Pečené teľacie pliecko s maslovým kuskusom fotorecept

paploska - fotkapaploska, 17. februára 2014
Pečené teľacie pliecko s maslovým kuskusom (fotorecept)
Foto: paploska

Kúpila som pekné teľacie pliecko už predpripravené na pečenie. Inšpiráciu na jeho prípravu som našla u Jamie Oliviera a pripravila ho s chutným, ľahkým Zobraziť celý popisKúpila som pekné teľacie pliecko už predpripravené na pečenie. Inšpiráciu na jeho prípravu som našla u Jamie Oliviera a pripravila ho s chutným, ľahkým kuskusom.

6
porcií
30 minút
príprava
80 minút
na 220 °C

Suroviny

1 kg
2 PL
0,5 dcl
3 ks
1 PL
1 ČL
250 g
425 ml
štipka
1 ČL
1 ČL
1 PL
1 ČL
4 strúčiky




Postup

  1. 1

    Vybila sa mi baterka vo foťáku, takže sa ospravedlňujem za kvalitu nasledujúcich fotiek... Mäso umyjeme, poriadne osušíme a jemne doň vtrieme soľ. Moje pliecko bolo upravené špagátom na pečenie, takže pekne držalo tvar. Pokojne však tento recept môžete robiť aj z bravčoviny.

    Pečené teľacie pliecko s maslovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z feniklových semienok, cesnaku a rozmarínu urobíme v mažiari pastu. Zmes vtrieme do mäsa. Do pekáča nalejeme vínny ocot, olivový olej, bobkové listy a mäso marinujeme aspoň hodinu.

    Pečené teľacie pliecko s maslovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zeleninu pokrájame na väčšie kocky. Marinádu zlejeme do veľkého pekáča, pridáme zeleninu a 400 ml vody. Rúru vyhrejeme na 220 st. (ja som nastavila funkciu na teľacie mäso), po 20 min. teplotu znížime na 180 st. Do rúry dáme naspodok pekáč so zeleninou a na rošt nad pekáč dáme pripravené mäso. Po asi 30 min. mäso v rúre prikryjeme alobalom a pečieme asi 1,2 hod. Pri tomto spôsobe pečenia budte mať síce špinavý rošt, ale pekne pásikavé mäsko :-). Šťava z mäsa bude kvapkať do zeleniny pod ním.

    Pečené teľacie pliecko s maslovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po upečení prelejem zeleninu s výpekom do kastróla, pridáme trocha vody a ešte mierne dochutíme a prevaríme. Zeleninu podávame ako prílohu k mäsu.

    Pečené teľacie pliecko s maslovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na prípravu kuskusu dáme do zeleninového vývaru kmín, fenikel, soľ a čierne korenie a necháme to prevrieť. Vriacim scedeným nálevom zalejeme kuskus, zakryjeme a necháme 15 min. odpočívať. Rúru vyhrejme na 150 st., pekáč vytrieme maslom, pridáme kuskus, navrch dáme trochu masla a zakryjeme alobalom. Pečieme v rúre 15 min. Hotový kuskus bude pekne nadýchaný a samozrejme príjemne voňavý po koreninách.

    Pečené teľacie pliecko s maslovým kuskusom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

eviana
@paploska , krásne si navarila, super zvolená príloha k jemnému teľaciemu mäsku, nádherné foto, chválim :) 5*
caterina
casto kukam v obchode na taketo predpripravene pekne pliecko. Pekny recept, vyskusam ;)
mariamka
feniklove semienka prijemne vonaju,, v caji, medovnikoch, ale do masa ?? :) zaujimave, aj ten sposob pecenia, velmi inspirativne, foto nema chybu! 5*
paploska
@eviana ďakujem, už sa mi naštartoval foťák, tak som sa mohla realizovať :-) @caterina to pliecko chutí viac môjmu manželovi, je to mastnejšie mäso, ja by som brala asi skôr karé. ale nie som bežný stravník, mám rada chudé a skôr zeleninové jedlá :-) @izabella929 :-) ďakujem :-) @mariamka je to dosť divná kombinácia a perfektne voňala. minule som ich dávala aj do jednej polievky tu z varechy a boli super. @radox1 teším sa :-) @julica keď ho zaleješ vriacim nálevom, tak ešte nie je celkom hotový. v rúre v pare pod alobalom dôjde a bude pekne nadýchaný a chutiť bude maslovo.
frezia
Velmi pekny recept, coskoro ho vyskusam. Dakujem.
tiginko
nádhera, teľacie som ešte nepiekla, ale keď vidím tvoj recept, tak ma to láka. Škoda, že teľacie je take drahé, nuž ale raz za čas, prečo nie. Občas som ho kupovala keď boli deti malé, čo by pre ne človek neurobil :-)
julica
No prave ja ho len zalievam a napari sa prikryty tanierom do troch minut, predtym ho premiesam s olivovym olejom. Ale asi je rozdiel v tom, ze ho nepodavam suchy, ale poliaty horucou "polievkou" z tajine, dojde s jedlom.
pusta
krásne a jemné jedlo so správnymi ingredianciami.
5*****
afataga
a to uz mas len aku premudrelu ruru? :-) parada, ale ja nebudem mat spinavy rost, lebo mam grilovaci pekac, co ma svoj rost :-), len ja kuskus ee, no ale to masisko vyskusam
paploska
@afataga ja tú moju rúru milujem :-) (moja úchylka ) a pekáč si určite kúpim aj ja, lebo to umývanie - nič moc.
paploska
@frezia ďakujem, nech chutí @tiginko ani ja ho nekupujem často, ale padlo mi do oka :-) pliecko nekupujem vôbec a tak som nečakala, že bude mastnejšie...a veru bolo.
elixir
ten maslový kuskus musí byť výborný.. musím vyskúšať :)
jerica
vynikajúce, vynikajúce, ........mäsko ako perinka, v momente by som sa nechala ponúknuť, k tomu cviklu s chrenom, stačil by chleba:-)
Ja tiež viažem do rolky , hlavne pri krájaní to nemá chybu :-)
lyali
@paploska , veľmi pekný recept :-) fenikel tu môže byť veľmi zaujímavý :-) pekáčik s roštom mám, @afataga , dobrý nápad :-) budem sa tešiť na zeleninu pod mäskom :-) aj dopečenie kuskusu sa mi páči :-) KK :-)
havino
veľmi pekný recept, fenikel tiež pre mňa niečo nové na mäso, pekáč s roštom mám tiež, teľacie pliecko u nás nedostať, len stehno predávajú, z času na čas kúpim, ale pozriem na masodomov, tam majú určite, svoju rúričku tiež milujem, má pol roka, mám v nej kadečo prekadečo nové, čo som predtým nemala, ale že funkcia teľacie mäso? aká značka ak sa môžem spýtať? nech som múdrejšia zas
paploska
@mesiar50 ďakujem pekne :-) @havino pokojne to môžeš spraviť aj z bežného bravčového mäsa (ja kupujem len stehno a karé, pliecko nie, tam dostávajú zvieratá všetky injekcie....) a moja rúra je aeg :-) má 4 roky, ale vtedy to bola tá naj od AEG. manžel sa smial, že či využijem, ale využívam a až sa nesmeje :-)) a pýtať sa vždy môžeš :-)
kakao
@paploska : Bravčové pliecko nekupuješ, ale teľacie si použila, čo myslíš, kam dostávajú injekcie teľatá???




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia