezerty: Áno, aj v nich nájde tekvicový olej uplatnenie. Lyžička oleja na ovocí, cheesecaku, jablkovej štrúdli alebo palacinkách vás určite príjemne prekvapí. A menšie množstvo v ceste na čokoládový koláč mu dodá jemný orechový podtón. V nepečených dezertoch či domácich energetických tyčinkách ním môžete nahradiť časť masla.
Nebojte sa olejom pokvapkať ani vanilkovú zmrzlinu, bude to delikatesa. A pokojne pridajte aj nasekané nasucho opečené tekvicové semienka.



Foto: Shutterstock

Jednoduché recepty s tekvicovým olejom

Šalátový dresing
Zmiešajte 3 PL tekvicového oleja, 1 PL jablčného octu, 1 ČL dijonskej horčice, 1 ČL medu, soľ a korenie a nalejte na šalát s kozím syrom alebo s pečenou tekvicou či cviklou.



Foto: Shutterstock

Koláč ku kávičke
4 vajcia, 125 ml vody, 125 ml tekvicového oleja, 250 g trstinového cukru, 250 g hladkej múky (môže byť aj špaldová celozrnná), 1 PL vanilkového cukru, 1 bal. prášku do pečiva, maslo na vymastenie a strúhanka na vysypanie formy, práškový cukor na posypanie

Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme dotuha. Žĺtky vyšľaháme s trstinovým a vanilkovým cukrom, postupne zašľaháme aj vodu a olej. Múku zmiešame s práškom do pečiva, zapracujeme do žĺtkovej zmesi a na záver po častiach jemne vmiešame sneh z bielkov. Chlebíkovú formu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou, navrstvíme do nej cesto a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 50 minút (alebo na teplom vzduchu pri teplote 170 °C). Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Sladká poleva na jesenné maškrty
200 g bielej čokolády, 3 PL tekvicového oleja

Do rozpustenej vychladnutej čokolády opatrne pridáme tekvicový olej, najlepšie izbovej teploty. Jemne premiešame. Poleva je skvelá na palacinky, vafle, lievance, aj na bábovku, štrúdľu či iné sladkosti.



ANKETA: Používate doma tekvicový olej?

85,0%



15,0%







Diskusia k článku










TOPlist